REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

REVOLTĂTOR! Vorbele unei învăţătoare către elevi: ‘Eşti prost de la ţară’, ‘Să zbori dracu’ de unde ai venit’

REVOLTĂTOR! Vorbele unei învăţătoare către elevi: ‘Eşti prost de la ţară’, ‘Să zbori dracu’ de unde ai venit’

Replica API 15 martie 2018 | 10:45 815

A ieşit la pensie, dar continuă să activeze şi să terorizeze şcolarii din Lipniţa

A ieşit la pensie, dar continuă să activeze şi să terorizeze şcolarii din Lipniţa

Sursa foto: Facebook

Un caz cel puţin scandalos întâlnim la o şcoală generală din judeţul Constanţa: o învăţătoare se comportă cu elevii (sau, mai bine zis, cu o parte dintre elevi) într-un mod cu totul şi cu totul neadecvat: îi jignește în ultimul hal! Mai mulţi părinţi ne-au sesizat că femeia, ajunsă la o anumită vârstă, îi drăcuie şi îi face pe copii cum îi vine la gură şi nu ţine cont că aceştia sunt la vârsta la care se formează, iar comportamentul ei ar putea lăsa răni adânci asupra psihicului celor pe care are datoria să îi înveţe şi să îi indrume.

Vorbim despre învăţătoarea Maria Sulea, de la şcoala generală „Ioan Atanasiu” din comuna Lipniţa, judeţul Constanţa, care, din câte se pare, şi-a făcut un obicei în a-i jigni pe unii elevi, în timp ce-i favorizează pe alţii, cei din urmă având părinţii bine văzuţi în comună. Femeia s-a pensionat de câţiva ani, dar continuă să activeze, deşi, din punct de vedere psihic, este clar că "nu mai corespunde", după cum sunt de părere unii părinţi care au preferat să-şi păstreze anonimatul şi care ne-au sesizat în legătură cu ceea ce se întâmplă în clasa a IV-a de la şcoala „Ioan Atanasiu” din Lipniţa.

Ce spun părinţii copiilor: „Sunt terorizaţi! Pleacă plângând, vin plângând”

„Copiii nu vor să mai meargă la şcoală, de frica învăţătoarei, iar dacă se duc, vin acasă plângând. Încontinuu îi drăcuie şi îi jigneşte, le zice „taci dracu din gură, eşti prost, eşti bou, eşti de la ţară”. Zilele trecute, când a adresat o întrebare întregii clase, un copil a ridicat mâna să răspundă, iar învăţătoarea i-a spus „Taci dracu' din gură că tu eşti prost, să răspundă altcineva”.

Vin supăraţi acasă, plângând chiar, ne spun tot ce le face învăţătoarea care are numai vorbe de-astea „Să zbori dracu’ de unde ai venit, că eşti de la ţară”. Ni-i derutează de nu mai ştim ce să le facem. Pleacă plângând, vin plângând. Sunt terorizaţi de femeia asta ”, ne-au declarat mai mulţi părinţi.

Potrivit unora dintre ei, femeia a trecut printr-o traumă, care a afectat-o psihic. Acest lucru nu-i dă dreptul, însă, să-i jignească pe elevii care aşteaptă de la ea cu totul altceva.

„Învăţătoarea este pusă să-i înveţe pe toţi copiii, nu numai pe unii dintre ei. Toţi sunt egali, nu trebuie să-l ţină în braţe doar pe copilul preotului, fiindcă îi primeşte pomelnicul fără bani, sau pe al contabilului primăriei, iar pe ceilalţi să-i beştelească în ultimul hal. Sunt câţiva copii mai noi în clasa asta, sunt mai timizi faţă de ceilalţi care se cunosc mai demult. Noi îi învăţăm să nu jignească pe nimeni, să se comporte frumos, iar ea îi jigneşte de îi face să plângă. Noi ne-am consultat şi cu alţi părinţi, ne-au spus că tot aşa s-a comportat şi cu copiii lor, care au terminat ciclul primar mai demult.

