REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

S-a dat drept MARINAR și a ÎNȘELAT BANCA cu 90.000 de lei

S-a dat drept MARINAR și a ÎNȘELAT BANCA cu 90.000 de lei

Replica API 15 decembrie 2021 | 20:44 2756

Din ce în ce mai multe persoane încearcă să înșele băncile folosindu-se de contracte false de muncă, cei mai mulți dându-se drept marinar. Este și cazul lui Nicolae Maican, din Eforie Sud, care a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals. Acesta a făcut un acord de recunoaștere a vinovăției după ce a contractat mai multe credite de la Alpha Bank, folosind documente nereale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au decis condamnarea inculpatului la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată pe 10 decembrie și nu este definitivă.

Cum a acționat inculpatul

Nicolae Maican a contractat mai multe credite și carduri de credit de la Alpha Bank România SA Agenția Tomis Nord, în valoarea de aproximativ 93.000 de lei. Bărbatul a reușit contractarea acestor credite prin folosirea unor documente cu conținut nereal și anume o adeverință emisă de Good Winds Marine Services, carnetul de marinar, foaia matricolă emisă de ANR și o adeverință de îmbarcare. Potrivit reprezentanților Good Winds Marine, Nicolae Maican nu a colaborat cu firma, nu i s-au întocmit contracte de îmbarcare, nu i s-au eliberat adeverințe către bancă, iar numerele de înregistrare, semnăturile și ștampila aplicate pe documentele prezentate în cauză sunt false. Autoritatea Navală Română a precizat, că în baza de date a instituției nu este înregistrat inculpatul ca personal navigant și nu există nici un fel de document eliberat pentru această persoană.

Ce a spus instanța

Instanța a reținut că elementul material al infracțiunii de înșelăciune constă în inducerea în eroare a persoanei vătămate, prin folosirea unor documente false prin care se atestă calitatea de angajat, acțiune prin care a obținut mai multe credite bancare pe care nu le-a rambursat, producându-se rezultatul prevăzut de lege, respectiv un prejudiciu material în dauna persoanei vătămate. Pentru a îndeplini condițiile în vederea obținerii creditului bancar, inculpatul a folosit mai multe documente false, folosind astfel mijloace frauduloase la săvârșirea activității infracționale.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt pe japca, sa le dam la mwie
1
0
Nu este o problema,daca banca nu isi va recupera bani inseala si ea pe altcineva pentru ca la asa ceva se pricep bancheri.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272