REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Profesorii ar putea beneficia de protecție și sancționa elevii agresivi. Ce spun cadrele didactice din Constanţa

Profesorii ar putea beneficia de protecție și sancționa elevii agresivi. Ce spun cadrele didactice din Constanţa

Replica API 4 aprilie 2016 | 23:03 230

Proiect de lege pentru elevi indisciplinați

Proiect de lege pentru elevi indisciplinați

Învățământul din societatea zilelor noastre este cu mult diferit față de ceea ce au cunoscut părinții și bunicii noștri. În timp ce mulți se bucură că nu au ”prins” acele vremuri în care profesorii erau atât de stricți, iar pentru examene era necesar să înveți mai mult de o noapte, mai sunt și persoane care consideră că pe vremuri exista un mai mare respect din partea elevului către cadrele didactice. Din păcate însă, în ziua de azi, profesorul care stă la catedră trebuie să se uite de două ori înainte de a se așeza pe scaun, să nu cumva să găsească o mână de pioneze sau alte ”surprize” de la elevi. Din cauză că faptele de agresiune ale acestora asupra dascălilor au devenit tot mai frecvente, un senator a inițiat un proiect de lege care să le permită acestora din urmă să aibă protecție juridică și să poată aplica sancțiuni în cazul în care sunt victimele unor acte de violență.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia profesorii din învăţământul preuniversitar s-ar putea bucura de protecţie juridică, ar avea dreptul de a aplica sancţiuni, faptele sesizate de aceştia considerându-se a fi reale, iar pedepsele pentru agresarea lor ar crește. În acest moment, proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional. ”Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni.

Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuşi, aşa ceva se întâmpla într-un oarecare colţ al ţării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză. Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui era apărată”, susţine Șerban Nicolae în expunerea de motive. Proiectul de lege prevede că personalul didactic din învăţământul preuniversitar este ”învestit cu exerciţiul autorităţii publice” în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.

Profesorii și directorii constănțeni se arată destul de încântați de această inițiativă: ”Măsura este bună pentru acele cadre didactie ce lucrează cu elevi indisciplinați. Nu mi se pare o măsură extrem de eficientă de protecție a cadrelor didactie. Unui profesor, atunci când intră în învățământ, datorită faptului că oferă o educație, nu ar trebui să i se întâmple un astfel de lucru. Misiunea cadrului didactic este aceea de a face educație și mie nu mi se pare normal să se întâmple așa ceva. Din punctul meu de vedere, este o măsură care apără acele cadre didactice ce lucrează cu elevi mai puțin disciplinați sau cu elevi care au probleme mari de disciplină. Mie cel puțin, ca profesor care și-a început cariera în anii ’80, nu mi s-a întâmplat un astfel de lucru și nici nu mi se va întâmpla. Pentru mine, măsura aceasta este ineficientă. Noi la Liceul Traian avem elevi disciplinați. Niciodată în cariera mea didactică nu m-am gândit că un elev poate să desfășoare acte de violență împotriva unui cadru didactic”, a declarat pentru ”Replica” Constantin Caracoti, directorul Liceului Teoretic Traian din Constanța.

Pe de altă parte, există și persoane care consideră că sancțiunile nu sunt cea mai bună soluție pentru a disciplina elevii: ”Consider că prin însăși existența legii educației naționale și a Codului Muncii, cadrele didactice, ca orice alt angajat din România, beneficiază deja de protecție juridică. În caz de nevoie, juristul ISJ sau cel al sindicatului pot oferi în plus consiliere de specialitate cadrului didactic. Asemeni tuturor persoanelor care lucrează în România, și cadrele didactice se supun anumitor legi și beneficiază de susținere juridică. Pe de altă parte, nu cred că un cadru didactic poate aplica sau ar trebui să i se permită să aplice alte sancțiuni decât cele prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Preuniversitar, care constituie documentul cadru pentru desfășurarea activității școlare. Noi beneficiem de pregătire pedagogică în calitate de cadre didactice și stă în puterea noastră să corectăm comportamentul elevilor. Nu sancțiunea este cheia educației, ci răbdarea de a explica și de a schimba educația elevului. Menirea noastră este una constructivă și nu trebuie să se bazeze pe coerciție”, a declarat Camelia Ciurescu, directoarea Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212