REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

SCANDAL LA SIF TRANSILVANIA! Mihai Fercală, pe făraş!

SCANDAL LA SIF TRANSILVANIA! Mihai Fercală, pe făraş!

Replica API 30 martie 2018 | 00:34 601

Se cere demiterea din funcţia de preşedinte - director general

Se cere demiterea din funcţia de preşedinte - director general

Mihai Fercală (foto ziareromania.ro)

SIF Transilvania este zguduit de un nou scandal! Membrii Consiliului de Supraveghere, care împreună au puţin peste 5 procente din acţiuni, cer demiterea directorului general al SIF Transilvania, Mihai Fercală. Motivaţia demiterii vine în urma ultimei şedinţe a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 29 aprilie 2015, unde a existat un incident cu numărarea voturilor pentru încetarea răspunderii în firmă a directorului. Desigur, printre argumentele aduse de iniţiatori se află şi faptul că există un prejudiciu considerabil al companiilor din portofoliul SIF Transilvania, pentru gestionarea precară a investiţiilor.

Următoarea Adunare Generală Ordinară a Acționarilor companiei va avea loc pe 27/28 aprilie a.c. O parte din membrii Consiliului de Supraveghere cere suplimentarea ordinii de zi cu două puncte. Primul punct face referire la alegerea unei comisii de numărare a voturilor exprimate în cadrul ședinței AGOA compusă din 7 membri propuși. Numărul de persoane din cadrul comisiei este mai mare decât cel inițial, asta pentru a eficientiza și a aduce transparență procesului de numărare a votului.

Pentru a motiva propunerea, inițiatorii demersului au în vedere un precedent în ceea ce privește tehnica de numărare a voturilor. La ședința de AGOA din data de 29 aprilie 2015, în care de asemenea s-a votat aprobarea exercitării acțiunii în răspundere a lui Mihai Fercală, s-au produs câteva evenimente ciudate: brusc s-a oprit curentul în locația ședinței, brusc nu au mai funcționat calculatorarele și înainte de anunțarea rezultatului s-a constatat că la acest punct sunt mai puțin cu peste 106.000.000 din voturi. Rezultatul anunțat, după aceste suspecte a fost: pentru demiterea lui Mihai Fercală – 49,14%, pentru a rămâne în funcție; 36,32%. Restul voturilor au reprezentat voturi anulate și abțineri. Pentru demitere, erau necesare 50% de voturi.

Inițiatorii consideră că era moral ca Fercală să își dea demisia la momentul respectiv, ținând cont de rezultat, şi anume că a lipsit doar un procent pentru ca el să îşi piardă fotoliul de director general. Votul din 2015 relevă faptul că există o credibilitate scăzută în persoana directorului general în funcție. Pe lângă acestea, se mai propune adaptarea unui software necesar pentru centralizarea și numărarea voturilor pentru a exista corectitudine deplină și a nu mai exista situații precum cele din trecut.

Al doilea punct propus pentru a suplimenta ordinea de zi este: „aprobarea pornirii acțounii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală – Președinte Executiv/Director general al SIF Transilvania S.A. Mandatarea Președintelui sau Vicepreședintelui Consiliului de Supraveghere ca persoană împuternicită să exercite acțiunea în justiție”.

Printre motivele exprimate de către inițiatori se numără nerespectarea prevederilor legislației în vigoare privind convocarea Adunărilor Generale ale Acționarilor, asta pentru că se foloseau diverse tertipuri, sancționarea de către ASF în mod repetat, atât pentru nerespectarea drepturilor acționarilor, cât și pentru nerecunoașterea legilor pieței de capital, manipularea pieței de capital, punerea în executare a sentințelor judecătorești în mod discreționar, în funcție de interesele personale, exercitarea funcției de membru al Directorului în cadrul SIF Transilvania S.A., fără aviz acordat de ASF, folosirea siteăului societății SIF Transilvania S.A. pentru raportări de evenimente personale, cu toate că site-ul societății trebuie folosit exclusiv pentru publicarea raportărilor în legătură cu interesul societar al SIF, implicarea societății de către Mihai Fercală într-o dispută personală cu ASF, folosindu-se de comunicatele oficiale afișate pe site-ul SIF Transilvania, managementul neperformant și defectuos, cu repercusiuni majore în calitatea activelor administrate, în sensul deprecierii valorilor la care sunt înregistrate filialele societății, cu impact în situațiile financiar, în activul net și în contul de profit și pierdere.

