REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Portrete robot cu infractorii care acţionează în Constanţa: iată cine le realizează

Portrete robot cu infractorii care acţionează în Constanţa: iată cine le realizează

Replica API 19 noiembrie 2013 | 00:00 137

Din 2004, la Identificări Judiciare

Din 2004, la Identificări Judiciare

De multe ori, când se săvârşeşte o infracţiune, catalogată în primă fază cu autor necunoscut, portretul robot poate reprezenta baza unei anchete. Nu este o muncă uşoară, mai ales că victimele nu-şi prea amintesc detalii despre autor sau, dacă îşi amintesc, nu pot fi sigure că acestea sunt cele reale. Despre tot ce înseamnă această muncă ne-a vorbit atât şeful Serviciului Criminalistic, Musledin Sinan, cât şi Nicolae Covaliu, agent principal în cadrul Serviciului Criminalistic, compartimentul Identificări Judiciare.

Pe lângă portretele robot, pe care le execută ori de câte ori este nevoie, cei ce fac parte din Serviciul Criminalistic, compartimentul Identificări Judiciare, mai au de administrat şi o bază de date cu persoanele certate cu legea. Aici sunt cam un milion de persoane introduse şi se adaugă cam 2.000 - 3.000 anual. "În cadrul Serviciului Criminalistic, respectiv compartimentul Identificări Judiciare, este înfiinţat laboratorul Image Track, cel care se ocupă cu actualizarea, implementarea fotografiilor şi mai multor date de interes judiciar. Tot aici se întocmesc portretele robot. Există doi lucrători care sunt pregătiţi şi au cursuri în domeniul respectiv. Ei trebuie să fie, pe lângă foarte buni criminalişti, şi foarte buni operatori pe calculator, pentru că ei administrează o bază de date, care încet - încet începe să-şi arate eficienţa. Este acel laborator care a înlocuit efectiv clasicul album foto care era prezentat unei persoane vătămate. Acum, putem spune că este un album foto online, în care putem să vedem în orice moment toate fotografiile existente în întreaga ţară", a declarat, pentru "Replica", Musledin Sinan, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Poliţia Română are o bază destul de consistentă care este îmbunătăţită zilnic, fie că este vorba de apariţia unui nou personaj ce încalcă legea, fie unul din cei existenţi îşi schimbă puţin aspectul fizic. Tot în cadrul acestui compartiment, Identificări Judiciare, se întocmesc şi portretele robot. Aici îl găsim pe agentul principal Nicolae Covaliu, de 46 de ani, care se ocupă cu aşa ceva încă din anul 2004. Este foarte atent la ceea ce-i spune victima şi încearcă, pe cât posibil, ca tot ce-i în mintea acesteia să fie transpus într-o imagine. "Un portret robot este o metodă de identificare criminalistică, care are la bază descrierea martorului şi a trăsăturilor înfăptuitorului. În principal, trăsăturile faciale mă interesează, pentru că portretul robot, în faza finală, este un chip uman. Aici intervin şi alţi factori care pot influenţa rezultatul final. Şi anume, dacă totul s-a întâmplat seara, dimineaţa, perioada în care victima a luat contact cu respectivul, dacă au vorbit. Modul de percepere al victimei, de teama pe care a avut-o în momentul respectiv", a spus Nicolae Covaliu.

Cât de bine putem descrie o persoană pe lângă care doar ce am trecut?

Şi nu, nu este un lucru uşor. Ca test, reporterii "Replica" au fost puşi să descrie o persoană pe lângă care doar ce trecuseră, menţionându-se că sunt multe astfel de cazuri, când făptaşul s-a intersectat, preţ de câteva secunde, cu o anumită persoană, care apoi vine în calitate de martor. Descrierea nu a fost reală, nici măcar articolele vestimentare. În plus, Nicolae Covaliu tebuie să întocmească un portret după aceste date şi reuşeşti cu brio în doar 30 de minute. Exisă persoane care pot descrie mai uşor şi altele care întâmpină mari dificultăţi. "În general îl termin cam în 30 de minute, cu tot cu verificări şi retuşuri. Însă, portretul nu este o fotografie. Dacă corespunde în proporţie de 75% cu realitatea, este bine. Nu pot să spun dacă femeile pot descrie mai bine sau bărbaţii. Spre exemplu, acum vreo doi ani de zile a fost un caz cu un violator de eleve. Am avut o elevă de la Liceul de Artă care mi-a descris individul respectiv în proporţie de 100%. În toată această muncă, cel mai important este martorul sau victima şi descrierea pe care o face", a mai spus Covaliu, cel care a întocmit şi portretul robot al tânărului care a mutilat pe viaţă un vârstnic, lovindu-l cu o piatră, imediat ce s-a dat jos din autobuz, în Tomis Nord.

20 de portrete robot, în 2013

Anul acesta, alături de colegul său, a realizat aproximativ 20 de portrete robot, însă au fost ani în care cifra a ajuns şi la 50. Momentan acestea se realizează pe computer, într-un program, însă Nicolae Covaliu speră să ajungă să poată creiona şi pe hârtie, la fel de bine. "Am fost la Oradea, la un curs, cu colegi din mai multe judeţe. A fost un specialist din Statele Unite, care lucrează cu FBI-ul pe această linie şi s-a pus baza pe întocmirea portretelor robot prin desen. A fost o experienţă utilă. Momentan sunt la nivelul începător şi trebuie să lucrez foarte mult pentru a ajunge la nivelul acela. Sper să ajung să creionez şi pe hârtie. Cred că aş reuşi să progresez pe linia aceasta", a concluzionat poliţistul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272