REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

S-a ales praful de proiectul uniformelor în școli

S-a ales praful de proiectul uniformelor în școli

Replica API 2 februarie 2022 | 12:26 1054

După ce în anul 2020, Executivul a transmis că nu susține adoptarea proiectului de lege privind implementarea uniformei școlare în instituțiile de învățământ, iar părinții urmau să primească 350 de lei pentru achiziționarea acestora, s-a pus punct solicitării. Psihologii declară că uniforma în sine reprezintă un etalon și este un exercițiu bun pentru formarea profesiei.

La începutul anului 2020, una dintre ședințele ținute în Guvernul României avea ca temă ” reimplementarea uniformei școlare în instituțiile de învățământ”.

Prin proiectul de lege ce urma să fie adoptat, reimplementarea uniformei în școli era valabilă la început de an școlar 2020-2021, iar părinții urmau să primească anual 350 de lei de la stat pentru cumpărarea uniformei.

După nenumăratele ședințe, Executivul a transmis că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, iar raportul Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, dar și cel al Comisiei pentru învățământ au pus practic punct solicitării de introducere a uniformelor în școli.

După mai bine de un an jumătate de la hotărârea guvernului, Inspectorul școlar general, Sorin Mihai, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că situația a rămas aceeași și nu s-a primit nici un comunicat cu privire la reimplementarea uniformei școlare în instituțiile de învățământ.

Nu am nici o informație cu privire la reimplementarea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ. Nu n-a transmis nimic”, a declarat Sorin Mihai, Inspectorul Școlar General Constanța, pentru reporterii Replica de Constanța.

Părerea psihologilor cu privire la uniformele școlare

Psihologul Elena Harbur, a declarat pentru reporterii Replica, că părerile sunt împărțite când vine vorba despre uniforma școlară, întrucât sunt părinți ce țin la eticheta școlii, aceștia sunt adepții uniformelor, iar ceilalți vor să scape de grija pregătirii acesteia. O problemă o reprezintă și cheltuielile pentru achiziționarea unei uniforme, întrucât există multe familii care nu-și permit să le cumpere. Un factor care a dus la perceperea greșită a uniformei a fost încă de pe vremea comunismului, când nu a mai existat individualitate. Elevii generației actuale sunt desprinși de normele privind etichetele și optează spre ținute lejere.

”Părinții au puncte de vedere diferite când vine vorba despre uniformele școlare. Sunt părinți care țin la eticheta școlii, aceștia sunt adepții uniformelor, iar cei cu opinii diferite preferă să scape de grija pregătirii sau achiziționării acesteia. Copiii să fie îmbrăcați în mod normal sau fiecare cu ce are. A mai existat o mare problemă cu privire la achiziționarea lor, fiind destul de scumpe și la început de an, părinții nu reușeau să acopere cheltuielile vizavi de zona de uniforme”,este de părere psihologul Elena Harbur.

Psiholog:Elevii generației actuale sunt desprinși de normele privind eticheta și preferă o ținută lejeră

”Uniformele sunt zonă de demarcație, ele au apartenența la un anumit mediu, o anumită instituție și au fost percepute destul de greșit în zona comunismului, când s-au perceput ca un fel de uniformizare, si nu a mai existat individualitatea, iar de aici apar controversele și astăzi vizavi de uniforme. Uniforma în sine reprezintă un etalon, reprezintă apartenența la o instituție. Când mergem la serviciu ne îmbrăcăm într-un anume fel, cu o anumită etichetă, în funcție de particularitatea serviciului pe care-l avem și particularitatea profesiei, la fel este și la școală. În general, elevii generației actuale sunt foarte mult desprinși de normele privind eticheta și preferă o ținută lejeră, pe de altă parte, din punctul meu de vedere este un exercițiu bun pentru formarea profesiei și nu vorbesc despre etichetă la modul cum arată, ci despre implementarea noțiunii de respect, care are tendința să fie pierdută în generația asta. Vorbesc despre respectul pentru instituție, pentru forma de învățământ, și totodată făcând parte dintr-o instituție căreia îi acordă respect, primește la rândul lui respect. Și instituția ar trebui să arate respect pentru a obține același lucru în schimb”, a conchis psihologul Elena Harbur, pentru reporterii Replica.

M.O.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Uniforma la elevi lasati cu costurile ca dacac ii imbracati pe copii de la firme de brand nu e cheltuiala. Sa se faca diferenta dintre profesori si elev .
8
0
O tot tinem cu uniformele astea ca Ivan cu fluierul. Nu vrea nimeni sa inteleaga ca uniformele inseamna cheltuieli suplimentare pentru parinti, ca de fapt nu uniformizeaza nimic, ca sunt inutile. Dar astea-s asa zisele reforme la care se poate gandi executivul, mai mult nu-i duce capul. Din 90 incoace nu exista niciun fel de reforma adevarata in invatamant, doar peticeli de-ale papagalilor care au ajuns la guvernare.
1
5
disciplina in scoala,armata,politie.Concluzie nu ai uniforma inseamna destrabalare.
9
1
Singurii care au un cuvant de spus sunt elevii. Pe ei ii puneti sa poarte uniforme, pe ei trebuie sa-i intrebati, nu pe tot felul de asa zis profesionisti in toate cele. Intrebam pisicologii, executivul care habar n-are ce face, ce zice si cat copiaza in doctorate, in loc sa intrebam elevii.
4
6
m-ai bine destrabalare decat uniforma
5
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272