REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

RAJA investeşte peste 50 de milioane de EURO în municipiul Onești

RAJA investeşte peste 50 de milioane de EURO în municipiul Onești

Replica API 27 iunie 2020 | 23:20 2306

RAJA S.A. a organizat vineri, 26 iunie 2020, o conferință de presă care are ca obiectiv semnarea Contractului de lucrări “Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești”, componentă a Proiectului “Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești în perioada 2014-2020”.

Proiectul intitulat “Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești” marchează o nouă etapă în creșterea calității serviciilor de colectare, tratare și evacuare a apelor uzate, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă în domeniul nostru de activitate.

Directorul SC RAJA SA Constanța, Felix Stroe, a deschis conferința oferind participanților mici detalii legate de actuala stație de epurare de la Onești, dar și ce va fi în viitorul apropiat în locul acesteia. Menționăm faptul că în cadrul conferinței au fost ilustrate și câteva fotografii cu actuala stație din Onești care arată într-un stadiu deplorabil. „Semnăm astăzi contractul stației de epurare de la Onești. Dacă RAJA nu era prezentă în municipiul Onești și aplicațiile europene ale companiei noastre nu erau declarate eligibile și finanțabile de către Comisia Europeană, situația ar fi rămas aceeași. Aici va fi o stație de epurare ultra modernă. Apa care va veni va fi de o calitate comparabilă cu apa la sticlă. Valoarea proiectului este de aproximativ 58 de milioane de euro”, a declarat directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe.

Nicolae Gnatiuc: „Astăzi se scrie istorie pentru municipiul Onești”

Primarul municipiului Onești s-a declarat mândru de ceea ce a reușit să realizeze. Totodată, acesta a subliniat și faptul că de acum și Oneștiul va intra în normalitate și nu cum se întâmpla până acum... apă cu porția. „Pot spune că astăzi se scrie istorie la Constanța, dar pentru Onești, de această dată. Nu știu dacă o să vă spun lucruri noi dar este clar că astăzi nu facem politică. Cei mai importanți beneficiari și cel mai important lucru este acela legat de calitatea vieții oneștenilor începând de astăzi crește. Este primul pas spre normalitate după 30-40 de ani, timp în care oneștenii beneficiau de un program de furnizare a apei, pe perioada verii, de 3 ore dimineața, 3 ore seara. RAJA a demonstrat că acest serviciu poate fi dezvoltat și furnizat în municipiul Onești și în toate județele în care aceasta deservește servicii de apă și canalizare în condiții bune, 24 din 24. Acesta este cel mai mare câștig pe care îl au oneștenii astăzi” a declarat primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc.

Actuala stație este într-un stadiu avansat de degradare

Actuala Stație de Epurare din Onești a fost construită în perioada 1948-1953 și modernizată în anul 1976.

Aceasta a fost proiectată să trateze și să elimine apa menajeră uzată și apa industrială de pe platforma petrochimică Borzești, fiind o stație cu tehnologie învechită care necesită ample lucrări de reabilitare și retehnologizare.

Proiect de peste 80.000.000 lei pentru municipiul Onești

Prin Contractul de lucrări “Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești”, în valoare de 80.128.971 lei, RAJA S.A. va construi o stație de epurare cu o capacitate de 41.500 de locuitori echivalenți, conform ultimelor tehnologii în materie, beneficiind inclusiv de treaptă de tratare terțiară cu dezinfectare UV a efluentului.

Obiectivul general al contractului

Obiectivul general al contractului este asigurarea implementării corespunzătoare a Proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Onești în perioada 2014-2020”, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii în sectorul de apă și canalizare din Municipiul Onești, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformitate stabilite prin Tratatul de Aderare și mai ales cu Directiva 91/271/CE transpusă în legislația națională prin Hotarârea 352/2005, referitoare la tratarea apei uzate urbane. Astfel, prin realizarea acestei investiții, se vor respecta toți indicatorii de mediu impuși de legislația europeană și națională, contribuind semnificativ la îmbunătățirea și protecția mediului și a sănătății populației aflate în aria Proiectului.

VIDEO 1:

Investițiile ce urmează a fi efectuate în cadrul contractului

Investițiile ce urmează a fi făcute în cadrul proiectului sunt: cămin deversor intrare, bazin de retenție, stație de preluare vidanje, hala de pretratare mecanică, decantoare primare, cameră de amestec și distribuție pentru reactoarele biologice, reactoare biologice, stație dezinfectare cu uv, cămine de măsurare debit, stație de pompare spumă și grăsimi, stație de pompare nămol primar, hala de ingroșare și deshidratare nămol, rezervor de fermentare anaerobă a nămolului, rezervor de stocare biogaz, depozit de nămol deshidratat, închidere depozit de nămol. De asemenea, în cadrul noii stații de epurare vor mai fi realizate conducta de descărcare și canalul de evacuare a efluentului în râul Trotuș. Tot pe parte de infrastructură, stația va avea refăcute toate drumurile, aleile, platformele, împrejmuirile și porțile și va fi prevăzută cu sistem SCADA în vederea operării automatizate.

VIDEO 2:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272