REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
17.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Psihologii spun că, de sărbători, depresia e mult mai periculoasă

Psihologii spun că, de sărbători, depresia e mult mai periculoasă

A.L. 7 decembrie 2022 | 00:00 1091

Sărbătorile de iarnă sunt văzute drept un prilej de bucurie și relaxare. În ciuda stresului provocat de planificarea mesei festive, călătoriilor și cadourilor, mulți dintre noi consideră că aceasta este una dintre cele mai fericite perioade ale anului. Există totuși excepții, sărbătorile marcând o perioadă dificilă și epuizantă din punct de vedere emoțional, pentru unii oameni. Stresul provocat de sărbători poate duce la un risc crescut de îmbolnăvire, la abuz de substanțe și la niveluri resimțite mai mari de anxietate și depresie. Sentimentul de depresie în timpul sărbătorilor este o problemă reală, dar tratabilă. 

Creșterea nivelului de depresie în timpul sărbătorilor a fost documentată de medici și profesioniștii din domeniul sănătății mintale, publicându-se în trecut numeroase studii și cercetări în legătură cu acest fenomen. Apariția acesteia este determinată de faptul că odată cu sărbătorile de iarnă au loc o varietate de evenimente, interacțiuni sociale și provocări. Uneori, stresul rezultat are legătură cu presiunea cauzată de multitudinea de responsabilități asociate cu această perioadă. Pe de altă parte, factori precum sentimentele de nostalgie sau anxietatea legată de întâlnirile de familie, pot juca, de asemenea, un rol important. Sărbătorile sunt petrecute în mod diferit de fiecare persoană, iar circumstanțele individuale joacă un rol important în manifestarea și motivul pentru care cineva poate experimenta stres sau tristețe.

În legătură cu depresia de sărbători, Antonescu Florena, psihoterapeut integrativ și psiholog clinician, din Constanța, declară pentru Replica: „Aș putea să mă refer, raportat și la experiența din cabinet, la persoanele cu istoric de depresie și anxietate, care în această perioadă sunt mult mai vulnerabile, pentru că sărbătorile  sunt frumoase dar dacă avem puțină atenție o să observăm că ele vin împreună cu un soi de presiune pentru starea de bine și fericire. Doar dacă ne uităm la sloganurile și invitațiile specifice precum “De Crăciun fii mai bun!” „Petrecere alături de cei dragi!” chiar și urarea „Sărbători fericite” sau spoturile publicitare, putem observa că toate invită la un antren, la o stare de bine, însoțită de elemente precum cadouri, bucate, oameni tot timpul împrejur, fapt ce face ca persoanele vulnerabile, cu istoric de depresie și anxietate, să trăiască această perioadă într-un mod mai intens. Acestea fac o comparație, „iată eu nu pot să fiu ca ceilalți, mie îmi este greu să trăiesc în felul acesta”, apărând și o trăire nostalgică, un dor față de idealizarea trecutului. Această manieră comparativă, această diferență între „ceea ce eram” și „sunt” sau între „ceea ce sunt” și „aș vreau să fiu”, accentuează stările de tristețe, melancolie și toate trăirile specifice elementelor depresive și chiar anxioase.”

În privința factorilor care favorizează instalarea depresiei în perioada sărbătorilor de iarnă, adaugă că: „Putem extinde discuția și la starea de singurătate percepută. De multe ori aș avea nevoie să fiu alături de cei dragi, sau aș avea nevoie să am câțiva prieteni cu care să petrec sărbătorile, însă sunt persoane care au dificultăți în a iniția relații cu cei din jur sau poate că nu au un cerc așa mare de prieteni și atunci se simt cumva ori neîndreptățiți ori extrem de triste, existând posibilitatea apariției unor sentimente de autoînvinovățire ce accentuează starea de disconfort. Raportat la cerințele și imaginile acestea despre bună stare, masa plină, cadouri pentru cei dragi, pot să mă gândesc la persoane  care au o dificultate chiar financiară sau cauzată de o suprapunere a sărbătorilor peste diverse situații ce vin însoțite de un anumit dezechilibru emoțional. Există câteva elemente care nu determină depresia, dar sunt factori care contribuie la accentuarea stării de tristețe, de melancolie și  chiar de anxietate.”


