REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

PROPUNERI privind modificarea Planului Urbanistic General al comunei Tuzla: extinderea intravilanului și realizarea unei zone de agrement!

PROPUNERI privind modificarea Planului Urbanistic General al comunei Tuzla: extinderea intravilanului și realizarea unei zone de agrement!

Replica API 26 ianuarie 2019 | 00:00 750

Primăria comunei Tuzla a făcut publică intenția de elaborare a Planului Urbanistic General, iar cei interesați au putut transmite observațiile și propunerile lor până pe 11 ianuarie a.c.. Au fost transmise un număr de șase propuneri, iar de majoritatea se va ține cont în cadrul documentației de atribuire a serviciilor de elaborare, au arătat reprezentanții administrației locale.

O primă propunere transmisă Primăriei comunei Tuzla a vizat extinderea intravilanului în partea de est a localității, „având în vedere dezvoltarea turismului din imediata vecinătate, respectiv a stațiunilor Costinești și Eforie Sud, precum și în zona lacului Techirghiol”. O altă propunere vizează „orientarea PUG către protejarea și valorificarea patrimoniului natural și a turismului”. Astfel, se propune „excluderea din PUG a zonelor cu activități industriale ce prezintă riscuri tehnologice, riscuri de poluare și riscuri de explozii – în zona tarlalelor A259 și A289, învecinate cu zona destinată locuirii și turismului și identificarea zonelor în care se pot crea parcuri industriale. Ținând totodată cont și de art. 70 lit e, din OUG 195/2005, prin cvare zonele de interes turistic și de agrement beneficiază de un regim de protecție specială”. Reprezentanții administrației locale au răspuns astfel respectivei propuneri: „Zonele funcționale vor fi determinate în funcție de activitățile dominante aferente suprafețelor respective de teren. În urma analizelor și studiilor de fundamentare privind disfuncționalitățile care apar în desfășurarea activităților în localitate și în teritoriul acesteia, vor fi stabilite concluziile și se vor identifica și cauzele ce produc: disfuncționalități în cadrul activităților economice, necesitatea protejării unor zone cu potențial valoros, nivbelul de poluare sau degradare constatat în unele zone, aspecte critice privind organizarea circulației și a transportului în comun. (...) Pentru construcțiile cu funcțiuni generatoare de riscuri tehnologice se solicită studii de impact înainte de realizarea proiectului, în vederea evaluării construibilității terenului agricole. Astfel vor putea fi interzise construcții și amenajări care pot afecta sensibilitaeta zonelor geografice cu regim special de protecție, precum și a zonelor peisagistice cu o valoare deosebită, mai ales în cazul construcțiilor propuse care au o volumetrie și aspect arhitectural ce depreciază valoarea peisajului”.

Totodată, un locuitor a propus reglementarea prin PUG a unor străzi/alei de promenadă în zonele propuse la dezvoltare cu potențial turistic, reprezentanții primăriei arătând că „vor fi analizate și interpretaet date și relații ce au implicații directe în modul de amenajarea a teritoriului și dezvoltare a localităților, extrase din Planul de Amenajare a Teritoriului Național, Planul de Amenajare a Teritoriului Județean, studii de fundamentare”.

A mai fost propusă și „reglementarea zonei de faleză și a plajei în zona dintre Epava Costinești și Farul Tuzla”, iar reprezentanții primăriei au arătat că propunerea va fi avută în vedere, dar parțial, întrucât „zona recomandată face parte din proiectul în curs de aprobare „Plan urbanistic zonal pentru AMENAJARE PLAJĂ Năvodari, Eforie Nord, Cordon Eforie Nord – Eforie Sud, Tuzla, Costinești, 23 August, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Cordon Venus – Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche și actualizare PUZ „Amenajare plajă Constanța și Mamaia”, inițiator fiind Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

O altă propunere vizează reglementarea prin Planul Urganistic General a unei rute de acces special destinate vehiculelor de mare tonaj și mașini agricole. „Se vor evidenția aspectele critice privind desfășurarea, în cadrul localității a circulației rutiere. Aceste aspecte se vor referi la capacități de transport, greutăți în fluența circulației, incomodări între tipurile de circulație, precum și între acestea și zonele funcționale ale localității, necesități de noi trasee sau de modernizare a traseelor existente”, au precizat reprezentanții Primăriei Tuzla.

O altă solicitare transmisă autorității locale vizează stabilirea prin PUG a unei zone dedicate agrementului și relaxării, cu caracter public. Potrivit autorității locale, „există un Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unui complex sportiv, situat pe strada Nicolae Tonitza, Zona Castel Apă Sud, și se vor reglementa prin PUG și alte zone special dedicate agrementului și relaxării având caracter public, în funcție de necesitățile localității”.

Pe de altă parte, o propunere nu va fi preluată în elaborarea documentației urbanistice. De exemplu, o persoană a propus „neimpunerea prin PUG a unor restricții urbanistice și servituți de construire în zona viitoarei conducte de gaze naturale extrase din Marea Neagră și transportate către viitoarea stație de măsurare și reglare gaze”.

F.B.

Citește: Primăria Tuzla elaborează Planul Urbanistic General al comunei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nebunu primar
0
0
o prosteala pe fata ati fost invitati acolo ca sa ce umplutura si nimic mai mult investitiile si decizile finale vor fi luate ca fara voi sa stiti propuneri pentru niste taxe mai mici cand?vai de capul nostru primaria asta consilieri,vice, in frunte cu primarul nau facut nimic valabil pentru toti primari care sau perindat pe la tuzla probabil ca isi face front de lucru pentru alegerile ce vor urma
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272