REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Promisiunea INACO de 1 iunie pentru copiii din România - educaţie digitală SMART în fiecare judeţ al ţării

Promisiunea INACO de 1 iunie pentru copiii din România - educaţie digitală SMART în fiecare judeţ al ţării

Replica API 2 iunie 2020 | 00:00 898

La un an de la deschiderea primului laborator inteligent dintr-o şcoală din România, Asociaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate îşi propune ca astfel de facilităţi să fie disponibile în fiecare judeţ din România şi copiii să aibă acces, de la vârste fragede, la educaţie digitală, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

Andreea Paul

Până acum, Asociaţia deja a creat şi implementat 4 laboratoare inteligente în unităţi de învăţământ. Primul SmartLab a fost inaugurat în mai 2019, la Şcoala Gimnazială nr. 45, "Titu Maiorescu", din sectorul 3 al Capitalei. Au urmat apoi Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza", tot din sectorul 3, Măgurele Science Park, în Măgurele, Ilfov şi Liceul Teoretic "Grigore Moisil", din sectorul 6 al Capitalei. Al cincilea Smart Lab apare în curând la Biblioteca judeţeană din Călăraşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean, iar INACO poartă discuţii cu alte administraţii publice locale pentru a onora solicitările instituţiilor de învăţământ din Bucureşti şi judeţele ţării.

Investiţiile în laboratoarele deja existente au aparţinut administraţiilor locale, cu excepţia primului Smart Lab Titu Maiorescu creat de INACO cu ajutorul sponsorizărilor companiilor private.

"Am mai spus-o şi probabil că am să repet până va înţelege absolut toată lumea - alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă precum cea funcţională. În ritmul în care se dezvoltă tehnologia, în doar câţiva ani, atunci când copiii noştri vor termina şcoala, majoritatea joburilor vor avea incluse, în mod obligatoriu, competenţe digitale. Momentan, avem părinţi care investesc în această componentă, dar nu e corect să lăsăm responsabilitatea doar pe umerii familiei, ştim bine că nu toţi îşi permit. E datoria noastră, a întregii societăţi, să le oferim celor mici o educaţie modernă şi şanse egale. Pentru asta eu, colegii din INACO, precum şi partenerii noştri, vom face orice efort va fi necesar şi nu am niciun dubiu că, într-un final, vom reuşi. Dovadă stau proiectele finalizate cu succes ale Asociaţiei, în cei trei ani de la înfiinţare", a declarat Andreea Paul, fondatoarea INACO.

În ultimul an, INACO a făcut demersuri pentru ca acest proiect să fie extins la nivel naţional şi l-a pus atât pe masa Guvernului, cât şi pe cea a Administraţiei Prezidenţiale.

Asociaţia solicită autorităţilor centrale şi locale, precum şi companiilor private, să se implice în accesarea fondurilor necesare dezvoltării a cel puţin unui Smart Lab în fiecare judeţ, în anul 2020, pentru a deschide accesul elevilor la educaţie digitală inteligentă.

"Ne dorim să antrenăm competenţele digitale ale tinerelor generaţii încă din şcoală: să utilăm câte o unitate de învăţământ din fiecare judeţ al ţării cu tehnologiile 4.0 aferente actualei revoluţii digitale care resetează integral piaţa muncii de mâine, să asigurăm software educaţional digital integrat, materiale consumabile, mentenanţa primilor ani de funcţionare şi să instruim profesorii să le folosească. Ne dorim să diminuăm decalajele digitale actuale între regiunile ţării şi şcolile din mediul urban şi rural, pornind cu o distribuţie naţională rezonabilă bugetar, accesibilă teritorial pentru copiii pasionaţi", se menţionează în scrisoarea adresată de INACO Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului României.

Pentru perioada 2021 - 2027, INACO cere sprijinul autorităţilor pentru a accesa o linie de finanţare europeană, pentru a construi câte un SmartLab în toate cele 6.200 de şcoli din ţară.

În acelaşi timp, reprezentanţii Asociaţiei au semnat un parteneriat media cu reţeaua naţională Radio România pentru promovarea învăţământului modern.

"Partea bună, dacă pot spune aşa, este că noi, la INACO, am învăţat din experienţa primelor patru laboratoare. Avem know-how, avem oameni pricepuţi alături, companii naţionale şi internaţionale dispuse să ne ajute, astfel încât să putem livra un produs "˜la cheie". Daţi-ne finanţare şi o sală de clasă şi, într-o lună de zile, este complet funcţională, gata să primească profesorii şi elevii la instruire. În plus, tot noi acoperim şi trainingul cadrelor didactice, astfel încât ei să fie capabili să folosească echipamentele ca instrumente pedagogice noi, moderne şi prietenoase cu cei mici", adaugă Andreea Paul.

Costul pentru fiecare SmartLab echipat cu tehnologie de ultimă generaţie este de 100.000 de euro, iar acesta poate fi personalizat, pentru a se adapta specificului şi nevoilor particulare ale unităţii de învăţământ beneficiare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272