În legătură persoanele predispuse la a menține un ritm cotidian alert, caracterizat de angrenarea permanentă în diverse activități, precum workaholicii, psihoterapeuta menționează că: “pentru cei care găsesc în muncă un refugiu și odată cu venirea sărbătorilor sunt nevoiți să pună pauză activităților, apariția dintr-odată a acestui timp liber poate reprezenta o întâlnire cu sinele, care poate fi una disconfortantă. Poate că nici nu găsesc o întrebuințare pentru acest timp și simt nevoia de a se afla acolo unde sunt valorizați. Aici mai intervine un tip de presiune, omul se întâlnește cu sine și poate manifesta stări de nemulțumire.”

Cum putem face față depresiei de sărbători?

Antonescu Florena încheie prin a transmite o încurajare celor care se confruntă cu o stare de disconfort emoțional în această perioadă și un îndemn către cei care ar putea sesiza semne ale depresiei de sărbători la cei apropriați.  „Cred că nu e potrivit să vorbim continuu despre ce se întâmplă, fără să ne gândim și la ce putem face! Eu aș spune că în această perioadă este nevoie de foarte multă grijă. Observ anumite stări la clienți, la oamenii cu care lucrez și îi sprijin cât pot astfel încât în perioada aceasta să fie alături de ei înșiși și să găsească modalități prin care să manifeste grija față de sine. E important să fim atenți la cei  din jurul nostru și să nu ne deconectăm de la ceilalți, mânați de grija personală de a trăi într-un mod cât mai plăcut sărbătorile.”


Câteva strategii care pot fi utilizate și adaptate stilului personal al fiecărui individ, astfel încât să aibă un impact pozitiv asupra stării de spirit și a bunăstării mentale sunt:
•    Asigurați-vă că aveți așteptări realiste. Întrebați-vă dacă aveți așteptări prea mari de la dumneavoastră, sau de ce cei din jur, și vedeți cum acestea  vă afectează starea de bine.
•    Amintiți-vă că este în regulă să spuneți “nu”. De multe ori ne simțim copleșiți de responsabilități, la care nu putem renunța din dorința de a nu provoca nemulțumirea celor dragi. Este în regulă să refuzi, în special atunci când sănătatea îți este periclitată.
•    Acordați-vă timp pentru recreere și relaxare.
•    Discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. 
•    Nu evitați să vorbiți cu cineva despre depresia de sărbători. Sărbătorile pot prezenta o serie de provocări, iar când vine vorba de stres și de probleme de sănătate mintală, uneori există tendința de a așteptata pentru a vedea cum evoluează situația. Dar dacă vă simțiți anxios sau deprimat, acum este momentul să vorbiți cu cineva. Puteți apela la ajutorul membrilor de încredere ai familiei al prietenilor pentru a le împărtăși ceea ce simțiți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Psihologii numai psihologie nu fac, la 250 lei ședința sigur ii interesează depresia, au foamea de bani
1
0
cu prostiile voastre! Ce sa zic, toti puturosii si imbecilii sunt depresivi! Puneti mana si faceti ceva, produceti ceva nu va mai ganditi la nemurirea sufletului! Iar astia ca Dorina sa ne mai lase cu biserica si personajele imaginare din cer!
2
0
Psihologii spun ei multe dar important in aceasta perioada premergatoare sarbatorilor credtine si nu numai sa tinem un pic de post, sa ne spovedim si impartasim la Biserica si astfel cu ajutorul lui Dumnezeu vine si linistea si bucuria ...
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272