REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Primele semne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze

Primele semne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze

Cristina BĂRBUCEANU 1 ianuarie 2023 | 00:00 247

Insuficiența hepatică înseamnă incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Aceasta poate fi acută – și se petrece extrem de rapid (funcțiile ficatului se pierd în mai puțin de 48 de ore) –  dar poate fi și cronică (se instaleaza treptat, de-a lungul timpului).

Insuficiența hepatică cronică constituie – de cele mai multe ori – rezultatul cirozei (boală ce apare ca urmare a consumului de alcool pe termen lung). Nu în ultimul rând, insuficiența hepatică acută poate provoca leziuni severe și necroză hepatică masivă; astfel, atribuțiile ficatului se deteriorează rapid (în doar câteva zile), ceea ce poate duce la deces.

Simptome insuficiență hepatică

Insuficienta hepatica se manifesta prin simptome precum:

- Greață, vărsături,
- Pierderea apetitului,
- Oboseală,
- Diaree,
- Icter,
- Scădere în greutate,
- Învinețire rapidă a pielii,
- Prurit cutanat,
- Edem,
- Ascite,
- Confuzie mintală (n.r. encefalopatie hepatică),
- Somnolență,
- Comă.
Insuficiența hepatică acută evoluează rapid chiar și la o persoană sănătoasă, de aceea e important ca pacientul să apeleze la medic de urgență dacă observă asemenea simptome. Dacă apar icterul, sensibilitatea abdominală și starea generală de rău, e obligatoriu să mergi de urgență la doctor.

Cauze insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică acută poate apărea chiar dacă nu suferi de o boală hepatică preexistentă. Cel mai adesea, cauzele insuficienței hepatice sunt următoarele:
• alcoolul;
• alimentația bogată în grăsimi;
• anumite medicamente (spre exemplu, supradoza de paracetamol);
• ingestia ciupercilor otrăvitoare;
• unele suplimente alimentare;
• infecțiile virale (hepatita);
• expunerea la diverse substante toxice;
• anumite boli autoimune (precum diabetul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, boala Graves, lupusul eritematos sistemic, tiroidita Hashimoto, etc.);
• factorul ereditar.

Tratament insuficieță hepatică

Tratamentul este prescris în funcție de severitatea insuficienței, precum și de cauzele acesteia. În cazul supradozei de paracetamol, de pildă, se vor folosi medicamentele pe bază de acetilcisteina. În cazul intoxicației cu ciuperci otrăvitoare sau alte substanțe toxice, se vor folosi medicamente care vor combate efectele toxinelor asupra ficatului, dar care totodată vor reduce leziunile aduse acestui organ.

Dacă numai o parte din ficat este afectată, medicul poate recomanda înlăturarea chirurgicală a acestei porțiuni. Ficatul are abilitatea de a se regenera, deci va reveni rapid la forma inițială, conform doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272