REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Scăderi pe toate segmentele pieței imobiliare

Scăderi pe toate segmentele pieței imobiliare

Replica API 10 septembrie 2020 | 00:00 1340

Prețul apartamentelor va scădea cu 5-10% în medie la nivel naţional, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş, estimează specialiștii de pe piața imobiliară. 40% dintre ei cred că volumul de tranzacţii imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăţi, la fel ca și prețul chiriilor, relevă datele unui studiu despre impactul Covid-19 asupra piaţei imobiliare, realizat la nivel european, potrivit Agerpres.

Piața imobiliară va suferi scăderi pe toate segmentele, potrivit studiului: preţul vânzărilor, preţul închirierilor, dar şi volumul tranzacţiilor.

În România, specialiştii estimează o scădere medie de 5-10% a preţului de vânzare pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş.

La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare estimează scăderi ale preţurilor tot de 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case.

Pe segmentul închirieri, pe plan global, specialiştii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţile comerciale.

În România, 28% dintre specialişti estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban, se arată într-un comunicat al RE/MAX, realizatorul studiului.

În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case.

Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.

Potrivit rezultatelor obţinute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Jumătate dintre participanţii la studiu au o experienţă de minim trei ani în cadrul agenţiilor RE/MAX, potrivit digi24.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o gura de oxigen data dezvoltatorilor imobiliari si bancilor,inaintea crizei,o masura nu pt a ajuta cetateanul ci pt a salva afacerile dezvoltatorilor si bancilor,...falimentul oricum e inevitabil
0
0
Vine criza, toti pacalicii care au turnat betoane haotoc prin pile si relatii vor ramane cu exact ceea ce merita: FALIMENT si datorii la banci.
2
0
al unei proprietati imobiliare este de aprox 50 ori taxele anuale platite la primarie,restul e specula.Daca o persoana cumpara o casa de 150.000 euro,taxa anuala ar fi cam de 3000 euro,asta ar duce la caderea pietei imobiliare romanesti ,creata pe specula cu protectia celor ce conduc Romania.Omul se bucura ca nu plateste 3000 euro,dar cred ca mai mult s-ar fi bucurat daca lua aceeasi casa cu 40000 euro,si platea 800 euro taxe.Alt avantaj -multi cumparatori nu ar mai avea nevoie sa apeleze la imprumutul bancar,care dubleaza cel putin pretul casei.2021-2022 caderea pietei imobiliare romanesti
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212