REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Rusoaica Maria Butina, „agenta“ încarcerată şi eliberată în SUA, s-a întors la Moscova

Rusoaica Maria Butina, „agenta“ încarcerată şi eliberată în SUA, s-a întors la Moscova

Replica API 28 octombrie 2019 | 00:00 388

Maria Butina

Maria Butina, o rusoaică condamnată în Statele Unite pentru încercarea de a se infiltra în mediile politice americane, a aterizat la Moscova sâmbătă după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

Eliberată vineri din închisoarea de la Tallahassee, capitala administrativă a Floridei, Maria Butina s-a îmbarcat la bordul unui avion la Miami şi a aterizat pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

"Sunt foarte fericită să mă întorc acasă. Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care m-au susţinut, cetăţenilor ruşi care m-au ajutat şi mi-au scris scrisori", a declarat ea emoţionată reporterilor la aeroport.

"Mulţumesc foarte mult Ministerului Afacerilor Externe şi diplomaţilor care au luptat pentru mine în fiecare zi", a adăugat ea, cu braţele pline de flori şi escortată de tatăl ei şi de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, veniţi să o întâmpine.

Arestată în iulie 2018, Maria Butina este singura cetăţeană rusă care a fost condamnată în cazuri de ingerinţă în politica internă americană, deşi rolul ei pare să fi fost limitat.

Ea a stabilit legături cu National Rifle Association (NRA), puternicul lobby american de arme de foc şi foarte apropiat de Partidul Republican. Pentru aceasta ea s-a servit de propria organizaţie rusă pentru apărarea portului de arme.

Contactele sale cu NRA i-au permis să se apropie de Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Ea şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia.

Maria Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare în aprilie, din care jumătate din pedeapsă a fost recunoscută ca deja efectuată. Ea a fost acuzată de "conspiraţie" pentru "promovarea intereselor Rusiei", dar condamnarea nu se referă decât la neînregistrarea ca agent străin, o cerinţă a legii americane. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272