REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Proiect BOMBĂ al PSD: Închisoare pentru copiii care nu își îngrijesc părinții la bătrânețe, plătindu-le pensie de întreținere

Proiect BOMBĂ al PSD: Închisoare pentru copiii care nu își îngrijesc părinții la bătrânețe, plătindu-le pensie de întreținere

Replica API 5 iulie 2019 | 03:41 510

Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care copiii majori sunt obligaţi să le plătească pensie de întreţinere părinţilor care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligaţia va reveni nepoţilor sau strănepoţilor majori. Sancţiunea prevăzută în proiect pentru neîndeplinirea acestei obligaţii merge până la 3 ani de închisoare, conform News.ro.

În primul articol se prevede că „prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce”.

Actul normativ stabileşte însă o serie de drepturi ale părinţilor, care se aplică şi bunicilor şi străbunicilor, iar în ceea ce priveşte obligaţiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul Civil.

Astfel, părinţii au dreptul să-şi educe copiii „cum consideră de cuviinţă”, „au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor”, „ au dreptul la o existenţă demnă” şi la „respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie”.

Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunoştinţei între generaţii”, copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”.

„Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi”, se arată în proiect.

Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante. Cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat să plătească.

Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă.

Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţi de întreţinere a acestora.

Bunicii / străbunicii inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii de către copii, au dreptul la întreţinere de la nepoţii majori apţi de muncă. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi străbunicilor.

Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal)

Articolul 378 din Codul penal se referă la abandonul de familie: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că „necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societăţii – este supusă unor profunde şi nedorite perturbaţii asupra unităţii şi solidarităţii necesare asigurării existenţei şi continuităţii în spaţiul naţional românesc”.

