REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Reclamele de pe clădiri, ilegale și nu prea! Video

Reclamele de pe clădiri, ilegale și nu prea! Video

Virgil STOIAN 6 noiembrie 2022 | 00:00 1518

În urmă cu câțiva ani, majoritatea clădirilor înalte erau acoperite cu reclame care mai de care mai fistichii. În urma noului Regulament  local de publicitate şi afişaj stradal, în vara anului 2021, mesh-urile au dispărut treptat de pe clădiri, inclusiv de pe Casa de Cultură, care la un moment nu se mai vedea din cauza pânzelor publicitare. Cu toate acestea, încă mai există clădiri în Constanța unde se lăfăie panouri publicitare, profitându-se de faptul că unii proprietari au contestat amenzile pentru afișaj în instanță, iar până la soluționarea proceselor, pânzele rămân pe clădiri.

Pentru că legea le-o permitea, foarte mulți președinți de asociație de locatari foloseau fațadele blocurilor pentru a afișa reclamele celor doritori. Clădirile din Constanța erau pline de reclame, care de care mai colorate și mai arătoase, totul culminând cu Casa de Cultură, care aproape că nu mai era vizibilă din cauza mesh-urilor.

Lucrul s-a schimbat odată cu noul Regulament  local de publicitate şi afişaj stradal, însă unii afaceriști contestă amenzile primite pentru afișaj, știind că până la soluționarea contestației, pânzele rămân pe clădiri.

Cuantumul amenzii este de 5 000 de lei

Cătălin Iacob, consilier local USR, și unul dintre inițiatorii acestei inițiative, s-a declarat total nemulțumit de tertipurile acestor afaceriști: ”Cei care încă mai afișează au fost amendați și mare parte din ei sunt în instanță. Nu sunt chiar atât de multe, față de câte erau înainte. În momentul de față trebuie ca instanța să decidă. Ele sunt ilegale, din punctul meu de vedere, în lege scrie negru pe alb, însă firmele de publicitate încearcă să mai scoată niște bani pe speța asta. Până la o decizie a instanței noi nu avem ce să facem. Poliția locală amendează, cuantumul amenzii fiind cam de 5 000 de lei.”

Cătălin Iacob

Ce spune legea

Este permisă amplasarea de mesh-uri şi mesh-uri digitale, în următoarele situaţii:
a) pe construcţii, inclusiv monumente istorice amplasate în zone de publicitate restrânsă, sau în zone în care este interzisă publicitatea, numai în situaţia în care acestea constituie protecţie către domeniul public pe perioada efectuării lucrărilor de consolidare/restaurare, dar nu mai mult de un an calendaristic, şi numai dacă reproduc imaginea construcţiei după consolidare/restaurare, eventualele texte de publicitate comercială vor ocupa cel mult 25% din suprafaţa totală a acesteia;
b) pe calcanele construcţiilor care nu sunt clasate monumente istorice.


(2) Prin excepţie, se pot amplasa mesh-uri şi mesh-uri digitale pe faţadele clădirilor de locuit, a clădirilor cu funcţiuni comerciale şi de birouri situate în zonele de publicitate lărgită, dacă Regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate o permite.

Video 1:

Video 2:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La magnum din tomis 3 de ce nu ati facut poza? E olea sponsor la ziar?
1
0
Si tragi apa
1
0
Dar cati bani isi iau proprietarii ca sa le fie blocata vederea?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272