REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Profesorul care a dus generaţii de elevi constănţeni la NASA iese la pensie!

Profesorul care a dus generaţii de elevi constănţeni la NASA iese la pensie!

Replica API 17 mai 2018 | 00:06 2189

Prof. Ion Băraru. Sursă foto: Adevărul

Unul dintre cei mai apreciaţi profesori constănţeni, prof. Ion Băraru, iese la pensie. După ce a petrecut mai bine de patru decenii la catedră, iar de aproape jumătate a pregătit elevi pentru proiectele şi concursurile NASA, profesorul Băraru va lăsa catalogul pentru generaţiile mai tinere de profesori. Încheie cariera de profesor cu satisfacţia că unul dintre elevii lui îndrăgiţi, Răzvan Mihai Ursu, a reuşit, pe ultima sută de metri, înainte de Bacalaureat, să facă o impresie frumoasă la una dintre cele mai grele competiţii internaţionale şi să îşi adauge în palmares încă o medalie de aur.

Glumeţ, aşa cum îl cunosc şi elevii care l-au privit la catedră, spune despre profesia de profesor că este plăcută, dar şi dificilă. „Iar pentru un profesor căruia îi place să se angajeze, este o provocare. Docendo discimus, învăţând pe alţii înveţi şi tu, iar aceasta este cea mai frumoasă aventură pentru un profesor”, spune prof. Ion Băraru.

Pe elevii săi, prof. Băraru nu i-a învăţat numai formule, noţiuni fizice, ci şi despre viaţă. Dincolo de deja binecunoscutele proiecte apreciate şi premiate la NASA, caer au făcut ca şcoala constănţeană să fie cunoscută peste ocean, prof. Ion Băraru le-a insuflat elevilor săi şi ce înseamnă modestia, munca susţinută şi performanţa pe merit.

„Prof. Băraru a fost mentorul lui Răzvan. A început cu un proiect la NASA, l-a învăţat să călătorească printre planate şi să se întoarcă pe Pământ, să facă performanţă. De la prof. Băraru a învăţat un lucru care, în ziua de astăzi poate fi considerat un defect, dar este o calitate: a învăţat modestia”, mărturiseşte Felicia Ursu, mama elevului olimpic Răzvan Mihai Ursu, unul dintre elevii de valoare care au trecut prin mâinile apreciatului profesor constănţean.

Începând din 2004, prof. Băraru a pregătit aproape 600 de elevi constănţeni pentru concursurile NASA, de unde s-a întors cu zeci de premii.

Absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, ulterior al Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti, profesorul Băraru şi-a început cariera la Colegiul Agricol Poarta Albă, în 1974. A urmat apoi catedra de fizică de la Liceul Militar Constanţa, pentru ca între anii 1986 şi 1997 să fie inspector şcolar pe disciplina fizică, inspector şcolar general adjunct între anii 1990 – 1991, coordonarea activităţii Centrului Regional pentru Tineri Capabili de Performanţă, între anii 2003 – 2007, în timp de din 1997 până în prezent a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi coordonator al Centrului de Cercetare pentru Elevi din cadrul colegiului.

Deşi va ieşi la pensie la sfârşitul acestui an şcolar, prof. Ion Băraru îşi va continua activitatea în cadrul centrului de cercetare al colegiului. „Vom căuta să susţinem, din resurse proprii, în cadrul fundaţiei colegiului, să continue activitatea în cadrul centrului de cercetare. Domnul profesor este încântat să facă ore în cadrul centrului benevol, dar vreau să găsim o formă să răsplătim munca depusă”, a afirmat prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bravo, cand sfatuiesti pe altii sa invete limba romana, ASIGURA-TE ca tu ai scris corect "SCRII", de exemplu, mai deschide cartea de limba romana
0
0
Inainte sa imi sariti in cap ca denigrez sistemul ce m-a crescut, sa stiti ca premiile sunt castigate de elevi si profesorul indrumator, de banii de meditatii si orele de munca individuala. Ce face sistemul pentru elevi? Te premiaza cu o suma mizera mai mic decat costul concursului? Te lasa corijent la franceza si apoi te felicita pentru medalia adusa liceului? Nop, e medalia mea, nu a liceului sau a tarii. -22 ani, ex elev si student in romania, cu 4 luni inainte de a ma stabili definitiv departe
4
1
Nu va faceti griji, nu i-a indrumat el spre tari straine. Orice elev cu un gram de creier se orienteaza sa plece afara. Cercetarea in ro e nula, ca profesor daca nu ai noroc sau pile sa lucrezi cu top 5% ai elevilor, iti bati capu cu toti incapabilii. E mai bine sa fii ospatar afara decat inginer in ro. Tara asta e o mizerie.
5
1
Discutia ref patriotism este mult prea ampla. Va pot asigura insa ca sunteti intr o adanca confuzie. Proful a procedat intocmai ca un patriot. Strainii doar ca nu l au retinut cu forta peste tot pe unde a mers. Ar fi putut si ar putea emigra oricand. Nu in ultimul rand, pastrati in vedere ca atributiile,posibilitatile dumnealui sunt exclusiv didactice, nu guvernamental administrative. Dumnealui, si asa, a creat sanse pentru un oras de provincie cu resurse minime. Felicitari si profului Nicoara pentru managementul exemplar.
4
0
Nu a pregatit pt alte tari, premiile sunt castigate de Romania, elevii au mers in USA pt a sustine lucrarile.
7
1
Pensie lunga e tot ce pot sa iti urez. Si sa te bucuri de ea.
15
0
un adevar real! cat despre doamna florentina ,ca jurnalist cand scri ceva asigurate ca scri ci corect si citesti in prealabil ce ai spus! nu tin lectii de gramatica dar am daa pretentii cand citesc multi oameni asta ! ce o fi "PLANATE" nu stiu! dar de ce sa ma lasi pe mine sa ghicesc cand tu ca jurnalista esti obligata sa o faci corect?! nu stiu zic si eu.
19
4
Poti spune despre cineva ca este profesionist. In acest caz toata stima. dar nu pot spune ca este si patriot, roman adevarat, daca a pregatit elevi pentru alte tari. Trebuia sa pregateasca elevi pentru Romania. Sa deschida oportunitati si activitati in asa fel incat elevii sa fie folositi in Romania si in interesul Romaniei. Este profesionist, dar la ce folos, daca nu este si patriot ! Hai sa ne gandim la interesul national al nostru, nu al altora ! Pentru ca nu este normal sa pregatim elevi cu resursele noastre pentru alte tari ! Cineva din aparul central sa faca ceva in acest sens, altfel...
5
14
Felicitari pt intreaga cariera! Cu toate acestea, prof Bararu este mult prea valoros pentru tot ce inseamna activitate stiintifica la nivelul Constanta - CNMB si Romania chiar. Retragerea dumnealui din activitate ar reprezenta un mare step back! Nu plecati, prof!
21
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102