REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Primarul din Băneasa i-a trimis pe romi la muncă, dar s-au dus la cerșit. Casele dărăpănate s-au transformat în vile!

Primarul din Băneasa i-a trimis pe romi la muncă, dar s-au dus la cerșit. Casele dărăpănate s-au transformat în vile!

Replica API 6 octombrie 2018 | 19:02 706

Mai puțini asistați la Făurei, localitatea unde oamenii trăiau ca-n Evul Mediu

Mai puțini asistați la Făurei, localitatea unde oamenii trăiau ca-n Evul Mediu

Țiganii din Făurei s-au ajuns! Dacă în timpul vechii conduceri a administrației locale Băneasa, locuitorii din Făurei, cei mai mulți de etnie romă, trăiau mai ceva ca-n Evul Mediu, iată că, astăzi situația este alta. Casele dărăpănate s-au transformat în vile luxoase, cozile de la cișmeaua din sat au rămas o amintire, iar oamenii nu mai stau pe la porți cu brațele încrucișate așteptând pomană. Asta, după ce primarul el-a pus ”frână” la ajutoarele sociale și i-a trimis pe localnici la muncă. ”Trăiește cel mai bine localitatea din Făurei!”, spune primarul. Unii au fost ajutați să ajungă în străinătate la muncă, au plecat, dar câștigă bani din...cerșit.

Cândva, locuitorii din Făurei, situat în sud-vestul Dobrogei, în apropiere de Băneasa, trăiau într-o sărăcie lucie. Oamenii de etnie romă trăiau din ajutoare sociale, cărau apa cu gălețile de la cișmeaua din sat și așteptau pomană de la cei avuți, pentru că nu aveau locuri de muncă. Imediat cum intrai în sat, îți atrăgeau atenția casele dărăpănate, gardurile rupte, adulţi şi copii murdari, cu feţele obosite şi suspinând după o bucată de pâine şi o cană de apă. Pe vremea fostului primar Ion Marin, oamenii de aici nu munceau motivând că n-au unde, deși se plângeau că n-au din ce să trăiască. Abia dacă se ajungeau cu ajutoarele sociale oferite de primărie. În sat nu exista decât o singură sursă de apă potabilă, şi aceea, poate, infestată. Ppractic, era doar o ţeavă, unde îşi potoleau setea animalele şi, cot la cot, întreaga suflare a satului. Aceeaşi cişmea ţinea şi locul unei spălătorii, femeile satului cărându-şi boarfele până la intrarea în sat pentru a le spăla.

Pentru a-i scuti de un chin, primarul din Băneasa, Ion Marin a reuşit să le monteze oamenilor câţiva robineţi pentru a beneficia şi ei, ca tot omul, de această utilitate atât de necesară. Nici măcar această utilitate nu și-o permiteau s-o plătească, așa că administrația locală scoatea bani din buget pentru consumul localnicilor. Ei bine, aceste vremuri au apus, odată cu venirea la conducerea primăriei a actualului primar din Băneasa, Paul Coliș.

Acesta le-a pus frână la ajutoarele sociale și i-a trimis pe romi la muncă. Pe cei în putere, evident. Le-a găsit locuri de muncă la Medgidia, la București, chiar și în străinătate. ”Nu le-am mai dat ajutoare. I-am trimis la muncă Nu trebuie să consumi mai mult decât produci. Produci, trăiești”, a spus, pentru Replica, primarul. Unii, ajunși pe meleaguri străine, cu ajutorul primarului, au profitat și s-au reorientat. Adică, de ce să muncească cinstit când pot câștiga bani fără prea mare efort, și anume din cerșit!

”Niște investitori în construcții din afară care au ajuns în zonă le-au dat niște sugestii și au abandonat animalele și au plecat în afară, în Germania. Dar unii au luat-o pe alte căi. S-au dus în Spania și colectează fie vechi, fac ordine și curățenie acolo, iar alții cerșesc, după cum am discutat cu ei. Știu să joace teatru și reușesc”, a mărturisit alesul. În această perioadă, în campania agricolă, tot satul Făurei asigură forța de muncă la viile din zona Ostrov. Din cei 700 de romi, cândva asistați sociali, astăzi mai beneficiează de ajutoare doar...un sfert. Deci, cu bunăvoință se poate!

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sapun din ei
0
0
Auzi la munca in strainatate ..in traducere cersit cu mucii la nas k puradei cu tot ..au umplut europa si au facut si fac poporul roman de plans ptr. k sunt din romania singura solutie este deportarea in siberia sau impuscarea etc.
3
1
Bravo primarului,asa ar trebui sa faca toti primarii sa taie ajutoarele sociale la putori si sa ii trimita la munca
2
2
Suntem turci nu tigani avem respect de familile noastre da mergem la cersit la strans fiare in strainatate la la munca in strainatate in Germania Anglia Olanda.Am riscat sa mergem in tari straine ... Nu ca romanu beat mort de dimineata pana seara
4
3
tiganii.erau deja in senat si parlament si camera.
1
0
cind dracu au mai muncit tiganii sa munceasca si acum. singura indeletnicire a lor e hotia, etc...
9
1
Dna Mirela,aia tiganii,nu muncesc nici acum ci cersesc! Si 'mneata ar fi bine sa-ti dezlipesti buzele de pe fundul de cioban al lui papaiarba si implicit si de pe al ciumei rosii.Bine era daca,idolul tau analfabet,atragea investitori in zona si creea locuri de munca pt o dezvoltare corecta si de durata a zonei!
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212