Hotnews a relatat în premieră despre acest proiect de lege.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va intereseaza soarta betilor pensionari..acestia au asigurata ziua de maine...ei au muncit...au contribuit...si-au sacrificat noptile si zilele ca sa nu fie povara nimanui la batranete...DAR...acesti tineri,pe care voi...PSD-UL le faceti obligatorie contributia pentru asigurarea traiului la batranete pentru parinti si bunici..care batranete??cand acesti tineri..acesti indivizi,pleava societati..care nu merg la scoala...care se bat pe strazi...care dorm...ZOMBI...pe unde apuca...care nu stiu decat droguri...bautura...femei...tatuaje si vopsiti..........
2
2
Ma PSDeilor daca va intresa soarta pensionarilor faceati si voi ca alte state.1 bagati toate veniturile in pensie si 2 limitati diferenta dintre pensia minima se cea maxima,de exemplu un cioban cu vechime completa in munca 100 de lei guvermatorul banci nationale 300 lei, nu ii spui ciobanului stiu ca ai muncit o viata dar mai mult nu iti dau,daca vrei sa nu mori de foame cere bani de la copiii ca doar de asta i-ai crescut pentru ca de la pensionari bogati nu am voie sa tai nici daca mori tu de foame ma amaratule.
3
0
E un proiect f bun. Cunosc doi batrani cu trei baieti, din care doar unul lucreaza. Si are si familie. Ceilalti doi taie frunza la caini si traiesc din pensia batranilor, care abia se descurca. Daca se aproba legea va fi bine si pentru cei doi frati, nu-i asa? Nu vor mai bea bere la pet, trec la doza... Ca niste cretini au fatat un proiectde lege pe masura inteligentei lor nu ma mira, dar pe Budai il credeam mai putin constipat la minte. Acum stiu ca m-am inselat...
1
3
Pregatesc terenul pentru ceea ce urmeaza : intrarea in faliment a sistemului public de pensii si, foarte probabil, a Romaniei, dupa modelul Greciei. Numai ca pe noi nu ne va ajuta nimeni...
10
0
Pe zi ce trece descopar in PSD nume de care n-a auzit numeni si care se remarca, iata, printr-un proiect de lege vecin cu nebunia... Mai sunt asemenea indivizi in partidul asta? Alo, Dancila, te-ai descotorisit imediat de Seraban Nicolae, trebuia, are cateva clase peste tine, dar de astia cand ne scapi?
9
0
ce-i ma bolsevicilor nu mai aveti de pensii dupa ce le-ati laut si babacilor si mie 41 la suta din salariu?
9
0
cretinilor, tinerii la care faceti referire nu sunt tinerii tip draknea jr si fii si fiicele hotilor si borfasilor, sunt tineri care oricum lupta ptr intretinerea familiei. Jigodiilor ordinare, renuntati la pensiile spaciale nemeritate- exp- dna grevista a lui voiculescu, fost invatatoare, dupa 4 ani semneaza jurist- deci c3e merit are, ca si-a cumparat o licenta?
5
0
Pai asta inseamna: ma pensionarilor saraci nu ne mai cereti noua bani sa va dea copiii daca nu vor sa va dea spunetine noua si ii bagam noi in puscarie.Cat de tampit poti sa fii doar sa te gandesti la asa ceva nu sa mai vrei si lege.Totusi eu nu cred ca o sa faca cineva puscarie pentru asa ceva dar certuri in unele familii vor fi in alte familii se poate ajunge la crima dar pe PSDisti nu ii intereseaza romani mai ales daca sunt batrani si saraci.
9
2
mai suge pula nevasta-ta la neversea ? Anul trecut a facut bani buni , te-a scos din foame .
2
7
Ii doare-n pu-la pe PSD de tara si de romani! Coalitia HOTILOR penali PSD si ALDE a dat OUG pentru a da PENSII SPECIALE si primarilor, viceprimarilor, presedinti de CJ..Pe 26 MAI la referendum TARA, POPORUL ROMAN a spus STOP FURTULUI DIN BANUL PUBLIC! Docila lui DRACnea, veorica a spus ca a inteles si respecta dorinta Romanilor! Bataie de joc!!! Nu a inteles nimic! Trebuie sa iesim masiv in strada sa dam cu ei de pamant! N-au in cap decat cum sa fure mai mult si sa lase tara vraiste! Greva, miscari sindicale, orice, dar nu mai trebuie lasati in fruntea bucatelor ca astia fura tot!!
12
2
Iar orfanii vor plati orfelinatelor dupa terminarea sederii acolo o pensie pe viata ca recunostinta. Familiile in care parintii s-au recasatorit formand alte cupluri, sau care au avut in grija copii diferiti in urma despartiri, LGBT, parinti cu copii din flori etc etc. cum vor proceda. Cel care a scris legea este foarte superficial in gandire. Nu va fi posibil de reglementat echitabil asa ceva. O utopie sau mai degraba o prostie. Ce fac cei ca Oprisan cu mama lui care i-a dat milioane, altii care au mame cu firme de asfaltat si mari afaceriste... Stupid PSD.
11
1
Si ma-sa si tat-su si grigore frate-su; tot neamul.Desteptii astia care sunt initiatorii aberatiei stiu cati muncesc pe minim pe economie?Vreti familii traditionale, parca.Saracul barbat care trebuie sa aiba familie: sotie, copii,parinti si socri ;taxe si impozite ,cheltuieli cu utilitatile, alimentatie, ingrijire personala...e pe minus rau.Si cum romanul e ingenios si se descurca orice ar fi,zic sa va mai ganditi cu ideea asta nastrusnica de a creea razboi intre parinti si copii, fiecare stie bine ce are de facut liber, fara legea in coaste.
11
1
Adica sa fiu obligat sa-i dau pensie mamei vitrege ce ma batea cand tata era plecat in voiaj si ,si-o tragea cu vecinul de la 3?Ba n-auzi!
11
2
Parca vad parinti ratati dandu si in gat copii ca nu stiu ce evaziune fac. Parca vad un santaj murdar al parintilor impotriva copiilor in vederea imbunatatirii relatiilor familiale pe model PSD.
8
1
Ma intreb cand o sa ne oblige sa le platim si curvele lor de lux. Nu ca nu le platim deja dar deh, sa fie cu legistatie, zic.
13
1
Magaria pesedista e ca pensiile batranilor saa fie platite de copii care vor munci pt statul pesede. Cu ce bani vor trai tinerii daca din salariul lor se opreste impozit si apoi sunt obligati sa imparta banii cu ma-sa si ta-su.
12
1
Daca parintii ti au facut viata un calvar...nu ti au dat nimic, nici macar sfaturi, ai crescut si crezi ca poti avea viara ta linistita.....o pula ca vin 10 nebuni din psd si te obliga sa i intretii pe cei care nu au facut nimic pt tine toata viata. Corect?
17
2
ideaa e buna, dar ca o recomandare, nu ca lege. Ar fi frumos ca cei care au crescut la casele de copii, sa dea inapoi statului bani din salariu. Aaa...sa nu uitam de diasporaaa. Practic sa FIE OBLIGATI sa trimita bani in tara.
8
4
Foarte bine ptr ca sint multi parinti si bunici care isi dau casele si averile pe mina copiilor in timpul vietii si dupa ce se vad cu sacii in caruta ii abandoneaza , ramanind muritori de foame .
3
13
spatiul mioritic romanesc este plin de muisti pesedei. Pentru a-si camumfla hotiile , incompetenta si analfabetismul scot din cand in cand asemenea enormitati ! Muie cu foarte mult cacat pesedeului capitalist !!!
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272