Cică aşa se comportă de câteva generaţii încoace, că i-a murit cineva şi i-a afectat. Dar nu ne interesează pe noi ce probleme a avut ea în familie. Dacă nu mai corespunde din punct de vedere psihic, să lase pe altcineva. Am înţeles că poate copiii noştri sunt mai slab pregătiţi faţă de alţii, dar nu este un motiv să îi facă în toate felurile. Mi-a plâns copilul jumătate de oră, zilele trecută, după ce l-a jignit în ultimul hal”, ne-a mai declarat un alt părinte.

Comportamentul învăţătoarei Sulea, dar şi indignarea părinţilor, au ajuns, în mod indirect, la urechile conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa.

„Nu am primit o sesizare oficială cu privire la aceste aspecte şi chiar nu înţeleg de ce părinţii nu au scris, până acum, Inspectoratului Şcolar. Dacă nu ne spune nimeni nimic, noi nu avem de unde să ştim. Trebuie verificat, o să trimitem o echipă care să verifice despre ce este vorba”, ne-a declarat Inspectorul şef al ISJ, Gabriela Bucovală.

Ce spune primarul Crăciun

„Această doamnă a fost un cadru de nădejde al şcolii, actualmente este pensionară, de 2-3 ani, dar activează în continuare, nu ştiu sub ce formă. Este vorba despre consiliul de administraţie al şcolii, care hotărăşte în astfel de situaţii. La noi la primărie nu a venit nimeni să ne aducă la cunoştinţă astfel de lucruri. Dacă venea să mă anunţe şi pe mine cineva, măcar ştiam despre ce este vorba.

După atâţia ani de serviciu, dânsa poate nu mai are răbdare, sau poate merge după principiile învechite. Asta le-am spus şi eu, acolo unde sunt cadre didactice tinere şi doritoare să muncească şi să facă ceva, să le lase să muncească, iar cei care s-au pensionat, să-şi vadă de pensie. Dar Consiliul de Administraţie a hotărât să mai rămână, iar Primăria Şi Consiliul Local Lipniţa nu pot interveni pentru a lua o hotărâre”, ne-a declarat primarul comunei, Florin Crăciun.

De remarcat că astfel de cazuri întâlnim în multe instituţii de învăţământ, mai ales în rândul preşcolarilor sau elevilor din clasele I-VIII, însă unii părinţi nu ştiu că pot face o sesizare către Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar alţii nu vor să o facă, de teamă ca nu cumva dascălii să se răzbune pe copii.