Prejudiciu de 30 de milioane de euro?!

Prejudiciul estimat în mod conservator, produs de directoratul condus de către Mihai Fercală, prin deciziile sale de investiții în filiale, este de peste 30 de milioane de euro. Asta spune o analiză a membrilor Comisiei de Supraveghere, membri care au propus punctele supleante pe ordinea de zi a ședinței de AGOP. Pentru a exemplifica acest aspect, se iau în vedere aprecierea prejudiciului, fără a avea caracter limitativ, situațiile la care au ajuns următoarele companii din portofoliul SIF Transilvania:

1. Organe de Ansamblare S.A. aflată în insolvență după investiții realizate de SIF Transilvania și entități afiliate, de peste 20 de milioane de RON, prin majorări succesive de capital social și prin alte forme de finanțare

2. Sibarex S.A., aflată în faliment, după investiții realizate de SIF Transilvania și alte filiale ale sale, de peste 5 milioane de lei prin majorări de capital social și prin alte forme de finanțare

3. Turism Covasna S.A. evaluată de SIF Transilvania în situațiile financiare la o valoare justă de peste 2,5 ori mai mică decât investiția SIF-ului și a filialelor sale în majorări succesive de capital și subscrieri de obligațiuni în sumă de aproximativ 40 milioane de RON

4. Turism Lotus Felix S.A., evaluată de SIF Transilvania în situațiile financiare la o valoare justă de aproximativ 14 milioane de lei, în condițiile în care doar aporturile financiare SIF Transilvania la majorările de capital/ subscrieri de obligațiuni au fost de peste 45 de milioane de lei

5. Tusnad S.A. evaluată de SIF Transilvania în situațiile financiare la o valoare justă de peste 2 ori mai mică decât sumele investite de SIF Transilvania împreună cu alte filiale ale sale în majorări de capital și obligațiuni, ce depășesc cumulat valoare de 23 de milioane de lei

6. Feper S.A. După operațiunea aprobată de Directorul SIF Transilvania S.A. de fuziune prin absorbție a filialelor SIF Transilvania, respectiv Orizont Turism Predeal S.A. și Turism Hoteluri și Restaurante Prahova S.A. de către Feper S.A. în calitate de societate absobantă, valoarea justă a participației SIF Transilvania la Feper S.A. este înregistrată în portofoliul SIF la o valoarea de peste 2 ori mai mică decât suma valorilor celor trei companii înainte de fuzionare.

După cum se poate observa, situaţia lui Mihai Fercală nu este deloc confortabilă, fiind cerută demisia acestuia sub acuzaţia de conducere defectuoasă. Este principalul reproş al acţionarilor, care consideră că acest management dezastruos a condus la un prejudiciu considerabil – de 30 de milioane de euro, după cum susţin cei care doresc înlăturarea lui Fercală din funcţia de director general!

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu ati mai dat dividende de 5 ani!!! JEGOSILOR!!!
3
1
s-o ia si pe Ichim de la BT cu el direct intr-o celula intunecoasa si mucegaita si sa manance numai zeama chioara cu coji de paine uscate
2
1
Asta subiect pentru DNA. Inca de cind a aparut SIful Transivania si cesnicul Fercala.
5
2
pe mariana barde de la reiffesen cine o verifica. Rata machidonilor incompetenti a crescut alarmant de cand imputita e la conducere. O spagagioaica si o incompetenta
5
2
da de devalizarea comcm ului de ce nu se spune nimic?impreuna cu arbitrul de fotbal?
3
3
La SC Anca Irina SA din Venus este o situatie asemanatoare. Dupa majorari succesive a capitalului societatea intra in insolventa. Administratorul societatii este un anume, Teican Mircea, fost sef la garda financiara, si director de banca.
7
1
Cum sa pui asa un titlu ? Ce metafora e asta pe faras ?
2
4
Oare articolul este comandat tot de fratila ?
6
8
sa plece ,sa o ia si pe ciufulita de la THR cu el,alias narcisa mosoiu
8
4
Asta s-a-mputit rau de cand este in functie! Jos cu dinozaurul! Altul mai istet sa-i ia locul!...Se poate si fara el!
9
2
nu fercala.
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272