REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reducerea eroziunii costiere, un proiect de 752 milioane euro pe care România riscă să-l piardă, fiindcă nu monitorizează factorii de mediu

Reducerea eroziunii costiere, un proiect de 752 milioane euro pe care România riscă să-l piardă, fiindcă nu monitorizează factorii de mediu

Replica API 3 decembrie 2019 | 10:37 1241

Conferinţă organizată a ABADL azi, alături de firma care a câştigat lucrările pentru zona Mamaia

Conferinţă organizată a ABADL azi, alături de firma care a câştigat lucrările pentru zona Mamaia

Proiectele derulate cu fonduri europene preupun urmărirea cu stricteţe a unor paşi; sunt obligatorii inclusiv organizarea de conferinţe de debut, la semnarea contractelor. O astfel de conferinţă are loc marţi, 3 decembrie, ora 10.00, în staţiunea Mamaia: compania Boskalis şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral prezintă proiectul „Protecţia şi reabilitarea litoralului românescu al Mării Negre în zona Mamaia”, odată cu semnarea acestui contract.

Aşa cum arăta cotidianul “Replica” într-o ediţie anterioară, proiectul lărgirii plajelor româneşti şi stoparea eroziunii costiere este, fără îndoială, de importanţă strategică. Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus României 33 de hectare de plajă nouă până în 2015. Pe tot parcurusul derulării acestei prime faze, Uniunea Europeană a constatat diverse încălcări ale legislaţiei, fapt care a dus la sancţiuni prin corecţii financiare. Suma totală retrasă de Uniunea Europeană din cauza încălcării legislației achizițiilor publice s-a ridicat la 37 de milioane de lei, aproximativ 7,5% din valoarea întregului proiect.

În momentul de faţă, se derulează a doua fază a proiectului, însă România riscă să piardă întreaga finanţare, având în vedere că instituţiile care se ocupă de gestionarea lui nu respectă condiţiile impuse de UE, şi anume derularea, anterior lucrărilor propriu-zise (1 an), a serviciilor de asistenţă şi monitorizare a factorilor de mediu şi a biodiversităţii. Cu privire la această încălcare flagrantă a condiţiei de acordare a banilor aferenţi proiectului, Admininistraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral nu a oferit nici un punct de vedere deşi a fost solicitat încă din luna septembrie.

Iată însă că, ignorând să invite bună parte a celor interesaţi de proiect, ABADL organizează alături de Boskalis, firma care şi-a adjudecat contractul pentru zona Mamaia, o conferinţă de prezentare a proiectului. În paralel, deşi este condiţie obligatorie, contractul pentru monitorizarea biodiversităţii şi calităţii apei nu a fost încă semnat. În absenţa acestei monitorizări, Boskalis nu poate începe lucrările propriu-zise de înnisipare. Însă, să sperăm că aceste aspecte vor fi clarificate cu ocazia conferinţei de azi.

UPDATE: Evenimentul a fost amânat pentru luna ianuarie.

R.C.

Mai multe detalii:

https://www.replicaonline.ro/bomba-romania-va-pierde-752-milioane-euro-pentru-ca-nu-respecta-conditiile-impuse-la-proiectul-reducerea-eroziunii-costiere-404306/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine din interiorul ABDL vrea sa distruga proiectul se stie, Antonaru si inca doua doamne din comisia de licitatie. Intrebarea este de ce doresc acest lucru si de ce acest Uzun nu intervine in calitatea pe care o are de director. Sa fie ordine de mai sus, ne scapa noua ceva?
1
0
Ca vorbim de Uzun , ca vorbim de Antonaru, De Papari, toti sunt niste corupti anchetati de DNA. Nu stiu cum ii face scapati DNA pe astia 3. Poate vor sa ia si ei ceva
1
0
CE FACE PNL UL sa il schimbe pe hotul asta de director de la ape, sau e in cardasie cu UZUN. Pnl ule lasati sa se distruga proiectul, e vina voastra
1
0
Huzun e cel mai prost director posibil, in om avar si fara scrupule, spagar ordinar care nu stie nici macar sa vorbeasca bine limba romana. Un director obraznic cu mari carente de comportamant, depasit din punct de vedere profesional care nu poate sa conduca acest proiect important. Este prea mare caciula pentru capul lui Huzun si ma-ntreb unde-i scara valorilor si cine-l mai suporta pe acest psd-ist lingau?
3
1
astia sunt prima generatie incaltata din neam cu facultati facute la spiru de unde sa faca proiecte mai faca si conferinte ca sa ce? sa-si arate aurul ?
6
1
Pui machidonul ala prost sa se ocupe de un proiect de asemenea anvergura ? Pai machidonii sunt buni doar la furat si la facut golanii.
10
0
Cine sa faca conferinte de presa, directorul nu stie sa citeasca de pe o hartie si voi vreti sa vorbeasca liber?
8
0
Unde s-a facut autostrada, unde si-au investit banii furati, unde au largit plajele, Mamaia, nordul litoralului. Unde s-a reparat un pod 10 ani, catre sudul litoralului.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108