În urma mediatizării acestor drame din viaţa elevilor din comuna Lipniţa, aşteptăm rezultatul anchetei anunţată de conducerea ISJ.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce dracu tot familionul a acaparat scoala,incepand de la cel cu tata.n gura pana la cel cu barba sura.Chiar de ai copilul mai incet fata de ceilalti,dute si ajuta.i la cioplit iarba,ridica.le coada si fa.le cadouri ca vei fii basma curata.
2
19
Sulea Pulea , iesi acasa!
6
18
Este adevarat ca a avut generatii de elevi, zeci de promotii, dar daca acum nu mai corespunde psihic, ar trebui sa se retraga. Copiii astia nu au nici o vina, vor creste complexati si se vor considera inferiori altora. Asta este problema. Ca a fost buna la viata ei, foarte bine, dar orice om ajunge senil la un moment dat, asta nu inseamna ca nu trebuie schimbat cu altul mai tanar si capabil sa faca acelasi lucru. hai pa.
5
15
Este pensionara de 9 ani
1
13
Bine ca a avansat tehnologia, ca altfel nimeni nu ar fi avut curajul sa spuna in fata ce crede,,, nu au inteligenta corespunzatoare, pentru ca stiu foarte bine ca doamna Sulea, este totusi o doamna, bine pregatita care a dat generatii intregi de copii buni. Pacat ca traim intr-o lume plina de rautati si ne bucuram de fiecare moment rau in care se regasesc unii oameni.Am primit la carti in cap si am fost comparati cu toate animalele posibile si pentru asta, mii de multumiri ca m-au ajutat sa ajung cineva in viata, iar la randul meu, am stiut cum sa-mi educ copilul.
19
3
Pentru elev : daca te-a dat cu capul de tabla,ceea ce nu cred, ai fi meritat de proasta ce esti. Bravo, Silvica! Exista si copii recunoscatori si ca tine mai sunt zeci si zeci de elevi cu siguranta. Uneori nici parintii nu au cei 7 ani de acasa, dar copiii lor? Acesti 7 ani nu ti-o ofera nicio scoala, dar este usor sa calomniezi, sa arunci cu noroi intr-o doamna care a avut ZECI de promotii, copii buni, foarte buni, de exceptie, dar din pacate exista si frustrati pe astia NU ii educa nimeni.
24
5
Daca asa te-a invatat doamna Sulea sa scrii: mia pus, ma invatat, mias fi dorit, lasatil... E clar
4
20
nu este frumos sa o ponegriti in halul aceste,totusi este o doamna,eu am fost eleva acestei doamnei invatatoare,respectele mele pentru dansa deoarece mia pus creionul in mana si ma invatat cum sa ma formez ca om,astazi am 26 de ani si continui sa ii multumesc si nu cred nimic din tot ce se spune iar generatiile acestea de copii sunt foarte rasfati si fragili,am si eu o fetita si stiu cum este si mias fi dorit sa fie invatata de Doamna Maria pentru-ca a dat generatii de copii foarte buni.Nimeni nu are dreptul sa ii pateza reputatia.O sustin in totalitate.Nu o judecati,lasatil pe Dumnezeu.
22
6
Nu i fute nimeni un cap in gura ? Mortii ei de baboi
5
32
Pai cheta de 1&8 martie ati facut?Nu?Aaaa pai d' aia sunt nervoase!
11
19
Nu este ceva nou si eu am fost eleva dansei si acest comportament il avea si cu noi. Ne lu a de par si ne dadea cu capul de tabla
7
22
poate stie femeia ce vorbeste, adica vorba aia cum e parintele asa e si copilul
23
10
Da da asa este prost spuneti direct.Nu inainte de al decalota de penis piiiina in testicole si sa ii executati si o felatie de zile mari.Cum numai dvs stiti.Aveti sorbul acela magic.Gheremezul va va ajuta sa intineriti poate si minti dvs de pluta.
3
24
Dar de vorbele unei educatoare ,, Sa stai acasa cu maica-ta, sa dai mancare la porci si la vaci!'', ce parere aveti? Copilul este terorizat si refuza sa mai mearga la gradinita.
5
14
Iapa asta fugita de la coada vacii ....sau a boului sa vorbeasca cu ma-sa asa . Dar prima manevra e sa iasa din invatamant .AU ajuns toate istericile invatatoare, asta e din epoca POLIANEI CRISTESCU .....
4
19
Sa iasa din circuit baba ca e depasita de vremuri..
10
21
Osaka,osaka! Osakamtranteascaoaia
4
21
Aceasta profesoara si multi alti romani sa mearga in tarile nordice sau oriunde in europa sa fie educati sa invete sa vorbeasca frumos si educational cu orice copil! Asa cum ii educi asa ii ai! In orice alta tara se respecta copii la noi nu, si unde mai pui ca se face si puscarie pentru asa comportament! La noi e tara dreaqu de hoti curve si analfabeti au ajuns directori si conduc institutiile statului! Huaaaaaa
6
22
Sunt multe cadre didactice care au un limbaj si un comportament nepotrivit . Astea sunt obiceiuri mostenite din perioada comunista .
8
19
inspectoratul s-a o arunce afar din scoala daca se comporta mizerabil.
11
20
asta nui profesor,,,,este o sucanitoare de lipnita.
9
21
Pe duoamna sulea - pwlea dati-o afara cat mai repede.Explicati copiiilor ca invatatoarea nu va mai fi primita in scoala,speram ca asta va fi masura,sau daca nu ,mutati copiii la alte clase sau alta scoala pt ca sunt in cel mai mare pericol pt ei : acela de a se desconsidera singuri pt ca nu vor putea sa invete si sa ia note mari atunci cand stiu lectia.Ei sunt in pericol de a renunta sa mai invete din cauza notarii diferentiate pe pile.Acum la varsta lor ei trebuie sa invete lectie dupa lectie sa-si obisnuiasca creierul cu memorarea de informatii in fiecare zi.Si ei ce aud in fiecare zi acum?
15
21

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102