REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Reacția Gabrielei Bucovală, după ce i-a fost cerută DEMISIA

Reacția Gabrielei Bucovală, după ce i-a fost cerută DEMISIA

Replica API 1 martie 2019 | 00:00 471

Asociația Elevilor din Constanţa (AEC) a solicitat miercuri, 27 februarie 2019, demiterea inspectorului școlar general, Gabriela Zoia Bucovală și a inspectorului școlar Paula Iordan. Elevii susţin că directorii şcolari ar fi încurajaţi să încalce legea.

În decursul ultimelor două săptămâni, reprezentanții AEC din teritoriu au primit diverse sesizări privind listele întocmite la nivelul unităților de învățământ și mai apoi transmise către Inspectorat pentru realizarea evidenței elevilor ce îndeplinesc criteriile de acordare ale burselor, reglementate prin Ordinul Ministrului Educației numărul 5576/2011.” În ciuda faptului că elevii îndeplineau unul dintre criteriile de acordare a bursei de merit, instituit de articolul 8, aliniat (1), litera a), al Ordinului de ministru, aceștia nu se regăseau pe liste”, susţine AEC într-un comunicat de presă. Articolul 8 invocat de elevi prevede următoarele: “(1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional”.

AEC: “ISJ nu s-a raportat la situaţia anului şcolar 2017 – 2018”

AEC fac referire la o notă internă transmisă pe forumul Inspectoratului Şcolar Județean prin care s-ar solicita directorilor să încalce Ordinul Ministrului Educației numărul 5576/2011, privind criteriile de acordare ale burselor. AEC Constanţa susţine că Inspectoratul Şcolar General a postat pe Forum următorul mesaj: “Raportarea burselor pentru semestrul al II-lea se face având în vedere DOAR situația de pe semestrul I, an școlar 2018-2019. NU vă mai raportați la anul școlar anterior 2017-2018. Se revizuiesc tabelele, adăugând elevii care se încadrează în criteriile de acordare a burselor din semestrul I, sau eliminând elevii care nu se mai încadrează acestor criterii (nu mai au media 8.50, nota 10 la purtare, veniturile părinților s-au modificat, etc).”.

Potrivit Ordinului, ISJ se raportează la situaţia semestrială, şi nu anuală

Ca atare, în replică, inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală, a precizat că elevii au omis să citeze un alt articol din ordin şi ca urmare dezinformează, întrucât lista burselor de merit se actualizează semestrial: “Elevii spun de articolul 8, aliniat (1), litera a), fără a merge mai departe şi să recunoască fără să dezinformeze, că de fapt despre asta cred că este vorba, întrucât urmează un aliniat 3, care spune că lista beneficiarilor stabiliţi, confom articolul 8, aliniat (1), litera a), se revizuieşte semestrial în funcţie de modificările intervenite în situaţia şcolară a elevilor”.

Iată prevederile legale referitoare la acordarea burselor:

ART. 8

(1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional;

b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naționale organizate de MECTS;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiințific, de nivel național, organizate de MECTS.

(3) Lista elevilor care beneficiază de bursele de merit obținute în baza prevederii alin. (1) lit. a) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația şcolară a elevilor.

(5) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. b) sau lit. c) se acordă pe perioada anului şcolar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele menționate la alin. (1) lit. b) sau lit. c).

(6) În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare este mai mică de 10.

(Ordinul Nr. 5576 din 7 octombrie 2011 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat)

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
I-a fost ceruta DEMISIA ??? Moaaaa - cred ca I s-a ingustat fruntea!!!
5
0
Demisia zoie DemisiA ajunge politic esti numita
7
0
Se actualizeaza semestrial pentru ca elevii din clasele V sau IX nu primesc in primul trimestru, pot apare situatii exceptionale gen transfer, etc. Singurul punct in care se face referire la PIERDEREA bursei este al.6, si anume nota la purtare. Iar la al. 5 scrie clar, pentru cei care stiu sa citeasca, bursele se acorda pentru rezultatele obtinute in anul scolar ANTERIOR.
2
0
Cand ai o frunte de latimea unei cozi de lingura, asteptarile trebuie sa fie pe masura.
16
0
Aia cu 10 la purtare..Pai daca vrea profesorul sa-l infunde pe unul fara pile, adios bursa. Machedonia, salveaza Romania!
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272