3.9° Constanța Sâm., 3 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6201
3.9° Constanța Sâmbătă, 3 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6201

Planul de restricții pregătit de România în cazul unei noi pandemii

Redacție 28 septembrie 2022 880

România a creat baza legală pentru introducerea anumitor restricții în situația în care ne vom confrunta cu o nouă epidemie sau pandemie. Pașii care vor fi urmați în situația în care va apărea un nou virus care se va răspândi rapid au fost stabiliți deja. În document sunt descrise măsurile medicale, sociale și economice care ar urma să fie luate pentru a opri transmiterea bolii.

Planul de pregătire și răspuns la evenimente epidemiologice a fost aprobat de către Guvern, după ce virusul SARS-COV-2 a luat viețile a aproximativ 67.000 de români. Autoritățile au transmis că există o probabilitate mare ca în viitor să ne confruntăm cu alte epidemii sau pandemii.

Planul stabilește inclusiv restricționarea accesului în localitățile sau zonele unde ar urma să fie focare. Statul își asumă sarcina de a asigura capacitatea de diagnostic și de a informa populația cu privire la riscurile bolii.

Potrivit planului, se face o evaluare a numărului personalului medical, a echipamentelor de protecție, dar și a medicamentelor, însă nu în ultimul rând vor fi monitorizate și persoanele care vor călători în zonele de risc, scrie antena3.ro.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Medicii cred că planul va ajuta organizarea spitalelor și va reduce presiunea din secțiile de terapie intensivă.

"Măsurile de restricție se iau la un moment dat în funcție de situația epidemiologică. În timpul pandemiei, cu acestea s-au întâmplat prin niște etape concrete. Nu știm dinainte ce se va întâmpla într-o situație similară", spune dr.Adrian Marinescu.

"Trebuie să fim pregătiți. Autoritățile, în felul ăsta, vor a avea competența să stabilească și un anumit nivel de restricții pe diverse activități, fie economice, fie să spunem de învățământ, fie legată de anumite zone de izolare a populației.

Nu mai trebuiesc luate decizii în care să se abuzeze, în care să se încalce drepturi ale cetățenilor, să se perturbe activitatea economică, cea de învățământ și cea socială", a spus la rândul său Vasile Barbu, președintele  Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Ministerul Sănătății spune că România și-a învățat lecția din valul 4 care a luat cele mai multe vieți și au blocat activitatea unităților de primiri urgențe. Centrele acestea de evaluare ambulatorii au tamponat, pe de o parte, această supraaglomerare a spitalelor și, pe de altă parte, a oferit posibilități de investigații și de tratament multor oameni. Iar efectul a fost o prezentare mult mai rapidă la serviciile medicale a pacienților și o scădere semnificativă a mortalității, cel puțin dublă.

În România au fost ridicate toate restricțiile impuse de pandemia de COVID 19 pe 9/03/2022 odată cu încetarea stării de alertă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359