REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Remus Cernea, pus la punct de Biserică: „Are mandat din partea creştinilor constănţeni să scoată religia de la ore?”

Remus Cernea, pus la punct de Biserică: „Are mandat din partea creştinilor constănţeni să scoată religia de la ore?”

Replica API 10 decembrie 2014 | 10:14 163

Patriarhia Română cere Senatului să respingă proiectul legislativ prin care deputatul de Constanţa, Remus Cernea, propune înlocuirea disciplinei Religie cu Etică şi cultură civică în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, ca parte a trunchiului comun, şi acordarea de calificative la Religie.

Damblaua lui Cernea este mai veche şi arhicunoscută. Acesta intenţionează modificarea articolului 18 din Legea educației naționale nr. 1/2011 pentru a-şi atinge scopul, ceea ce a stârnit reacţia Patriarhiei Române, care susţine că “prezenţa disciplinei Religie în învățământul preuniversitar românesc este în conformitate cu: prevederile art. 32, alin. (7) din Constituția României (Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult” şi în “școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege); prevederile art. 32, alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor”, se mai arată în solicitarea Patriarhiei.

În motivarea Patriarhiei române, se precizează faptul că disciplina religie “propune, nu impune valori spirituale și morale ce stau la baza culturii europene și naționale, valori la care elevii trebuie să aibă acces în mod liber și care au un rol formativ deosebit, demonstrat și de studiile sociologice în domeniu”. De aceeaşi părere este şi preotul constănţean, Eugen Tănăsescu. De altfel, acesta îl provoacă pe Cernea la un subiect serios. “Cine l-a mandatat să facă acest proiect? Pare că domnul Cernea acţionează contra mandatului său, dat de constănţeni şi, din câte ştiu eu, majoritatea dintre ei sunt creştini ortodocşi. Când şi-au exprimat aceştia punctul de vedere că nu vor religia în şcoală? Sau dânsul acţionează la dorinţe proprii sau, mă rog, străine de interesul celor pe care îi reprezintă, al alegătorilor săi. (...) În al doilea rând, proiectul dânsului are un ton foarte stalinist. Pare că domnul Remus Cernea a făcut şcoala de partid la „Ştefan Gheorghiu”. Ruşii au fost cei care au scos religia din şcoală şi apoi românii au împrumutat modelul”, a spus pr. Tănăsescu, pentru Replica.

Pentru preotul constănţean, Remus Cernea se află într-o derivă din punct de vedere informaţional, întrucât nu oferă o explicaţie clară pe marginea subiectului “etică” şi cam ce ar însemna aceasta în şcolile româneşti. “Remus Cernea n-a înţeles că etica e inclusă în religie. Una din laturile religiei este morala! Etica este cuvântul stalinist pentru „moral”. Nu se dorea o morală care să aducă aminte de morala creştină, se dorea o etică lipsită de sens. Morala cui vrea s-o promoveze domnul Cernea? A cui etică? A materialismului ştiinţific? Dialectică? Budistă? Stahanovistă? Nu e clar ce fel de etică. Etica, de sine stătătoare, nu există. Dânsul nu cunoaşte cu ce se ocupă religia, ca şi cei care, de altfel, propun istoria religiilor. Dânşii nu s-au uitat pe programa numită religie. Dacă s-ar uita cu atenţie, la clasele finale, începe să fie introdusă istoria religiilor. Deci, unde e lipsa? La ora actuală, materia religie e destul de bine acoperită. Sigur, e o discuţie asupra modului în care se predă. Nu trebuie să comitem greşeala de a stârpi medicina doar pentru că unii medici mai greşesc. La fel şi-n cazul profesorilor de religie. Asta e o preocupare mai veche a domnului Cernea. Eu nu l-am văzut să aibă un proiect de lege pentru nevoiaşii Constanţei. Nu am văzut să aibă un proiect de lege pentru cultura Constanţei. Nu l-am văzut în vreo discuţie despre Cazino, dar, mă rog, dânsul are o problemă cu delfinii de pe mare. Deci, pare că domnul Cernea e străin de spiritul Constanţei”, a concluzionat pr. Tănăsescu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212