REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Prima zi de Schengen în Portul Constanța! Pe fluviul Dunărea se vor face, în continuare, verificări de frontieră. Video

Prima zi de Schengen în Portul Constanța! Pe fluviul Dunărea se vor face, în continuare, verificări de frontieră. Video

Andreea VLAICU 2 aprilie 2024 | 00:00 3207

România a intrat, în noaptea de 31 martie a.c., la ora 00:00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime. Prin aderarea României la spațiul Schengen, cetățenii care circulă spre statele Schengen și dinspre state Schengen nu vor mai fi supuși controlului sistematic la punctul de frontieră, așa cum s-a întâmplat până acum. Alexandru Oae, directorul împuternicit al Gărzii de Coastă, ne-a oferit,  prin intermediul unui interviu, informații suplimentare despre aderarea maritimă la spațiul Schengen.

Prima zi de Schengen in Portul Constanta! Pe fluviul Dunarea se vor face, in continuare, verificari de frontiera. VideoAlexandru Oae

România a intrat, începând cu 31 martie a.c., în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene. Românii care zboară spre țări din spațiul Schengen nu se vor mai opri la ghișeele de control ale Poliției de Frontieră, ci vor merge direct spre porțile de îmbarcare. De asemenea și pentru românii și turiștii care vor ajunge cu navele de croazieră în porturile românești de la Marea Neagră lucrurile vor fi schimbate, nu se vor mai impune controale din partea Poliției de Frontieră, asta doar dacă nava respectivă vine dintr-o țară care de asemenea face parte din spațiul Schengen.

Alexandru Oae, directorul împuternicit al Gărzii de Coastă, a acordat un interviu pentru Replica, cu scopul de a lămuri și de a oferi detalii suplimentare despre aderarea maritimă la spațiul Schengen. „România, ca element general, ca stat membru al spațiului Schengen, are obligativitatea să aplice acquis-ul legislativ numit acquis-ul Schengen, în ceea ce privește controlul frontierelor, vize, cooperare polițienească și protecția datelor cu caracter personal, să asigure controlul la frontierele externe și pentru celelalte state membre și eliberarea uniformă a vizelor. Totodată, trebuie să asigure o bună cooperare cu agențiile europene și autoritățile de aplicare a legii din statele europene, inclusiv autoritățile vamale și asistență reciprocă.”

Directorul împuternicit al Gărzii de Coastă speră ca afluxul de turiști să crească odată cu aderarea maritimă la spațiul Schengen

Întrebat dacă, odată cu aderarea la spațiul Schengen, fluxul turiștilor în Portul Constanța va crește, Alexandru Oae a răspuns. „Să sperăm că va crește fluxul de turiști, dar trebuie menționat faptul că, odată cu data de 31 martie, vor fi eliminate controalele la frontierele maritime interne, ceea ce denotă faptul că navele de agrement și navele de croazieră, în al căror itinerar nu sunt incluse porturi aflate în afara statelor membre Schengen, nu vor mai fi supuse verificărilor la frontieră. Astfel, cetățenii români care vor pleca din porturile turistice din Constanța vor putea să călătorească într-un port situat pe teritoriul statelor membre Schengen fără a fi supuși verificărilor la trecerea frontierei”. Alexandru Oae subliniază și faptul că Poliția de Frontieră poate face controale inopinate. „Trebuie să menționez faptul că, totuși, în baza analizei de risc, Poliția de Frontieră poate desfășura controale inopinate și totodată verificări ale identității persoanelor, respectiv verificări ale corpului de ambarcațiuni, în scopul prevenirii și combaterii infracționalității sub diferitele ei forme: migrație, contrabandă”, a precizat Oae.

Prima zi de Schengen in Portul Constanta! Pe fluviul Dunarea se vor face, in continuare, verificari de frontiera. Video

Dunărea este o frontieră terestră

Referitor la faptul că Dunărea nu este frontieră maritimă în România, directorul împuternicit al Gărzii de Coastă că acest lucru este în conformitate cu acquis-ul Schengen. „Într-adevăr, Dunărea este o frontieră terestră, în conformitate cu acquis-ul Schengen, astfel că persoanele care se deplasează la bordul unei ambarcațiuni, de pe teritoriul Bulgariei pe teritoriul României, pe fluviul Dunărea, vor fi supuse, în continuare, verificărilor la trecerea frontierei, până la data eliminării controalelor la frontierele terestre interne în statele membre Schengen.

Prima zi de Schengen in Portul Constanta! Pe fluviul Dunarea se vor face, in continuare, verificari de frontiera. Video

Privind controalele la frontieră, Alexandru Oae spune că acestea nu se schimbă. „Controalele la frontieră se vor desfășura întocmai cu mențiunea că persoanele care vin de pe teritoriul unui stat membru Schengen, atât aerian cât și pe cale maritimă, nu vor mai fi supuși verificărilor sistematice la frontieră. De menționat faptul că, la nivelul Poliției de Frontieră, au fost dezvoltate aplicații. Avem o astfel de aplicație informatică, foarte ușor de folosit, intuitivă, instalată pe telefoanele mobile, pe care polițiștii de frontieră o vor folosi în activitatea de verificări la trecerea frontierei, pentru stabilirea identității persoanelor și totodată o verificare rapidă în bazele de date de interes operativ”, a încheiat Oae.

Video cu interviul integral:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212