REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Relaxarea: cum influențează organismul și de ce ai nevoie de ea?

Relaxarea: cum influențează organismul și de ce ai nevoie de ea?

Replica API 30 ianuarie 2021 | 00:00 1088

Stresul de lungă durată îngreunează misiunea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, însă relaxarea profundă poate ajuta sistemul imunitar să se echilibreze. Te poți apropia de acest echilibru cu ajutorul unor tehnici precum relaxarea musculară progresivă care presupune să încordezi și apoi să relaxezi toți mușchii mari, unul câte unul. Este și mai important să înveți să îți gestionezi grijile pe măsură ce înaintezi în vârstă, deoarece funcția imunitară scade în mod natural în timp.

Dormi mai bine atunci când ești relaxat

Uneori, s-ar putea să nu poți dormi chiar și atunci când ești obosit. Această stare paradoxală este un semn că te afli încă în modul „luptă sau fugi”. Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă, te pot ajuta să îți activezi răspunsul la relaxare. Pentru a obține un somn odihnitor poți încerca și un supliment alimentar pe bază de ingrediente din plante, cum ar fi valeriană, floarea pasiunii, roiniță și mentă.

La ce metode de relaxare poți apela?

Unii oameni se relaxează în timp ce grădinăresc, în timp ce gătesc sau citind cărți, alții meditează sau fac exerciții de respirație în singurătate. Pentru a reuși să te relaxezi adecvat, poți explora tehnici precum diverse imagini vizuale, relaxare musculară progresivă (sau metoda Jacobson), masaje de relaxare, respirație profundă sau biofeedback (se face la terapeut și presupune aplicarea unor senzori pentru a monitoriza undele cerebrale sau pentru a măsura ritmul cardiac, pentru a monitoriza activitatea electrică în mușchi etc.; în funcție de problemele de sănătate ale persoanei, terapeutul poate folosi o varietate de metode de biofeedback).

Dacă te interesează una dintre acest proceduri, dar nu știi de unde să începi, poți cere sfatul medicului sau poți căuta pe internet diverși specialiști care discută despre aceste tehnici pe site-urile lor sau pe YouTube.

De asemenea, poți lua în calcul și metoda Benson de relaxare, care poate fi încercată la domiciliu, fără ajutorul unui profesionist. Această tehnică a fost creată de medicul cardiolog Herbert Benson, cel care care a descris primul răspunsul la relaxare. Iată cum se procedează:

Așază-te confortabil.

Închide ochii.

Relaxează rând pe rând toți mușchii, începând de la picioare și până la cap.

Respiră conștient (respirația se realizează prin nas, cu gura închisă).

Repetă acest exercițiu timp de aproximativ 20 de minute, după care mai rămâi cu ochii închiși pentru câteva minute.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272