REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Primăria Ciobanu a pierdut DEFINITIV procesul cu instituția Curții de Conturi!

Primăria Ciobanu a pierdut DEFINITIV procesul cu instituția Curții de Conturi!

Replica API 6 noiembrie 2019 | 15:35 1039

Primăria comunei Ciobanu a contestat în instanță, pe 8 martie, raportul Curții de Conturi. Primarul Tudorel Gurgu a solicitat magistraților atât suspendarea măsurilor dispuse de auditori, cât și anularea dispozițiilor. În septembrie, Tribunalul Constanța a respins cererea de suspendare a măsurilor impuse de auditori, însă primăria a făcut recurs, iar Curtea de Apel a respins definitiv acțiunea joi, 31 octombrie a.c.

Potrivit Curții de Conturi, evidența contabilă a comunei nu s-a condus și organizat conform normelor metodologice, a Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestora. Primarul Tudorel Gurgu a avut multe explicații de dat reprezentanților Curții de Conturi referitoare la modul în care au fost făcute cheltuielile din banii publici. Mai exact, auditorii l-au tras la răspundere în ceea ce privește sala de sport din localitate, care nu a fost dată în administrare Liceului Teoretic Ciobanu în vederea efectuării orelor de sport, în special în sezonul rece. În schimb, destinația clădirii a fost schimbată, în interesul fiicei sale! Mai mult, primarul ar fi dotat sala de sport cu aparate fitness în vederea înființării unui club de fitness, urmând ca primăria să dea în folosință sala, ilegal, unei societăți. În răspunsul dat auditorilor, primarul a precizat că ”din anul 2004, sala nu a fost dată în administrarea școlii, în anul 2017 s-a implementat programul 'Un viitor sănătos și prosper copiilor și tinerilor din comuna Ciobanu' în cuprinsul căruia era prevăzută și măsura eficientizării sălii de sport”. Gurgu spune că ”nu a fost încălcată legea cu nimic”. Auditorii au stabilit că s-au efectuat plăți pentru achiziția apartelor de fitness în valoare de 167.530 lei, fără aprobarea Consiliului Local.

În cuprinsul aceluiași raport, Curtea de Conturi a mai constatat că mai multe utilaje achiziționate cu fonduri APIA nu au fost folosite, dar s-au plătit bani pentru reparații. De asemenea, Gurgu ar fi efectuat plăți nelegale pentru salarii-spor de confidențialitate pentru secretarul comunei.

Utilaje cu fonduri APIA nefolosite, dar s-au plătit bani pentru reparații

Mai multe utilaje sau alte bunuri achiziționate de Primărie nu au fost identificate de auditori în contabilitate. Din cele 10 utilaje, patru au fost date în folosință la societatea Ciobănașul, celelalte 6 nu au fost date în folosință societății, deși primăria nu avea angajate persoane pentru a deservi aceste utilaje. Societatea în cauză, potrivit devizelor de lucrări, a folosit doar două utilaje. Auditorii au stabilit că un număr de 4 utilaje nu au fost identificate fizic.

De asemenea, auditorii au constat at că mai multe utilaje, deși nu sunt documente care să ateste că au fost folosite, erau defecte. De exemplu, pentru Cap tractor a fost emisă o proformă pentru cheltuieli de reparații în valoare de 41.015,55 lei. În concluzie, auditorii au apreciat că au fost achiziționate din fonduri guvernamentale, respectiv subvențe APIA, utilaje pentru care primăria nu a prezentat documente justificative a folosirii lor, însă pentru care se efectuează cheltuieli de reparații Organizarea Zilelor comunei a fost și ea în atenția auditorilor. Pentru toate sponsorizările primite în cursul anilor 2016-2017, Primăria nu a întocmit contul de execuție și nici situația privind sumele primite și utilizate cu titlu de sponsorizări, chestie total contrară provederilor legale. Curtea de Conturi a mai constatat că Primăria nu a calculat redevențe și taxe pe terenuri pentru o suprafață de 816,39 de hectare, pentru pășuni și terenuri intravilane și extravilane, ceea ce este total ilegal. Nu au fost înregistrate și nici urmărite creanțele din amenzi sau din redevențe și nici nu au fost luate nici un fel de măsuri în vederea recuperării acestora.

Primăria a angajat nelegal cheltuieli prin încheierea contratului de perstări servicii administrație publică, deoarece contractantul nu era autoriazat la ORC pentru desfășurarea acestei activități.

Curtea de Conturi: Plăți nelegale pentru salarii-spor de confidențialitate pentru secretarul comunei

Primăria a plătit, în baza dispoziției primarului, spun auditorii, un spor de 15 % reprezentând spor de confidențialitate secretarului comunei, Victor Gheorghe Luchian, spor ce nu este prevăzut de Legea 284/2010, stabilinându-se un prejudiciu de 23.029 lei; de asemenera, s-a plătit spor de 25 % de dispozitiv-se acordă personalului doar dacă desfășoară activitatea în cadrul Poliției Locale, însă în apartul de specialitate nu este constituită.

