REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână, după atacul din vară

Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână, după atacul din vară

A.F. 23 octombrie 2022 | 18:52 861

Scriitorul Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi una dintre mâini, ca urmare a atacului suferit în timp ce se pregătea să susțină o prelegere în statul american New York, în august, când a fost înjunghiat de mai multe ori, relatează The Guardian.

Salman Rushdie

Autorul în vârstă de 75 de ani, pe numele căruia a fost emisă o „fatwa” de moarte de către regimul fundamentalist de la Teheran, în anii 1980, a fost înjunghiat în gât și abdomen în timp ce urca pe scenă pentru a susține o prelegere pe tema libertății artistice, în data de 12 august, scrie digi24.ro.

Până acum, nu s-a știut cât de grave au fost rănile suferite de Rushdie, însă într-un interviu pentru publicația spaniolă El Pais, Andrew Wylie, agentul literar al scriitorului, a explicat cât de serioase au fost ele și cât de mult i-au schimbat viața autorului.

„Rănile lui au fost profunde și și-a pierdut inclusiv vederea într-unul dintre ochi. Avea trei răni serioase la gât, și nu-și mai poate folosi una dintre mâini pentru că i-au fost tăiați nervii din braț. Mai are în jur de 15 răni la piept și abdomen. A fost un atac brutal”, a spus Wylie.

Agentul nu a precizat, însă, dacă Rushdie se află încă în spital, spunând că cel mai important lucru este scriitorul a supraviețuit acestui atac.

Atacatorul lui Salman Rushdie a spus că a citit doar două pagini din Versetele Satanice, romanul pentru care Iranul a cerut uciderea autorului și în baza căruia se crede că a acționat Hadi Matar.

Salman Rushdie și-a publicat faimosul și controversatul roman în 1988, provocând revoltă printre musulmani, care consideră că opera este „blasfemiatoare”. La puțin timp după publicarea cărții, ayatollah-ul Iranului de atunci, Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, un edict pentru uciderea scriitorului, în 1989.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212