REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PLAJELE lățite din MAMAIA fac SENZAȚIE: Pot CONCURA cu cele din CARAIBE!

PLAJELE lățite din MAMAIA fac SENZAȚIE: Pot CONCURA cu cele din CARAIBE!

Replica API 10 mai 2021 | 00:08 15040

Plajele lățite din Stațiunea Mamaia pot concura cu cele mai frumoase și largi plaje din Caraibe! Acum, după proiectul pus în aplicare de ABADL, în unele zone de pe litoralul românesc, porțiunea de plajă dintre faleză și apa mării este de 250 – 300 de metri. Informația fiind confirmată și de președintele de onoare al Asociației Resto, Corina Martin.

În lunile călduroase de vară, litoralul românesc era neîncăpător, iar plajele arhipline. Nu e de mirare că autoritățile au luat decizia de a mări o parte din acestea. Ei bine, dacă încă nu știați, plajele din Constanța și din Stațiunea Mamaia au fost lărgite, urmare a unui proiect de fonduri europene al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. La finalul proiectului, România va câștiga peste 230 de hectare noi de teritoriu, potrivit reprezentanţilor ABADL.

Opinii pro legate de înisipare

Părerile constănțenilor dar și ale turiștilor au fost, bineînțeles și pro și contra. Iată câteva dintre ele: „Este chiar foarte tare! Parcă suntem în afară, superb au facut! Bravo lor!”, „Este foarte frumos, au făcut o treabă foarte bună, însă, acum o să te plictisești până ajungi la apă”, „Am o părere foarte bună despre această lățire a plajelor. Acum, ar fi foarte frumos dacă au începe să planteze ceva copaci care să stabilizeze nisipul și, totodată, să le mai țină umbra persoanelor cărora s-ar putea să li se facă rău pe drumul dus sau întors de la apă. Căci, de ce să nu fim realiști, nu toți plecăm de pe plajă la 11 și revenim la 16”. „Este o idee bună pentru că nu vom mai fi nevoiți să suportăm sezlogurile asezate până în buza apei. Eu nu vreau șezlong, merg cu cearceaful după mine și nu am loc să mă așez. Nu e normal așa ceva. Lațirea plajelor este o idee bună, așa va avea loc toata lumea. Sper că autoritățile să-i țină sub control pe operatorii de plajă și să nu se întindă mai mult decât le este plapuma”, au fost doar câteva dintre opiniile pro ale persoanelor ce au pășit pe noile plaje.

Nu au lipsit nici opiniile contra

Opiniile contra au fost legate de distanța prea mare dintre faleză și apă, de căldura înăbușitoare ce va fi suportată de cei care ajung pe plajă, de lipsa brizei ce se simțea din abundență atunci când făceai o plimbare pe faleza din Mamaia, dar și multe alte teorii conspiraționiste pe care le puteți citi și aici: Înnisiparea PLAJELOR de pe litoralul românesc, între TEORIA CONSPIRAȚIONISTĂ și TEORIA CHIBRITULUI

Care sunt cele mai late plaje din lume

Acum, după lățirea porțiunii de plajă, Stațiunea Mamaia poate concura cu plaje renumite din lumea întreagă. De exemplu, în orașul Varadero, pe coasta de nord a provinciei Matanzas din Cuba este una dintre cele mai cunoscute plaje datorită nuanțelor sale minunate de culoare. Totodată, aceasta este una dintre cele mai mari plaje din lume. Tot în Caraibe este și Plaja Vulturului, Eagle Beach, din Aruba, care are vedere la Marea Caraibelor. Plaja are câteva caracteristici speciale care o fac într-adevăr unică, de exemplu faptul că este foarte largă și are un nisip foarte fin, de culoare deschisă.

Beneficiile proiectului asupra zonei costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzat de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria sau Turcia, posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Proiect de 3,8 miliarde pentru litoralul românesc

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră. Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 - 2023.

Citește și:

DANA BUDEANU: La Mamaia, niște IMBECILI au făcut plaja DERDELUȘ!

BOLA: Mulți operatori nu au crezut că vor avea CONSTRUCŢIILE ÎNGROPATE în NISIP

VIDEO! Începe PREGĂTIREA PLAJELOR pentru SEZONUL ESTIVAL 2021

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Traiasca hamsia cu mujdei!
0
0
poate ajung si pe la Vama Veche ca aici vara e padure de umbrelute si sezlonguri pana in malul apei. dupa amiaza cand se lasa soarele te bronzezi cu tricoul pe tine de frig ce e
1
0
Unde este nisipul foarte fin?la mal nu erau gropi.pacat!
4
0
Acum aia cu tulumbele musai sa lateasca si parcarile!
2
1
Bine baaaa ca avem plaje ca acolo o sa dormit toti la iarna, dupa ce ne mareste minunatul p n l factura la caldura cu 300% din iarna. Mwe P N L !!!
4
7
au fost dati degeaba. Au scos pamant cu nisip si au lasat gropane, care genereaza turbioane. Credeti ca inecatii din vara au legatura cu vartejurile creeate de excavatiile aiurea?
6
0
nu e nisip e balastru de facut beton .mai bine ma duc in eforie
8
2
Bine, bine dar cu apa marii ce faceti tot ca-n Caraibe?
8
2
Zici ca mergi pe beton
16
1
Sunt comparabile cu Caraibe !!!,poate doar la preturi pentru ca de restul nu are rost sa mai vorbim.
24
0
Tot in folosul lor.Acum pot construi linistiti.
17
2
Se numeste plaja cand are nisip, nu o gramada de scoci aduse de pe fundul marii... pana se face nisip fin mai trebuie sa treaca vreo 200 de ani ... nu am rabdare pana atunci, asa ca ma duc in Caraibe totusi
26
3
o sa se construiasca pe plaje in draci. In 10 ani o sa ajunga plaja la fel de mica ca inainte din cauza constructiilor. Bagabontilor din primarie luati spaga si dati drumul la constructii
29
3
Fosta administratie s-a ocupat ca proiectul sa fie demarat, acum roadele sunt culese de niste neica nimeni
12
14
Plaja da, dar serviciile nu
21
0
Daca e hai ca seamana
9
1
Eh mai usor cu comparatiile astea ce Dumnezeu ...
25
1
scrie pe voi
18
0
Pacat de cocalarii care le populeaza.
45
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218