REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Rareș Bogdan, atac fără precedent la adresa Ucrainei: Sunt mâhnit!

Rareș Bogdan, atac fără precedent la adresa Ucrainei: Sunt mâhnit!

A.F. 25 decembrie 2022 | 00:00 1879

Europarlamentarul Rareș Bogdan condamnă în termeni duri decizia Radei Supreme din Ucraina, care a adoptat un proiect de lege prin care minoritățile naționale nu pot învăța în limba maternă. Rareș Bogdan arată că este de neînțeles atitudinea Ucrainei, țară care vrea să adere la Uniunea Europeană și o țară care a fost ajutată enorm de către România, de la începutul războiului.

Rareș Bogdan

”Ei bine, NU! Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie a lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă. Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017 care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează ca, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide în limba maternă.

Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit. Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile. Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta.

Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient. Cred că rezolvarea acestei probleme, care pentru România este extrem de importantă, va ajuta Ucraina inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească, aceasta nu este în situația celei ruse, folosită de un criminal în referendum-uri pentru a-și justifica invazia de ev mediu. Dimpotrivă, atenuarea nemulțumirilor îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să constituie o voce și mai puternică împotriva războiului nedrept dus de un terorist. Ucraina are statut de țară candidată la UE, printre ale cărei valori fundamentale este protecția reală a minorităților.”, scrie Rareș Bogdan, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au dreptate ucrainienii . Prea multe drepturi se dau minoritatilor, in general. Iar tu, pastreaza-ti mahnirea pentru tara ta.Nu ati facut nimic.Doar gargara. Exact cum se spune : tarisoara mea , mi se rupe de ea.
0
0
Asta e doar gura de el, spion ungur
1
0
Rusi sau ucranieni e acelas lucru, intrebati polonezii de masacrul produs de ucrainieni cand le au invadat teritoriul prin 194.. si ceva. Si de ceva timp se poarta cu minoritatile la fel ca rusii dupa ocupatia teritoriilor vecine.
4
1
Ucrainienii nu sunt cu nimic mai presus decât rușii. Dimpotrivă! După toate ajutoarele oferite de România asta este multumirea. Slugile americanilor, au aruncat Europa in criza!
6
2
Pai ucrainenii iau masura asta din cauza ca cea mai numeroasa minorotate este cea rusa. Pe urma,e normal ca materiile sa fie predate in limba nationala,ca apoi absolventii sa-si gaseasca mai usor loc de munca oriunde in tara. Cum e si la noi,privitor la etnicii maghiari. E bine sa aiba ca materie suplimentara limba maghiara,insa daca vrei sa fii inginer sau medic in Romania,la naiba,invata romaneste si pe urma poti vorbi si in chineza daca vrei si ai cu cine.Rares habar nu are ce e cu nevoile romanilor si se leaga de altii,ca sa apara in poza ca unul preocupat cu munca.
5
3
Razvan, pana sa te zvarcolesti de grija celor de peste granita, fa ceva pentru cei dincoace de granita - dezintegreaza-te! N-ai facut nimic si nici nu vei face nimic in politica! Mars !
8
1
or tine minte ucraineni ajutorul dat!? nu cred!
9
3
sa i ajutam sa si construiasca tara, apoi vom mai vedea!
0
6
nu inteleg de ce ii ajutam,cind ei sint atit de perversi?dupa razboi or sa ne ceara si daune,iar noi vom plati ca deh sintem omenosi
8
4
Poate ceva dreptate are si Putin ...dar a gresit modul de rezolvare
6
5
CREDEA CINEVA CA SE SCHIMBA UCRAINIENII CHIAR DACA II AVEM OASPETI PE AICI, EI NU AU FOST INGADUITORI CU NIMENI DE PE LA EI, ROMANII O DUCEAU F PROSR CA SI DREPTURI RESPECTATE,NICI UNGURII, CA SUNT SI ACOLO DAR NU AU PARTID POLITIC SA SE BATA LA FUNCTII
6
3
au o singura problema pe care vor s-o rezolve. Ruznacii bolsevici. Pentru astia e data legea.
9
8
Ajunge
11
3
Aceeasi mentalitate ticaloasa , isi vad propriul interes si nu au niciun fel de toleranta pentru minoritati . Nici nu vreau sa ma gandesc ce atitudine vor avea dupa ce se va termina razboiul . Este momentul ca Romania sa potresteze ferm fata de aceasta lege antieuropeana.
24
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212