REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Dronă suspectă, descoperită în apropiere de baza NATO de la Mihail Kogălniceanu

Dronă suspectă, descoperită în apropiere de baza NATO de la Mihail Kogălniceanu

M.M., A.C. 18 aprilie 2024 | 12:19 1949

Un nou sistem aerian fără pilot a fost descoperit în cursul serii de miercuri, 17 aprilie a.c., în apropiere de baza militară Mihail Kogălniceanu. Vă reamintim faptul că este cel de-al doilea incident de acest fel din ultimele zile. Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Drona suspecta, descoperita in apropiere de baza NATO de la Mihail Kogalniceanu

Miercuri, 17 aprilie a.c., în intervalul 20:54 – 21:51, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, într-o zonă aflată la aproximativ 4 -5 km N-NV de turnul de control al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, la nord de localitatea Mihail Kogălniceanu, a unui sistem aerian fără pilot, cel mai probabil de natură comercială, care a evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.

,,Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. Situația produsă nu a impus aplicarea contramăsurilor de tip război electronic.

Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege. De asemenea, la nivelul unității militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană”, au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Parchetul Militar sesizat în cazul celor 3 dorne descoperite zilele trecute

Vă reamintim și faptul că luni, 15 aprilie a.c., în intervalul 22:30 – 00:30, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, a unui sistem aerian fără pilot (dronă) și, ulterior, a încă două asemenea sisteme.

Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice și vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial și au evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.  Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar și vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00:30.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
miercuri seara si ne-ati anuntat la vreo 2 ore dupa oprire miercuri la miezul noptii ca se opreste ptr 24 de ore dar in realitate termoficare spune ca oprirea va tine cca 65 - 72 de ore dupa prima estimare daca nu se cheama bataie de joc atunci cum ?
2
0
vin musafirii din Rusia aia care au mai fost pe aici.
4
41
Putin va fi chemat la audieri. :)))) Penibililor
10
41
O fi drona aia de la Philips Morris donata politiei de frontiera si incarcata cu tigari de contrabanda. Multumesc
11
43
scrie pe ea ruseste.
7
43
obligatoriu, toate dronele comerciale sa aiba transpondere cu idul inregistrat la vanzare ! astfel se va sti ce zboara, unde zboara si ce miscari face !
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272