REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Răzvan Panaitescu, elev la "Mircea cel Bătrân", este deja "veteran" al concursurilor NASA

Răzvan Panaitescu, elev la "Mircea cel Bătrân", este deja "veteran" al concursurilor NASA

Replica API 26 februarie 2013 | 00:00 280

Răzvan Panaitescu este pasionat de fizică încă din clasele primare. La Liceul Teoretic "George Călinescu" gustul i-a fost format de profesorii de acolo, iar în clasa a VIII-a a reuşit să se califice la Olimpiada Naţională de Fizică, care a avut loc în Constanţa. Începând din clasa a IX-a, este elev al Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân", la profilul matematică-informatică bilingv engleză. Auzise de Ion Băraru, profesor de fizică, şi a considerat un mare noroc faptul că va putea învăţa cu el. Din primul an de liceu s-a înscris la concursurile organizate pentru NASA şi din primul an a reuşit să obţină, împreună cu echipa din care făcea parte, un binemeritat loc II la secţiunea pentru clasele a IX-a şi a X-a. Apoi a participat la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare a Spaţiului, organizată de National Space Society. Acum putem spune că a căpătat deja experienţă. "Prima dată când am ajuns în Statele Unite, deşi era doar un orăşel am fost impresionat. Acum sunt obişnuit. Am participat la două conferinţe. Una s-a ţinut la Huntsville, iar cealaltă în Washington D.C. Românii au venit în număr de peste 100. I-au depăşit numeric pe americani, care au cam început să-şi piardă din atenţia cuvenită, şi au fost felicitaţi pentru interesul arătat pentru spaţiu. Cei care participă la concursurile AMES (organizate de Centrul NASA din Statele Unite) trebuie să realizeze proiecte bazate pe imaginaţie ştiinţifică, folosind resurse din spaţiu. Cu totul altfel stau lucrurile la concursurile de la Houston. Concursul se ţine acolo, timp de două zile efectiv, adică zi şi noapte. Eşti pus să lucrezi într-o companie în care este testată abilitatea de a fi inginer, precum şi de a comunica şi colabora cu oameni de diferite rase. A fost a 19-a ediţie. Pentru prima dată s-a dat o temă diferită, care a constat în construirea unei staţii spaţiale pe Venus. Pe această planetă atmosfera este construită din acid sulfuric. Între 50-60 km există condiţii asemănătoare cu cele de pe pământ. A trebuit să ţinem cont de toate aceste lucruri, iar staţia spaţială a trebuit să fie una plutitoare. Echipa din care făceam parte a câştigat marele premiu. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simţit atunci. Eu am făcut introducerea prezentării şi am fost felicitat de două ori, nu pentru calităţile de public-speaking, ci pentru mesaj. Nouă dintre lucrurile propuse de noi au fost afişate. Am fost mândri, pentru că reprezentam România", a declarat, pentru "Replica", Răzvan Panaitescu, elev în clasa a XI-a A la Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân". Răzvan face acum parte dintr-o echipă care a lucrat la alt proiect al unei staţii spaţiale, care a fost trimis acum două săptămâni la European Space Agency. Este pentru prima dată când România participă. Acum aşteaptă cu nerăbdare rezultatul pentru semifinală, care este naţională.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari Razvan, felicitari D. Bararu, felicitari D. Panaitescu sa fie sanatos, sa va bucurati de el. Bravoooo sa vii cu premiul cel mare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272