REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Regimul alimentar pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto

Regimul alimentar pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto

Replica API 18 februarie 2021 | 00:00 1073

Tiroidita Hashimoto este cel mai întâlnit tip de tiroidita și cea mai comună cauza de hipotiroidism. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală, se recomandă să eviți excesul de iod și alimentele procesate. În plus, medicul endocrinolog îți va explica pas cu pas în ce va consta regimul tău alimentar de acum înainte.

Sursă foto: Shutterstock

Nu există o dietă anume care s-a dovedit că tratează toți pacienții cu tiroidita Hashimoto, așa că este necesar că regimul tău alimentar să aibă o abordare individualizată, scrie doc.ro.

Unele dovezi științifice au arătat că următoarele diete i-au ajutat pe unii dintre pacienții diagnosticați cu tiroidita Hashimoto:

dieta fără zahăr

dieta fără cereale

dieta fără gluten

dieta Paleo modificată pentru afecțiunile autoimune

dieta Paleo

dieta fără lactate

o dietă bazată pe alimentele cu un indice glicemic scăzut.

Cercetările nu sugerează că o astfel de dietă poate vindecă sau preveni tiroidita Hashimoto, însă o boală autoimună va fi însoțită, de cele mai multe ori, de o altă. Studiile* sugerează că unii pacienți ar putea avea hipotiroidism însoțit de boală celiaca, iar asta înseamnă că evitarea glutenului ar putea avea beneficii pentru acești pacienți.

Un alt studiu a arătat că 75,9% dintre cei 83 de pacienți sufereau de intoleranță la lactoză și, după ce au urmat un regim alimentar fără lactoză, pe o perioada de 8 săptămâni, participanții au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului seric de TSH (hormonul de stimulare tiroidiană).

Ce alimente sunt indicate pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto

Există anumiți nutrienți pe care pacientul cu această formă de hipotiroidism ar trebui să îi ia în mod regulat, pentru a menține bună funcționare a glandei tiroide, însă el trebuie să țină cont de recomandările medicului endocrinolog.

Iodul - Este important să acorzi mare atenție iodului din dietă ta. Prea puțîn iod poate cauza gușă la unii pacienți, iar prea mult iod în alimentație poate agrava hipotiroidismul.

Sub supravegherea și la recomandarea medicului, poți să adaugi în mod natural iodul în dietă ta, consumând alimente bogate în iod: fructe de mare, sare, produse lactate, ouă, prune.

Seleniul - Glanda tiroidă are cel mai mare conținut de seleniu din tot corpul. Nu există dovezi solide care să arate că folosirea seleniului poate trata tiroidita Hashimoto. Cu toate acestea, unii pacienți diagnosticați cu această boală, care au luat suplimente cu seleniu, au observat o scădere a numărului de anticorpi care atacă glanda tiroidă***.

Alimente bogate în seleniu pe care le poți include în dietă ta: ouăle, carnea de porc, nucile braziliene, tonul, sardinele, carnea de vită, carnea de pui.

Zincul - este un element esențial folosit pentru producerea hormonilor tiroidieni. Un studiu din 2009 a arătat că administrarea zilnică de suplimente cu zinc a crescut nivelul hormonilor tiroidieni în cazul pacienților cu gută. Deficiențele de zinc, la fel că și carențele de iod, sunt extrem de rare. Reține, însă, că dacă vrei să incluzi mai mult zinc în dietă ta, aceste alimente sunt surse excelente: stridiile și crustaceele, vită, carnea de pui, leguminoasele (lintea și fasolea boabe), laptele de vacă.

Dietă Paleo - Deoarece elimina alimentele care pot declanșa o reacție autoimună (grânele, lactatele și alimentele extrem de procesate), dieta Paleo este extrem de eficientă pentru cei cu tiroidita Hashimoto. Această dietă are beneficii antiinflamatoare, așa că poți consumă aceste alimente: carne slabă, peste, fructe de mare, fructe, legume (evita-le pe cele cu amidon, cartofii), nucile, semințele.

Dietă fără gluten - Pentru unii pacienți, alimentele care conțin gluten pot declanșa un răspuns autoimun. Acesta are drept rezultat inflamația și distrugerea țesuturilor. Ar trebui să eviți, dacă suferi de tiroidita Hashimoto: grâul, orzul, prăjiturile, tortul, pizza, pastele, pâinea. Indicat ar fi să încerci o perioada dietă fără gluten și să observi dacă simptomele tale se calmează.

Alimente cu indice glicemic scăzut - O astfel de dietă se bazează pe cum fiecare aliment poate să influențeze glicemia unei persoane. Unii pacienți cu diabet de tip 2 folosesc această dietă, pentru a opta pentru alimentele cu un indice glicemic scăzut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272