REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Poți să rămâi însărcinată în timpul menstruației?

Poți să rămâi însărcinată în timpul menstruației?

Replica API 1 februarie 2021 | 00:00 1281

Dacă dorești să rămâi însărcinată, este important să îți urmărești ciclul menstrual pentru a știi când sunt cele mai fertile zile în care poți concepe mai ușor.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă nu îți dorești o sarcină, ai grijă să folosești metode contraceptive chiar și în perioada menstruației, pentru că un mit comun în privința acestui subiect, este că o femeie nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. Deși șansele unei sarcini sunt mai mici în zilele respective, acestea nu sunt nule, scrie doc.ro.

Ce este ovulația?

Menstruația înseamnă că, din punct de vedere fizic, corpul este capabil să rămâi însărcinată. În prima jumătate a ciclului menstrual, nivelurile de estrogen cresc, făcând mucoasa uterină să se îngroașe. Această mucoasă va fixa un ovul fertilizat, adică un embrion, dacă rămâi însărcinată. Pe măsură ce mucoasa crește, un ovul din unul dintre ovare începe să se maturizeze. În fiecare lună, aproximativ în ziua 14 a unui ciclu mediu de 28 de zile, unul dintre ovare eliberează un ovul pentru fertilizare, proces numit ovulație. În același timp, modificările hormonale pregătesc uterul pentru sarcină. Ovulul călătorește prin una dintre trompele uterine până la uter. Sarcina apare dacă ovulul este fertilizat de o celulă spermatozoidă și se atașează de peretele uterin. Dacă ovulul nu este fertilizat, se rupe, nivelul hormonilor scade și mucoasa îngroșată a uterului este eliminată, iar aceasta reprezintă perioada menstruației.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual reprezintă seria lunară de modificări prin care trece corpul unei femei în pregătirea pentru posibilitatea unei sarcini. Ciclul menstrual, care se calculează din prima zi a menstruației până în prima zi a următoarei menstruații, nu este același pentru fiecare femeie. Ciclul menstrual poate fi regulat, adică poate să aibă aproximativ aceeași durată în fiecare lună, sau poate să fie neregulat.

Ciclul menstrual poate apărea la fiecare 21 până la 35 de zile și poate dura două până la șapte zile. În primii câțiva ani după începerea menstruației, ciclurile lungi sunt frecvente. Cu toate acestea, ciclurile menstruale tind să se scurteze și să devină mai regulate pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Ciclul menstrual durează de regulă, de 28 de zile. O femeie ovulează de obicei, în jurul zilei 14, dar ar putea fi în jurul zilelor 12 sau 13. Ovulația poate varia în funcție de ciclul menstrual al femeii. Unele femei au un ciclu mai lung de aproximativ 35 de zile între menstruații, iar ovulația ar avea loc în jurul zilei 21. Femeile cu un ciclu mai scurt de 21 de zile, pot avea ovulația în jurul celei de-a șaptea zi a ciclului menstrual.

Cea mai bună perioadă pentru a rămâne însărcinată, „fereastra fertilă”

Cea mai fertilă perioadă a unei femei, adică momentul când este cel mai probabil să rămână însărcinată, este atunci când are loc ovulația, fapt care se întâmplă de obicei, la mijlocul ciclurilor menstruale. În timpul ciclului menstrual obișnuit al femeii, există șase zile în care actul sexual poate duce la sarcină. Această „fereastră fertilă” cuprinde cele cinci zile dinaintea ovulației și ziua ovulației în sine. La fel cum ziua ovulației variază de la un ciclu menstrual la altul, la fel și momentul celor șase zile fertile, diferă. Pentru că nu există metode sigure pentru a știi de dinainte când se produce ovulația, prin urmare, prezicerea „ferestrei fertile” este, de asemenea, nesigură.

Contactul sexual în timpul cele mai fertile perioade nu este suficient pentru a și rămâne însărcinată. Sarcina depinde de viabilitatea spermatozoizilor și a ovulului, de receptivitatea uterului și de alți factori care variază foarte mult de la un cuplu la altul. În cele șase zile fertile ale fiecărui ciclu menstrual, probabilitatea de concepție este cea mai mică în prima zi. Acest lucru este cel mai relevant pentru primele zile ale ciclului menstrual, care sunt, de asemenea, cele mai susceptibile de a fi cea mai timpurie și cea mai puțin fertilă zi a „ferestrei fertile” .

Ghidurile clinice actuale ce oferă informații despre zilele potențial fertile ale unei femei s-au bazat pe două ipoteze și anume că, ovulația are loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație și că femeile sunt fertile cu câteva zile înainte și după ovulație, ceea ce ar însemna că în cazul unui ciclu menstrual obișnuit care durează 28 de zile, cele mai fertile zile ar fi între zilele 10 și 17 ale cilcului menstrual și că cea mai fertilă perioadă se extinde înainte și după ovulație. Cu toate acestea, presupunerile nu sunt cele mai corecte, deoarece doar un procent mic de femei ovulează exact cu 14 zile înainte de apariția următoarei menstruații. Într-un studiu1 publicat în anul 2000, a arătat că dintre cele 69 de femei ce au avut cicluri de 28 de zile, ovulația a avut loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație, în doar 10% dintre cazuri, ia cea mai fertilă perioadă poate apărea mult mai devreme sau mai târziu într-un ciclu menstrual față de cum au sugerat ghidurile clinice. În plus, momentul „ferestrei fertile” este și mai puțin previzibil pentru femeile cu cicluri mai puțin regulate, adică adolescentele și femeile în perimenopauză.

Așadar, studiul1 amintit a demonstrat că momentul „ferestrei fertile” este foarte variabil, chiar și în rândul femeilor care își consideră ciclurile menstruale regulate. Mai mult de 70% dintre femei se află în cea mai fertilă perioadă înainte de ziua 10 sau după ziua 17 a ciclului menstrual.

De asemenea, femeile ar trebui să fie conștiente de faptul că nicio metodă calendaristică nu este complet eficientă. Nu există un moment sigur al lunii în care poți să ai un contact sexual neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată. Există însă, momente pe perioada ciclului menstrual în care ești cel mai fertilă și este cel mai probabil să concepi.

Conform Serviciului Național de Sănătate (NHS), se poate să rămâi însărcinată chiar și în cazul unui act sexual ce are loc imediat după terminarea menstruației, deși este puțin probabil. Este important să știi faptul că spermatozoizii pot supraviețui uneori în organism până la 7 zile după contactul sexual. Acest lucru înseamnă că poate fi posibil să rămâi însărcinată la scurt timp după menstruație, dacă ovulezi devreme, mai ales dacă ai un ciclu menstrual scurt, în mod natural.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cand nu e sotul acasa
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272