REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Școala, altfel! Acțiune pentru prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri, la Constanța. Video

Școala, altfel! Acțiune pentru prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri, la Constanța. Video

Marieta STEFAN 19 septembrie 2023 | 00:00 1298

Deoarece consumul de droguri a început să fie în rândul adolescenților de la vârste din ce în ce mai fragede, autoritățile și ONG-urile desfășoară tot felul de acțiuni pentru prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri. De exemplu, elevii Liceului ”Traian”, din Constanța, cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, au participat la o sesiune de informare oferită de Asociația ”Equitas”. Aceasta s-a desfășurat în aer liber și copiii au fost informați asupra efectelor nocive ale drogurilor asupra organismului. De asemenea, ei au avut ocazia să probeze ochelari speciali care, în momentul în care îi porți, simulează efectele consumului de droguri și respectiv ale alcoolului. Copiii au văzut cum reflexele sunt încetinite, vederea este încețoșată și intervine amețeala, care nu i-a părăsit câteva minute și după scoaterea lor. Pentru ei, lecția a fost amuzantă, dar au învățat totodată cât rău face consumul de substanțe psihotrope. 

scoala, altfel! Actiune pentru prevenirea traficului si consumului ilicit de droguri, la Constanta. Video

Consumul de droguri a început să ia amploare în rândul adolescenților cu vârste din ce în ce mai fragede. Poate că unii părinți consideră că ai lor copii nu vor face acest lucru niciodată sau că sunt prea mici ca vârstă pentru a încerca, dar tentația este foarte mare. Teribilismul vârstei și dorința de a copia pe celălalt, care este mai ”șmecher”, sunt două dintre motivele pentru care copiii de 12 -13 ani se apucă să consume substanțe interzise.

De aceea, nu este niciodată prea devreme pentru ca acești copii să fie informați asupra efectelor negative aduse organismului în timpul consumului de substanțe psihotrope. O clasă a Liceului ”Traian” cu elevi cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, care a intrat în ”Săptămâna Altfel”,  a avut luni, 18 septembrie, a.c. o sesiune de informare punctuală oferită de Asociația ” Equitas”.

scoala, altfel! Actiune pentru prevenirea traficului si consumului ilicit de droguri, la Constanta. Video

Diriginta clasei a VI –a B din cadrul unității de învățământ mai sus amintită a considerat că această activitate va fi utilă și instructivă pentru elevii ei. Întâlnirea a avut loc în Parcul Primăriei și vremea a ținut cu cei mici, care s-au așezat într-un semicerc pe iarbă și au ascultat cu atenție ceea ce li se spunea. Activitatea s-a desfășurat ca o lecție deschisă, interactivă.

Marius Oprișan, președintele Asociației ”Equitas” a luat cuvântul și le-a făcut elevilor un scurt rezumat asupra substanțelor care se comercializează în general și pericolul la care este expus organismul, adresând în același timp întrebări celor mici, care erau foarte deschiși și răspundeau cu promptitudine.

scoala, altfel! Actiune pentru prevenirea traficului si consumului ilicit de droguri, la Constanta. Video

Apoi a venit rândul unuia dintre psihologii centrului, Mihnea Marinescu, care a vorbit despre efectele consumului de droguri și simptomatologia resimțită de un consumator. Mare parte dintre aceste efecte erau cunoscute de copii, care, din păcate, au prieteni sau foști colegi care deja consumă, chiar dacă au doar 12 ani.

Video:

Una dintre fetițe, care s-a mutat de curând la Liceul ”Traian”, a povestit cazul unei foste colege de ale ei. Aceasta fumează deja și consumă droguri și prietenele ei au încercat să o ajute vorbind cu mama ei și cu fosta dirigintă, dar eleva, în loc să fie mulțumită ca vor să o ajute, a hotărât să nu mai vorbească cu ele.

Video:

Ochelarii simulează efectele consumului de alcool și droguri

Lecția deschisă a culminat cu probarea de către elevi a unor ochelari speciali, care în momentul în care îi porți, simulează efectele consumului de droguri și respectiv ale alcoolului.

scoala, altfel! Actiune pentru prevenirea traficului si consumului ilicit de droguri, la Constanta. Video

”Testarea ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool și droguri este atractivă, participanţii trăind, astfel, o realitate deformată. Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu alcool sau droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici. De asemenea, dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia,  nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care le vor încerca persoanele care vor purta ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri”, a declarat pentru Replica, Marius Oprișan.

Video:

Pe rând, copiii au probat ochelarii și au văzut cum reflexele sunt încetinite, vederea este încețoșată și intervine amețeala, care nu i-a părăsit câteva minute și după scoaterea lor. Ei au încercat să facă un slalom printre jaloane, dar nu au reușit să aprecieze distanța, împiedicându-se și amuzându-se, dar din acest amuzament au și învățat un lucru foarte important, acela că este bine să stea departe de droguri. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte frumos. Cât mai multe acțiuni de conștientizare pentru tineri sunt binevenite. Bravo profesorilor de la Traian
1
0
Ducetii pe camp si impuscatii sau ologiti cu bastoanele in scaun cu rotile
2
3
Dar chiar nu va intrebati de ce a inceput saptamana altfel la liceul Traian/? Nu aveti de gand sa expuneti incompetenta managerilor incompeteneti care o ard flower power de ani de zile in acel liceu?
4
2
vazut cat de eficiente sunt lectiile astea; e tara plina ochi de droguri si drogati iar numarul lor este in crestere contina
3
0
Statul r*mân a distrus sportul cultura în școli și in societate Pe timpuri tinerii făceau sport dansuri muzică Erau școli sportive profesori bine pregătiți Azi drogurile alcoolul telefoanele distrug tinerii Statul nu are programe pentru tineri terenuri de sport în paragină Primăriile vând terenuri pentru blocuri la oligarhi Tinerii trebuiau să aibă terenuri de sport săli de sport Orașele sânt pline de betoane și mizerie și tinerii au luat pe drumuri greșite In școli și acasă educația e zero Pe timpul comuniștilor tinerii aveau un program bine stabilit Era o legătură stransă intre scoală și părinți Azi e haos și fiecare face ce vrea
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436