REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Proiect de lege: Supermarketurile, obligate să aibă case de marcat pentru familii, fără rafturi cu dulciuri

Proiect de lege: Supermarketurile, obligate să aibă case de marcat pentru familii, fără rafturi cu dulciuri

Replica API 29 aprilie 2019 | 00:26 345

Mai mulți parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ care prevede înființarea în fiecare supermarket a unei case de marcat dedicate familiilor cu copii minori, fără rafturi cu dulciuri și alimente nesănătoase, transmite Mediafax.

Propunerea legislativă pentru completarea art.4 din Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă a fost inițiată de mai mulți parlamentari din UDMR, Pro-România și un deputat USR.

„Prezenta inițiativă legislativă are drept scop crearea cadrului legal pentru existența acelor case de marcat în incinta supermagazinelor sau hipermagazinelor, dedicate numai familiilor, fără dulciuri și fără alimente nesănătoase expuse. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de către acele familii care au copii minori. Propunerea legislativă este menită să protejeze copiii împotriva dulciurilor și a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, fiind afișate pe rafturile de pe lângă casele de marcat, evitând astfel situațiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse de către părinți sau aparținători”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii susțin că România se află pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este în creștere alarmantă.

De asemenea, ei afirmă că „în medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populația adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% din adulții europeni sunt cnsiderați supraponderali sau obezi”.

Astfel, parlamentarii propun completarea legii astfel: „casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine-casă de marcat dedicată doar familiilor însoțite de copil/copii minori, amplasată la ieșirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentației sănătoase și care nu sunt recomandate preșcolarilor, școlarilor, copiilor și adolescenților conform Ordinului nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți: în fiecare supermagazin/hipermagazin trebuie să existe cel puțin o astfel de casă de marcat”.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată.

hotnews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma parlamentarilor daca tot vreti sa aratati ca munciti puneti in aplicare rezultatul referendumului maxim 300 ca oricum sunteti prea multi si aveti idei traznite.Mai putini ca este mai sanatos pentru toata lumea.
1
0
eu vreau ora de sex in scoli,,practica se face cu profesoara.
4
2
Oricum , in supermarket aproape toate produsele , par a fi facute intr-un combinat chimic . Daca vrei , cat de cat ceva sanatos , te muti intr-un sat din muntii . Unde mananci , ceea ce-ti ofera natura si animalele din curte , si-ti prepari cu mana ta .
9
1
Asta e mare urgenta in tara asta, ce conducatori avem
9
0
Ce inseamna discriminarea asta? Cine vine la magazin cu odrasla e mai cumparator avantajat la timpul pierdut la casa de marcat. Sa vedeti paruiala intre fufelnitele venite cu mai mult de 2 copii care vor avea tupeul sa se bage in fata altora cu un copil. Sa se dea o lege ca familiile cu copii minori sa fie primele la intrarea in toalete publice,la urcarea in vagoane de tren, la intrarea la teatru si ...gratuitate la aruncat pampersii pe marginea drumurilor. GARDA DE MEDIU CE MORTII VOSTRI PAZITI??? STATI CA MORTII IN TIMP CE MARGINEA DRUMURILOR SE UMPLE DE PAMPERSI FOLOSITI SI VIDANJE GOLITE.
5
2
Tara piere baba isi face de lucru.
9
1
Oricum mancare nesanatoasa cumpara
9
0
Si fara tigari si fara reclame audio si fara vesnica intrebare idioata: n-aveti zece banuti?
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212