REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ponta: Susţin reducerea mandatului preşedintelui, dar nu ştiu dacă poţi interzice ocuparea unui post

Ponta: Susţin reducerea mandatului preşedintelui, dar nu ştiu dacă poţi interzice ocuparea unui post

Replica API 23 mai 2013 | 00:00 186

Liderul PSD, premierul Victor Ponta susţine propunerea de reducere a duratei mandatului preşedintelui la patru ani, dar nu ştie dacă este constituţional să îi şi interzici acestuia ca, după încheierea mandatului prezidenţial, să mai ocupe funcţii de demnitate publică. Întrebat dacă este de acord cu propunerea PNL de reducere a mandatului preşedintelui la patru ani, premierul a răspuns afirmativ, precizând însă că nu agreează varianta organizării simultane a alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

"Cu reducerea mandatului la patru ani ? Dacă au propus-o liberalii, da, sunt de acord. Era să zic ce problemă avem noi, PSD, cu chestia asta ? Nu ştiu... Ideea este... ceea ce nu sunt de acord este cu a avea din nou unite alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru că atunci iarăşi încurcăm lucrurile şi este clar că preşedintele este şeful partidului care câştigă alegeri. Dacă le ai în 2014, 2018, deci o dată la doi ani, da, noi suntem de acord. Cu atât mai mult cu cât este propunerea liberalilor, este în regulă, ei vor avea candidatul la prezidenţiale şi atunci sigur că nu ne opunem", a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru Consiliul European.

În ceea ce priveşte varianta ca şeful statului să nu mai poată ocupa o funcţie de demnitate publică după încheierea mandatului, Ponta a spus că nu poate răspunde pe această temă, deoarece nu ştie dacă este constituţional. "Nu ştiu, nici nu ştiu dacă este foarte constituţional. Habar nu am. Bănuiesc că un preşedinte, după ce este preşedinte, multe lucruri nu-şi doreşte ca funcţii publice, însă nu ştiu dacă este constituţional, dacă poţi să interzici pentru viitor. Recunosc că nu am o opinie în acest sens şi nu mi se pare un subiect foarte important", a afirmat Ponta.

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului.

Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272