REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

PSD și ALDE au dat lovitura în Parlament: 3 legi pentru românii cu credite și datorii, adoptate în Camera Deputaților

PSD și ALDE au dat lovitura în Parlament: 3 legi pentru românii cu credite și datorii, adoptate în Camera Deputaților

Replica API 19 decembrie 2018 | 00:00 97

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un pachet de trei proiecte legislative care vizează creditele luate de populație, contractele de leasing și recupererea datoriilor de către firmele specializate.

Cele trei legi merg spre promulgare la Președintele României.

Principalele prevederi sunt:

1. Firmele care recuperează datorii de la români nu vor putea cere de la datornici mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărarea creanței.

„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației”, prevede actul normativ.

Prevederile se aplică și contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare, se mai arată în proiectul de lege.

„Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a legii.

De asemenea, legea a fost inițiată din cauza „abuzurilor întâlnite în practică în care debitorii sunt împachetați în portofolii de creanțe indiferent de starea lor financiară”.

2. Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii.

Ordonanța 51/ 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing se modifică astfel: în situația în care locatarul/utilizatorul este consumator, NU SE APLICĂ articolul care prevede că „contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.

3. Plafonarea dobânzilor

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși cu 3% dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, prevede un amendament introdus la dezbaterile de miercuri din plenul Camerei Deputaților.

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15000 RON și, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15000 RON; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar.

Prevederile se aplică și contractelor aflate în derulare la data intrării legii în vigoare, pentru care este îndeplinită condiția privind impreviziunea, mai prevede proiectul.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Efectul imediat al acestor masuri va fi reducerea cheltuielilor de exploatate al bancilor. Sedii, angajati, publicitate, etc. Bancile au in spate sisteme economice incredibil de adaptabile la orice masura a guvernelor totalitare.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272