REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Propunerea legislativă pentru gestionarea resurselor umane în instituţiile publice în stare de urgenţă sau asediu, adoptată tacit

Propunerea legislativă pentru gestionarea resurselor umane în instituţiile publice în stare de urgenţă sau asediu, adoptată tacit

Replica API 22 august 2020 | 00:00 1252

Senatul a adoptat tacit, vineri, o propunere legislativă iniţiată de parlamentari USR, prin care măsurile referitoare la gestionarea resurselor umane în instituţiile publice în cazul stării de urgenţă sau de asediu se iau pe baza unui plan special de gestiune.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect de act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 16 iulie, a fost citită, în plen, de vicepreşedintele Senatului, Titus Corlăţean.

"Proiectul de act normativ propune instituirea unui regim juridic care sa permită pe de o parte egalitatea de tratament între angajaţii sectorului privat şi totalitatea celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul public. Pe de altă parte, se instituie proceduri şi criterii obiective în luarea unor măsuri unilaterale atât pentru funcţionarii publici, cât şi pentru personalul contractual. Pentru a proteja funcţionarii publici şi personalul contractual în faţa unor eventuale abuzuri din partea conducătorului instituţiei publice, cât şi pentru a oferi acestuia un instrument obiectiv de decizie, se instituie reguli specifice pentru întocmirea unui plan special de gestiune a resurselor umane, singura bază pentru luarea unor decizii unilaterale de gestiune a personalului bugetar în situaţii deosebite", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, scrie Agerpres.

Planul special de gestiune a resurselor umane vizează toate categoriile de personal bugetar, cu excepţia asistenţei medicale, justiţiei, învăţământului, sistemului de apărare siguranţă publică şi securitate.

Potrivit propunerii legislative, în baza planului special de gestiune a resurselor umane, conducătorul instituţiei publice dispune măsuri individuale pentru o parte sau tot personalul din subordine până la reluarea activităţii ca urmare a încetării stării de urgenţă sau asediu.

Printre aceste măsuri se numără exercitarea atribuţiilor de serviciu de la domiciliu, reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului lunar cu cel mult 20%, suspendarea raportului de muncă din iniţiativa angajatorului, dacă fluctuaţia gradului de încărcare cu sarcini în timpul stării de urgenţă sau asediu este de peste 20%.

"Măsurile se stabilesc de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice prin rotaţie, pe perioade de timp similare, proporţional cu fluctuaţia gradului de încărcare cu sarcini de serviciu exprimat procentual la nivel de compartiment şi raportat la durata estimată a stării de alertă/asediu astfel încât să nu existe discriminări în aplicarea măsurilor individuale faţă de personalul bugetar cu atribuţii identice sau care îndeplinesc sarcini similare. Pe durata suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu din iniţiativa angajatorului (...) personalul contractual şi/sau funcţionarii publici implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă care nu mai desfăşoară activitate beneficiază de indemnizaţie plătită din fondul de salarii în valoare de 75 la sută din salariul lunar corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare. Indemnizaţia prevăzută este în supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii", se mai arată în proiect.

Propunerea legislativă privind planul special de gestiune a resurselor umane va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tacit a inceput sa devina persoana publica in Romania!Apropo de starile de urgenta,asediu mi-am pus intrebarea intr-o zi ce se intampla in cazul unui cutremur gen 1977 si am cautat sa vad procedura de baza si actiune pe care am gasit-o la nivelul unui oras mare,nu conteaza.Dupa ce am citit m-am crucit fiindca mai intai se tineau sedinte dupa aceea se spunea cine si cum actioneaza,pai mai ai timp de sedinte ?Nu stiu poate la nivelul Guvernului stau altfel lucrurile,mai intai sunt bolnavi, nu ajung la sedinta dar persoanele ce trebuie sa actioneze direct stiu planul general al actiunii
1
0
contabili are judecatoria de apel si toti vor lua pensii speciale..unul.face intrarile, altul salariile, altul incheie bilantul, mai au si sefa peste astia sasecontabili..si restul lunii isi trimit funny mailuri si fac piata in timpul serviciului
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272