REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Rubeola: cum se transmite și care sunt simptomele

Rubeola: cum se transmite și care sunt simptomele

Replica API 9 decembrie 2020 | 00:00 998

Rubeola este o boală infecto-contagioasă caracterizată prin manifestări respiratorii ușoare, adenopatii și erupție maculo-papuloasă, provocată de virusul rubeolic.

În general este o boală ușoară, dar ea poate evolua și sever cu multiple complicații, iar rubeola transmisă de la mamă la făt poate fi fatală, scrie doc.ro.

Incidența bolii este maximă primăvara, afectează cel mai des copiii între 5 și 9 ani.

O persoană bolnavă este contagioasă cu 7-10 zile înainte de apariția erupției și încă 7 zile de la dispariția ei. Singură sursă de infecție este omul bolnav, virusul se transmite cel mai frecvent respirator, dar ea poate fi transmisă și transplacentar de la mama bolnavă la făt.

Cum se manifestă rubeola?

De obicei, rubeola este o boală inofensivă, copiii prezintă în general forme ușoare de boală.

Rubeola transmisă de la o mama infectată la făt provoacă rubeolă congenitală fătului, o boală gravă ce poate produce sechele definitive.

Rubeola dobândită pe cale respiratorie:

Are o perioada de incubație de 14-21 de zile, majoritatea infecțiilor sunt foarte ușoare.

Ea debutează cu simptome respiratorii ușoare ce durează 2-4 zile, copiii pot să nu prezinte niciun simptom, pe când adulții pot prezența febra, stare generală modificată, lipsa poftei de mâncare. Ulterior apare o erupție la nivelul fetei care se extinde rapid spre membrele inferioare. Odată cu erupția apare o rinită ușoară, conjunctivita, febra (timp de 1 zi), erupția evoluează rapid, încât ea poate păli pe față în timp ce apare pe trunchi; erupția apare că arii mari de roșeața ce se raspandesc în 24 de ore pe tot corpul.

Cel mai caracteristic semn în rubeolă este inflamarea ganglionilor din spatele urechilor, gâtului și de la baza capului.

Există și forme de boală fără erupție!

Ce complicații pot apărea după rubeolă?

Complicațiile bolii pot fi: artrită, poliartrita, scăderea ușoară a trombocitelor, hepatită ușoară, encefalită rubeolică cu risc crescut de deces, panencefalita rubeolică progresivă (ce evoluează cu demență, convulsii, lipsa văzului, comă și deces în 2-5 ani)

Rubeola congenitală:

În lunile mici de sarcina rubeolă poate duce la moartea fătului sau la naștere prematură cu defecte congenitale. Nou-născutul va avea la naștere greutate mică, ficatul și splină mărite, leziuni osoase, cutia craniană mică, boli ale inimii iar pe viitor copilul va dezvoltă surditate, retard mental, tulburări ale tiroidei, leziuni degenerative cerebrale și autism.

Există și posibilitatea cronicizării bolii - rubeolă congenitală evolutivă în care nou-născutul este foarte contagios (mai mult de 6 luni), boală evoluează extrem de sever și nou-născutul are risc mare de deces.

Cum tratăm un copil cu rubeolă?

Este obligatorie izolarea pacienților la domiciliu timp de 7 zile, cu repaus la pat, administrarea de simptomatice iar în caz de febră vom administra Paracetamol, nu Aspirină.

Cum ne protejăm de rubeolă?

Cea mai eficientă metodă de protecție este vaccinarea. Vaccinarea este indicată de rutină bebelușilor de 9-15 luni.

Din cauza riscului de dezvoltare a rubeolei congenitale vaccinarea este recomandată fetelor la pubertate (10-14 ani), gravidelor după naștere, femeilor în perioada fertilă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212