16 persoane au beneficiat de acest spor în 2017, în valoare de 41.132 lei. Tot în baza dispoziției primaruilui, a fost plătit spor de condiții de muncă, reprezentând 15 % din salariul de bază, având la bază un buletin de expertizare a locurilor de muncă emis pentru toate posturile din aparatul de specialitate. Plățile au fost peste 174.000 lei

În perioana noiembrie 2017-august 2018 primăria a achiziționat lemene de foc pentru încălzirea instituției pe timp de riană, în condițiile în care aceasta funcționează din august 2017 într-o locație încălzită cu centrală electrică.

În martie 2016, primăria a dat în folosință gratuiut laptopuri și tablete (356) fără derularea vreunei anchete sociale care să stabilească cazuri sociale eligibile. Pentru 24 de tablete nu există documente justificative din care să rezulte că există în stoc. De asemenea, au fost achiziționate 194 de biciclete, pentru 46 nu sunt documente justificative privind existența acestor. Primarul a recunoscut că nu s-au stabilit criteri de eligibilitate pentru distribuirea tabletelor, ci au fost acordate conform cataloagelor clasei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu mai zic nimic, toate se vor rezolva la timpul lor, roata e rotunda, Gurgu si a batut joc de noi locuitorii comunei Ciobanu, acum cu voia Lui Dumnezeu o sa si bata joc de el toti de la penitenciar Gurgule vezi ca ai multi Dusmani pe acolo, ti ai sapat singur groapa! Cum am mai zis, toate se vor rezolva de la sine!
1
0
Asteptam sa vedem cata piatra mai pune pe strazi pe care o spala prima ploaie si cat mai cred Ciobanenii minciunile lui verbale intrucat legal in hartii este vai si amar de capul lui cat si a unor angajati din primarie care sunt complici la furtul din banii comunitatii. Hai PNL pe ei.
3
1
Cand nu are argumente de combatere a infractiunilor comise ,Gurgu incepe sa minta ca nu sa putut desfasura datorita PNL care il saboteaza desi el are o majoritate confortabila in consiliu.Urmeaza o noua constatare a Curtii de conturi cu privire si la banii aruncati pe iluminatul DC68 intre Harsova -Cioibanu plus borduri si strazi ingustate ca mintea edilului Gurgu cu consilierul pedofil Constantinescu. Rusine celor ce voteaza astfel de specimene.
7
0
Cum e posibil la alegeri sa aduci toti tigani din harsova sa voteze la ciobanu intrebarea e pt autoriatile competente???
10
0
Si ce a gasit curte de conturi este pana la la sfarsitul anului 2018, da in 2019 ???? Asteptam revenirea Curti de conturi
10
0
Sa o duci iar pe nevasta ta la produs in Spania sa platesti bani furati si sa ai grija sa nu mai ajungi prin vriun portbagaj muit
12
0
Stai linistit primare ca am spus tot ce stiu si mai am multe de spus
11
1
In satucul nostru nimic nu a facut, doar a prostit lumea. Strazile din sat sunt rupte , apa e cu ratia si etc. Jos gurgu
16
0
Ai inbulinato pestalaule
15
0
Hei hei hei,,PESTISOR " mic ce esti....
16
0
Cati ani v-a condus aratarea asta ma CIOBANENILOR,pentru ca daca a ajuns si gurgu sa va puna bocancu pe gat atunci: ori ceva nu e in regula acolo,ori asta a fost si este unealta altui golan mai mare.
16
0
ACEST PERSONAJ, CA NU IL POT NUMI OM, ESTE CEL MAI MARE INFRACTOR POSIBIL IAR LOCUL LUI E LA PUSCARIE SI NU IN FRUNTEA UNEI LOCALITATI CU OAMENI AMARATI PE CARE II CUMPARA CU DOI MICI SI O BERE. POATE SE AUTOSESISEAZA MACAR ACUM D.N.A. PANA NU SE ALEGE PRAFUL DE ACEASTA LOCALITATE. EL SI CU GINEREL LUI SUNT 2 ESCROCI NOTORII CARE MERITA SA INFUNDE PUSCARIA PENTRU MULTI ANI DE ACUM INAINTE, NU NUMAI PENTRU CE AU FACUT LA PRIMARIE CI SI CU FIRMELE LOR PERSONALE DACA ACESTEA VOR FI VERIFICATE VREODATA CU SIMT DE RASPUNDERE.
17
1
ce facusi bre?ai bagat mana adanc in visteria primariei?e cam urata treaba asta se cam lasa cu sechestru si parnaie.succes
17
2
Vai vai ce pacat ca piticu s a inecat. Gurgutule ai cam sfeclito. Ai jefuit bugetul dupa cum te a dus chelia. Tu si gasca ta de baieti smecheri ati papat bine. Mai bine te intorci la meseria ta de baza. Tu stai, altele fac treaba si banu vine. Sau nu te ai lasat de ea si mergi la dublu?
17
0
Ha ha ha ... traiasca veoorica cu v mic, tovarasu Gurgu ete ca s-ar putea sa intri la bulau ..
16
0
Ei Mogofane acum scapal
18
0
Ce ma bucur ca ai luat teapa, Gurgule!
19
0
Acum sa vedem cum va fi pusa in aplicare decizia. Cine a gresit, sa plateasca.
22
0
La puscarie Gurgule
23
0
Toti PSD ei acum vor da cu subsemnatul.
20
0
Sa mai vina Felix sa ceara voturi... Bai idiotilor sunteti toti pe duca MIZERII UMANE !
23
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272