REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Preşedintele ANAT, despre voucherele de vacanţă: „Un câştig real şi palpabil pentru economie”

Preşedintele ANAT, despre voucherele de vacanţă: „Un câştig real şi palpabil pentru economie”

Replica API 5 iunie 2015 | 23:43 123

În cazul medicilor, angajaţilor din învăţământ şi funcţionarilor publici va fi necesară o decizie politică

În cazul medicilor, angajaţilor din învăţământ şi funcţionarilor publici va fi necesară o decizie politică

Aurelian Marin

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) salută votul dat în Camera Deputaţilor, Cameră Decizională, pentru Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii voucherelor de vacanţă şi apreciază că aplicarea acesteia, încă din această vară, va aduce în industria turismului un plus de 400 de milioane de euro anual. Salariaţii pot primi vouchere de vacanţă cu o valoare de până la şase salarii minime brute, pe care le vor folosi pentru vacanţe în Romania. Toate primele de vacanţă care se vor acorda în sistemul de stat, începând cu 1 ianuarie 2016, vor fi numai sub formă de vouchere de vacanţă.

Impozitarea acestora este similară celei tichetelor de masă, cu mult mai avantajoasă pentru angajator faţă de impozitarea pe salarii, ceea ce va determina angajatorii să ofere salariaţilor vouchere de vacanţă şi va aduce substanţiale economii companiilor de stat care acordă prime de vacanţă. “ANAT a militat timp de 11 ani pentru introducerea voucherelor de vacanţă, cu contribuţia directă, atât tehnică cât şi mediatică, a celor care au ocupat succesiv funcţia de preşedinte al asociaţiei noastre. Mă alătur şi eu cu convingere preşedintilor care au susţinut această lege şi doresc să subliniez că acest succes nu s-ar fi obţinut dacă colegii hotelieri din FPTR nu ne-ar fi susţinut cu tărie”, declară Aurelian Marin, preşedinte ANAT.

„Mă pot aştepta ca instituţiile bugetare să se plafoneze undeva la 3.000 de lei anual”

Cum normele de aplicare ale legii nu au fost încă publicate, rămân multe aspecte neclare, de exemplu, câţi bani vor primi angajaţii instituţiilor statului şi cine va stabili cuantumul voucherelor. “Pot să vă spun că nivelul maxim este de şase salarii minime pe economie. Astăzi, legea prevede posibilitatea ca şi angajaţii din instituţiile bugetare să primească vouchere. Deocamdată este limitat subiectul pentru că nu sunt bani. Trebuie să apară normele de aplicare şi lucrurile se vor clarifica. În rest, lucrurile sunt simple. Cei de la companiile private vor lua deciziile singuri. În cazul lor este mai simplu. Ideea de bază a fost aceea de a implementa aceste vouchere care vor fi, după părerea mea, un câştig real şi palpabil pentru economie. În ceea ce priveşte instituţiile bugetare, noi ne bucurăm că legea a ieşit în această formulă, pentru că măreşte plaja celor care pot obţine aceste vouchere. Este greu de crezut după părerea mea că în cazul instituţiilor bugetare uzuale, să zic aşa, angajaţii vor beneficia de acest plafon maxim. El este destul de generos pentru a putea fi folosit în România. Mă pot aştepta ca instituţiile bugetare să se plafoneze undeva la 3.000 de lei anual. În cazul medicilor, angajaţilor din învăţământ, funcţionari publici din administraţie, probabil că va fi necesară o decizie politică. Aşa cred (…)”, a declarat, pentru “Replica”, Aurelian Marin, preşedintele ANAT.

„Nu văd nici un motiv ca legea să nu fie promulgată”

După votul din Camera Deputaţilor, Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii voucherelor de vacanţă urmează să fie promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial. Preşedintele ANAT exclude o eventuală temere că legea nu va fi promulgată. “Ţinând cont de faptul că se discută de acest subiect de ani de zile şi ţinând cont de toată evoluţia din ultimele luni, nu văd care ar fi motivul să nu fie promulgată. Legea este în interesul economiei şi nu văd nici un motiv ca legea să nu fie promulgată. Nu cred că există riscuri în sensul acesta”, a conchis preşedintele ANAT. Salariaţii vor putea alege în mod liber agenţiile de turism şi unităţile hoteliere de la care să cumpere servicii turistice cu vouchere de vacanţă. Acestea se vor emite atât în format hârtie, cât şi în format electronic de către unităţi specializate şi de către unităţi bancare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272