REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.6° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Poștașii vor salarii mai mari: cea mai mică leafă, la Constanța, este de 3.300 de lei

Poștașii vor salarii mai mari: cea mai mică leafă, la Constanța, este de 3.300 de lei

Marieta STEFAN 10 octombrie 2023 | 00:00 1752

Sindicaliștii lucrătorilor poștali au început săptămâna prin acțiuni de protest materializate prin pichetarea Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării. La aceste proteste, care vor dura cinci zile, participă și sindicaliștii constănțeni. Ei cer salarii mai mari deoarece salariul mediu actual al unui poștaș este la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 de lei. Se dorește în primul rând acordarea sporului de vechime care poate ajunge și la 25% din salariu.

Postasii vor salarii mai mari: cea mai mica leafa, la Constanta, este de 3.300 de lei

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a anunţat încă de săptămâna trecută că va începe o serie de acţiuni de protest prin pichetarea Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării, în perioada 09 – 13 octombrie 2023, zilnic în intervalul orar 10.00 – 12.00. Motivul principal invocat de sindicaliști este lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu care  a condus la situaţia de astăzi din Poşta Română. Circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională. Sindicaliștii vor în primul rând acordarea sporului de vechime care poate ajunge și la 25% din salariu.

Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare

„Sistemul de salarizare nu este motivant. Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare. Salariul mediu al poștașilor este la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 de lei. În această situație se află 60 -70 % dintre angajați și se preconizează o creștere rapidă a acestora până la 80%. 16 -17.000 de lucrători poștali din 22.500 la nivel național sunt în această situație. Ne dorim în primul rând acordarea sporului de vechime care poate ajunge și la 25% din salariu”, a declarat pentru Replica, Ivan Palii, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța.

Postasii vor salarii mai mari: cea mai mica leafa, la Constanta, este de 3.300 de lei

Totodată, există riscul ca, odată cu creșterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poșta Română să intre în procedură de insolvență sau să concedieze câteva mii de angajați. Riscul declanșării de conflicte este mărit și de lipsa dialogului social la nivelul Poștei Române, care sporește nemulțumirile și îngrijorările angajaților. Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța, au participat la acțiunile de protest de la început și vor continua să o facă, chiar dacă în număr mic deoarece condițiile de pichetare impun numărul total al participanților să fie maximum 70. 

„Înțelegem problemele companiei, dar ne dorim un dialog social real. Din Constanța participăm două persoane pentru că spațiul fizic acordat este destul de mic. Încap 60 – 70 de persoane și vin din toate județele. Am participat la acțiunile de protest azi (n.r. - 9 octombrie a.c.) și vom mai participa miercuri pentru că ne ducem și în funcție de persoanele care vin de la distanțe mari”, a completat Ivan Palii.

Protestatarii nu iau în calcul posibilitatea unei greve generale, dar speră la un dialog social deschis și transparent în care să le fie ascultate și soluționate doleanțele. „Deocamdată, nu! Avem un contract colectiv de muncă valabil până în ianuarie 2024 și sperăm la dialog social deschis și transparent”, a concluzionat liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța.

Dacă un lucrător de rând trăiește de azi pe mâine cu un salariu de 3.300 de lei, nu același lucru putem spune despre șefi.

Salarii substanţiale, încasate de şefii Poştei Române

Valentin Ștefan, directorul general al instituției, a încasat în 2022 suma de 170.000 de lei de la instituție, ceea ce înseamnă un venit lunar mediu de circa 14.000 de lei. Șeful de la Direcția Imobiliară a instituției, Ovidiu Călin, a încasat 219.970 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 18.300 de lei. Directoarea de la Direcția Strategii și Politici de Dezvoltare, Georgeta Budeanu, a încasat 181.185 de lei în 2022, în timp ce directorul la Oficial Poștal București, Mircea Tudosie, primit circa 230.870 de lei în anul fiscal 2022, adică o medie lunară de 19.200 de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Veniti la ANR sa vedeti ce salarii mizerabile avem. Salarii de 2800 lei, 3200 lei pentru personal care controleaza si face inspectii la nave si ambarcartuni unde se flutura milioanele de euro si statul vrea ca omul sa nu puna botul la spaga. Intr-o institutie care produce anual zeci de milioane de euro pentru stat, din taxarile emise. Cum stapanesti coruptia asa ? Bagati aceeasi vrajeala cu legea salarizarii unice. Schimbati in mortzii mami voastre cadrul legal. Nu ne intereseaza cum dar asa nu se poate trai. Nu toti vrem sa traim din spagi, sa ne ia pe sus dga - ul. Vreau sa vin la serviciu fara sa fiu tentat pt ca am rate de platit, 2 copii de crescut si cu salariile astea si borcanul de miere in fata nu poti sa te opresti. Nu toti suntem ca sefii nostri, aserviti politic, amatorilor, machedonilor si arabilor din port, suntem si care vrem sa traim corect. Un sindicat slab rau condus de un nimeni, nu suntem in stare nici greva sa facem. O zi sa blochezi activitatea va fi dezastru rau
9
0
Foarte bine,excrocul,directorul postei adica managerul are 30000 lei pe luna,el singur si a marit salariu cu acordul celor din consiliul de administratie,cu cate guri mananca?vine el pe la tv si spune ca face ca drege,leafa merge
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389