REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

RATC nu mai dă oameni afară şi vrea să mărească lefurile "jenant" de mici ale şoferilor

RATC nu mai dă oameni afară şi vrea să mărească lefurile "jenant" de mici ale şoferilor

Replica API 12 martie 2014 | 00:00 106

Instituţie "schilodită" de probleme

Instituţie "schilodită" de probleme

În plin proces de mobilizare şi reorganizare a Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa (RATC), directorul Ovidiu Tănase susţine că nu îl "lasă inima" să semneze hârtiile de disponibilizare a zeci de angajaţi. În cadrul unei conferinţe, organizată marţi, Tănase a prezentat un scurt bilanţ al regiei. Slalom-ul printre proiectele futuriste a regiei a fost presărat şi cu aspectele mai puţin pozitive, cum ar fi restructurările sau datoriile cu care se confruntă directorul. Pe un ton optimist, Tănase a menţionat că este adeptul unui transport în comun civilizat: "Transportul în comun în Uniunea Europeană, în următorul exerciţiu financiar 2014-2020, va fi un element principal al dezvoltării, prin diverse planuri de mobilitate, foarte multe investiţii. Probabil va ajunge singurul tip de transport în zonele urbane aglomerate, dar asta rămâne de văzut. Încet, încet, regia noastră încearcă să rămână un organ viu şi ne străduim să ne adaptăm, în limita posibilităţilor financiare deocamdată, la noul trend pentru un transport dezvoltat şi civilizat", a menţionat Tănase.

De asemenea, directorul RATC a declarat că este încurajat de reacţiile pe care le-a primit de la călătorii constănţeni, care şi-au exprimat punctele de vedere în cadrul sondajului pe care regia îl desfăşoară în această perioadă: "Am început în luna februarie un sondaj de opinie, adresat călătorilor noştri şi care se va încheia pe 15 martie. Aşteptăm astfel de la călători propuneri, sugestii, referitoare la liniile existente, modificarea unora, înfiinţarea sau desfiinţarea unor staţii, tot ce-i deranjează pe dumnealor. Vreau să aduc la cunoştinţă că am primit un feedback extraordinar, sunt foarte multe răspunsuri şi vreau să garantez că, la sfârşitul campaniei, fiecare va primi un răspuns individual. Cum era de aşteptat, sunt multe sugestii, nemulţumiri, laudă, ceea ce m-a bucurat. De acum, vom încerca să ţinem cât mai aproape cu călătorii, pentru că ei sunt cei care plătesc această regie, ca să existăm şi să le oferim în continuare condiţii cât mai bune. Am luat deja unele măsuri, privind modificarea liniilor 100, 43, urmează să facem o staţie nouă la cimitirul de la Energia", a menţionat Tănase. Potrivit directorului RATC, situaţia regiei nu este una dintre cele mai fericite, însă se depun eforturi pentru menţinerea pe "linia de plutire": "Situaţia economică a regiei nu este foarte grozavă, am încheiat anul trecut cu o datorie de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, dar dacă am da deoparte datoriile la bugetul de stat, am ieşi cu un mic profit. Sper, anul acesta, pentru că avem trei procese cu Casa Judeţeană de Pensii şi pe care le-am câştigat pe toate la Tribunal, urmează, bineînţeles apelul, că vom primi banii de la Casa de Pensii. Sumele sunt concurente, mă refer la datoriile noastre la bugetul de stat, cu datoria pe care o avem de încasat de la Casa de Pensii. Am mari speranţe că, la sfârşitul acestui an, vom rezolva cu datoriile la bugetul de stat. Noi deja am început să plătim. În rest, deocamdată este pace, colegii mei sunt mulţumiţi, au spus că nu au motive să facă grevă. Am încercat, cât s-a putut, cu un număr de 11 bonuri de masă lunar. Dacă, în partea a doua a anului, situaţia economică o va permite, vom face o rectificare bugetară şi poate mai dăm ceva la salarii. Într-adevăr, leafa este foarte mică la RATC, salariile şoferilor variază între 1.150 de lei şi 1.350 de lei. Jenant", a declarat Tănase.

Dacă situaţia financiară se plasează între ciocan şi nicovală, Tănase exprimându-şi speranţa în reglementarea ei prin "cafteala" din instanţe cu Casa de Pensii, restructurările sunt un examen pe care RATC l-ar promova onorabil. Tănase a declarat marţi că, de la 1 martie a.c., a pus în practică un proiect ambiţios, prin care regia ar putea fi, până la sfârşitul anului, scutită de cheltuieli din fondul de salarii şi prin care angajaţii ar beneficia de continuitate profesională: "Referitor la restructurarea întreprinderii, încercăm să găsim metode în aşa fel încât să nu dăm oameni afară. Aş vrea să fie ultima măsură pe care să o luăm, din mai multe puncte de vedere, fie social, fie media de vârstă din RATC, care este destul de ridicată. Este foarte greu pentru un om de peste 50 de ani să fie dat afară şi să-şi mai găsească ceva de lucru. Din această cauză, am înfiinţat de la 1 martie un service auto pentru terţi, în aşa fel încât personalul excedentar să poată fi angajat şi să se poată dezvolta până la sfârşitul anului, în aşa fel încât oamenii să-şi plătească singuri salariile, să nu fie o problemă pentru RATC. Deocamdată, este o secţie în cadrul departamentului mecanic. Astfel, reducem din fondul de salarii, iar oamenii rămân într-un sistem şi-şi pot câştiga cinstit existenţa. Excedentul de personal nu ar fi foarte mare, pe undeva pe la 30 de persoane, iar până la sfârşitul anului vor ieşi la pensie aproximativ 60 de persoane, astfel încât, la anul, vom fi chiar un pic sub numărul necesar funcţionării întreprinderii", a concluzionat Tănase.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272