REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
17.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

S-a reluat judecata în procesul lui Sorin Oprescu

S-a reluat judecata în procesul lui Sorin Oprescu

Replica API 8 ianuarie 2022 | 18:42 1545

Curtea de Apel București, Sectia I Penală, a reluat miercuri judecata în dosarul în care fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu este acuzat, alături de mai multe persoane, de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

La termenul de miercuri s-a cerut să se pună concluziile pentru schimbarea încadrării juridice.

Judecătorii vor ca în cazul lui Oprescu și al altor patru inculpați din dosar – Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo – să schimbe încadrarea juridică din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

A fost invocat Art. 301 CP. Acesta prevede că: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat judecătorilor, majorarea pedepselor.

Magistrații au dat un nou termen pentru schimbarea încadrării juridice pe 21.01.2022, iar pe fond pentru data de 28.01.2022.

Amânări după amânări, urmate de repunerea pe rol a dosarului

Judecătorii erau aşteptaţi ca pe 16 decembrie 2021 să dea un verdict final în dosarul în care Oprescu a fost condamnat, în mai 2019, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Magistrații vor să discute încadrarea juridică a faptelor din dosar.

Sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero. Nici de această dată nu s-au înțeles.

Sorin Oprescu a fost condamnat, în mai 2019, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Însă, completul de la Curtea de Apel București a decis să repună pe rol procesul lui Sorin Oprescu.

«În temeiul art. 395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art. 386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1.

Cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Sorin-Mircea Oprescu, Bogdan-Cornel Popa, Cristian Stanca, Mircea-Octavian Constantinescu şi Romeo Albu, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată(…). Acordă termen la data de 7 ianuarie 2022», se arată în decizia Curții de Apel.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, citat de evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O mai lalaiti mult cu borfasul asta ?
7
0
pai de ce se amina mereu taierea pensiilor speciale desi e directiva UE basca le mai da cadou si 25 % din salariu desi nu sint bani ptr restul care au si ei procese cistigate in instanta ...prea multi demnitari cu bube in cap.
7
0
Se amana pana la termenul de prescriptie. Asa se desfasoara procesele cu demnitari penali si vanzatori de tara!
11
0
Saracu de el
0
1
ca n-a dat destul
5
0
Scapa si el saraku. Dupa ce a distrus ce credea el ca trebuie sa nu mai functioneze cum ar fi elcen, centura, termoficarea, chiar si spitalele peste care se pusese mare sef.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212