REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Polițistul de la Rutieră care dădea amenzi dar „uita“ să predea banii, condamnat la închisoare

Polițistul de la Rutieră care dădea amenzi dar „uita“ să predea banii, condamnat la închisoare

Virgil STOIAN 14 iunie 2023 | 00:00 2270

Alexandru J. a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. După contopirea cu alte pedepse, urmează ca inculpatul să execute 3 ani și 2 luni de închisoare, în regim de detenție. Sentința a fost dată de Judecătoria Tulcea și a rămas definitivă prin sentința Curții de Apel Constanța, din 27 aprilie 2023. Bărbatul este acuzat că, în calitate de agent de poliție - organ al poliției judiciare încadrat la I.P.J. Tulcea - Serviciul Rutier, și-a însușit pe nedrept suma de 3.326,25 lei reprezentând sume aplicate cu titlu de sancțiuni contravenționale în baza a 15 procese-verbale de contravenție și încasate pe loc de agentul constatator de la contravenienţi.

Politistul de la Rutiera care dadea amenzi dar „uita“ sa predea banii, condamnat la inchisoare
În urma anchetei, s-a stabilit că polițistul întocmea procesul verbal de aplicare a sancțiunii contravenționale, după care solicita celui amendat jumătate din plata amenzii, pentru care îi tăia și chitanță. Amenzile, în număr de 15, au fost date în interval de câteva luni, în special pentru depășirea vitezei, și de fiecare dată au urmat același scenariu. Prejudiciul a fost de 3.326,25 lei și a fost achitat de inculpat în integralitate. Astfel, cum rezultă din probatoriul administrat în faza urmăririi penale și însușit de inculpat, rezultă că Alexandru J. a primit de la persoanele care au săvârșit faptele contravenționale sumele de bani, însă nu a procedat la predarea acestora gestionarului desemnat și nici unității de trezorerie, potrivit prevederilor legale aplicabile.

Politistul de la Rutiera care dadea amenzi dar „uita“ sa predea banii, condamnat la inchisoare Minuta judecătorească

Instanța a constatat că elementul material al infracțiunii de delapidare îmbracă mai multe modalități alternative, respectiv însușirea, folosirea sau traficarea. Astfel, în cauză, inculpatul și-a însușit suma de 3.326,25 lei reprezentând sume aplicate cu titlu de sancțiuni contravenționale în baza a 15 procese verbale de contravenție și încasate pe loc de inculpat de la contravenienți. Urmarea imediată principală a infracțiunii de delapidare a constat într-o stare de pericol pentru relațiile de serviciu dintre inculpat și persoana juridică de drept public în cadrul căreia inculpatul și-a desfășurat activitatea, iar urmarea imediată secundară a constat într-un prejudiciu pecuniar adus acesteia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar ca domnul Lupu, președintele consiliului județean a fost ridicat de DNA azi dim de nu spuneți sclavilor? Ziar de lingai
1
0
Faptul ca totusi a ,,amendat ''vinovati,este o circumsanta atenuanta. Ok, a palmat banii,asta fiind impotriva legii. Politistii sunt saraci,ca majoritatea celor ce muncesc din greu ,inconjurati de numeroase riscuri si , ca si in alte meserii,nu toti reusesc sa se conformeze regulilor interne.Aevm pretentia ca ceilalti sa fie perfecti,cand stim ca noi dam gherle sau chiar facem cum se spune,nefacute si ne bucuram ca nu suntem prinsi. Politistul a gresit,altii vor fi mai atenti. Noi restul,vom fi atenti cu greselile? E usor sa judeci,pana cand tu insuti nu ai de intampinat o situatie.
3
1
A luat cu imprumut din gestiune , cum ar veni vorba... Cam exagerata pedeapsa , parerea mea.
3
0
De la bucuresti de la rutiera.
0
1
Mai bine uitai să te îmbraci in polițist
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272