REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Puteți DONA SÂNGE și dacă sunteți PROASPĂT VACCINAȚI!

Puteți DONA SÂNGE și dacă sunteți PROASPĂT VACCINAȚI!

Replica API 1 aprilie 2021 | 12:59 1136

În timp ce unii nu prea se îngrămădesc să doneze sânge și nici plasmă, iată că unii se interesează dacă pot sau nu să meargă la centru și proaspăt vaccinați. Ei bine, răspunsul specialiștilor este afirmativ, însă, cei doritori trebuie să contacteze Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța.

În ultima perioadă, foarte mulți constănțeni și-au pus întrebarea dacă pot dona, sau nu, sânge după ce s-au vaccinat. Totodată, se mai lovesc și de comunicarea greoaie cu cei de la Centrul de Transfuzii, caz sesizat de mai mulți constănțeni. „Vă rog să mă ajutați. Aș vrea să merg să donez sânge pentru o persoană apropiată și nu știu dacă pot sau nu să donez. M-am vaccinat de curând și aș vrea să merg să donez dar nu îmi răspunde nimeni la telefon pentru a întreba. Este culmea, să vrei să donezi sânge și să nu-ți răspundă”, a fost mesajul unui constănțean.

Da, constănțenii pot dona sânge după vaccinare

Ei bine, specialiștii în domeniu confirmă faptul că vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. „Vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare. În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva Covid-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donator”, conform site-ului oficial al Ministerului Sănătății.

Vaccinurile sunt sigure, mai spune Ministerul

Chiar dacă mai sunt „cârcotași” care cred în teoriile conspiraționiste și consideră că vaccinurile conțin tot felul de cipuri și alte minunății, iată poziția Ministerului Sănătății: „Vaccinurile împotriva Covid-19 au trecut prin procedurile normale de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Vaccinurile au trecut printr-o succesiune de teste riguroase înainte de avizarea la nivel european. Pentru vaccinurile anti- Covid-19, această verificare s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Etapele normale de cercetare sunt în general decalate. Din cauza pandemiei, a fost necesar ca aceste etape să fie suprapuse.

Datele din studiile pentru vaccinurile anti Covid-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.

Chiar și în aceste condiții, cercetarea nu a pornit de la zero. Tehnologia ARN-ului mesager, folosită în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, este cunoscută de aproximativ trei decenii. Vaccinul produs de AstraZeneca folosește o tehnologie diferită - vector viral, care la rândul ei a fost studiată îndelung. În plus, cunoștințele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate încât să permită demararea rapidă a cercetării. În concluzie, deși durata a fost scurtă (mai puțin de un an), vaccinurile anti Covid-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.”

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PUTETI DONA CHIAR DACA AVETI COVIT! ORICUM NU VA TESTEAZA NIMENI DE COVIT INAINTE DE A DONA SANGE.
1
1
sunteti nebuni ! cum sa donezi sange infectat ? asta e scopul , nu ? sa omorati cat mai multi . O sa va vina vremea si vou cat de curand !
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272