REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Scuame și mâncărime pe pielea capului: este mătreață sau psoriazis?

Scuame și mâncărime pe pielea capului: este mătreață sau psoriazis?

Replica API 8 martie 2022 | 00:00 390

Mătreața și psoriazisul reprezintă două afecțiuni dermatologice distincte, dar care se pot confunda cu ușurință din cauza simptomelor comune: scuame, mâncărime, pete roșii și solzoase pe suprafața scalpului sau usturime.

Sursa foto: Shutterstock

Cu toate acestea, mătreața și psoriazisul scalpului sunt două patologii diferite și necesită îngrijire și tratamente specifice, în funcție de recomandările medicului dermatolog. Dar, să le luăm pe rând, pentru a putea înțelege mai bine cum deosebim cele două afecțiuni și ce măsuri să luăm, în funcție de diagnostic, scrie doc.ro.

Ce este mătreața și de ce apare

Mătreața este o afecțiune comună a scalpului care afectează aproximativ jumătate din populația globului, indiferent de vârstă, rasă, gen sau regiune geografică. Așadar, mătreața (seboreea) este o formă ușoară de dermatită seboreică ce apare fie pe fondul unei ciuperci (n.r. Malassezia), fie din cauza folosirii unor produse cosmetice nepotrivite, dereglărilor hormonale, din cauza expunerii prelungite la stres sau, în unele cazuri, din cauza clătirii insuficiente a scalpului după șamponare.

Mătreața se poate recunoaște ușor după aspectul descuamat al pielii scalpului, pe care se formează cojițe mici, de culoare albă sau gălbuie. În general, mătreața este însoțită de mâncărimea scalpului și afectează zonele corpului care prezintă mai multe glande sebacee, cum ar fi pielea capului, zona sprâncenelor, partea superioară a pieptului și spatele sau zona inghinală și axială.

Tipuri de mătreață

Există două tipuri de mătreață. Mai exact:

• Mătreață uscată – acesta este cel mai frecvent tip de mătreață și apare, de obicei, la persoanele cu pielea uscată. Astfel, persoanele cu o piele uscată sunt mai predispuse la apariția mătreții, spre deosebire de persoanele cu pielea grasă. Totodată, pielea uscată este mai sensibilă și mai expusă apariției mătreții în lunile de iarnă, când aerul de afară este mai rece și aerul din case este lipsit de umiditate. Mătreață uscată se poate recunoaște ușor după particulele albe de epidermă desprinse de pe suprafață scalpului, senzația de mâncărime și de piele care ține.

• Mătreață grasă – de cealaltă parte, mătreața grasă se manifestă la persoanele cu ten gras, al căror păr are o tendință evidentă de îngrășare. Acest lucru se întâmplă din cauza acumulării în exces de sebum (ulei) pe scalp împreună cu celulele moarte ale pielii. Astfel, atunci când sebumul în exces intră în contact cu ciuperca Malassezia, se formează mătreața. Spre deosebire de mătreața uscată, cea grasă are o culoare gălbuie, este însoțită de mâncărime și de îngrășarea părului.

Ce este psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică autoimună care afectează, de obicei, zone ale corpului precum scalpul, coatele, genunchii sau unghiile.

Psoriazisul scalpului afectează, evident, pielea capului și se manifestă prin înroșire, descuamarea excesivă a scalpului, plăci groase de culoare argintie, cu aspect solzos, care se pot desprinde la fel ca mătreața.

Există totuși câteva aspecte ce diferențiază psoriazisul scalpului de mătreață:

• Este o afecțiune cronică, de lungă durată, în timp ce mătreața poate apărea și dispărea;

• În cazul unui om sănătos, pielea se reînnoiește în mod normal undeva la 10-30 de zile, însă, la pacienții cu psoriazis, procesul are loc la fiecare 3-4 zile și determină acumularea de celule moarte sub formă de scuame pe suprafața pielii;

• Se manifestă prin apariția de plăci solzoase, acoperite cu scuame (coji) de culoare alb-sidefiu, care se pot desprinde în bucăți mici și se pot întinde pe lângă linia părului, până la frunte, partea din spate a gâtului sau pielea din jurul urechilor;

• Psoriazisul este o boală autoimună. Mai exact, celulele albe din sânge care ar trebuie să lupte împotriva bolilor atacă celulele pielii.

De ce apare psoriazisul

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu psoriazis au pielea albă, cu toate că această boală dermatologică poate afecta oameni din toate rasele, arată studiile. Totuși, oamenii de știință încearcă să determine exact cum se dezvoltă psoriazisul și ce anume cauzează boala. Iată ce știm până acum:

• Pacienții cu psoriazis produc anumite tipuri de celule albe numite celule T sau neutrofile. Rolul celulelor T este de a apăra corpul uman de viruși și bacterii dar, dacă o persoană are prea multe celule T, acestea atacă celulele sănătoase din organism și stimulează producerea de mai multe celule albe în sânge. În cazul psoriazisului, aceste celule în exces ale pielii pot duce la inflamație, roșeață, pete și descuamare.

• Factorii genetici: a avea un părinte cu această afecțiune crește riscul de a dezvolta psoriazis.

• Obezitatea: persoanele supraponderale au un risc mai crescut de a face boala.

• Fumatul crește șansele de a dezvolta psoriazis și îi agravează, de asemenea, simptomele.

• Stresul afectează sistemul imunitar și pare să favorizeze apariția psoriazisului.

• Persoanele cu un sistem imunitar compromis, în special copiii mici și cei cu HIV, prezintă un risc crescut de psoriazis.

• De asemenea, există mai mulți factori de risc ce pot declanșa boala, precum: carența de vitamina D, infecția cu streptococ sau infecția cutanată, leziuni ale pielii (tăieturi sau arsuri solare grave), anumite medicamente (litiu, beta-blocante sau antimalarice), dependența de alcool, fumatul, stresul și vremea, în special vremea rece și uscată

Acești factori declanșatori pot provoca, de asemenea, crize de psoriazis. De exemplu, există persoane cărora stresul intens le poate declanșa un episod acut de psoriazis, în timp ce vremea rece nu. De aceea, este important ca persoanele care suferă de psoriazis să știe ce anume le acutizează crizele de psoriazis și să evite factorii declanșatori.

Cum se tratează mătreața și se previne revenirea acesteia

În general, mătreața (sau dermatita seboreică) nu este o afecțiune gravă sau contagioasă și poate fi tratată cu ușurință acasă prin folosirea unui șampon special, de tip tratament, cu rol antiinflamator și care să elimine ciuperca Malassezia. În plus, acum există în farmacii o gamă largă de produse personalizate adresate atât scalpurilor uscate, grase sau sensibile cu mătreață.

În cazul în care nu știi ce șampon să alegi, poți alege un produs dermatocosmetic care să conțină unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active:

• Acid salicilic - este un ingredient cu rol purificator, care ajută la eliminarea depunerilor de pe scalp;

• Glicerina – hidratează scalpul;

• Disulfura de seleniu – este, de asemenea, un agent cu rol antifungic;

• Pirocton olamine – este un ingredient activ care protejează scalpul de efectele Malassezia Globosa, ciuperca responsabilă de apariția mătreții.

Atenție! Dacă manifestările se agravează, iar leziunile se extind pe corp, atunci este recomandat să te adresezi unui medic specialist dermatolog. Aplicarea șamponului pentru mătreață se poate face zilnic sau de două, trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de 5 minute. Mai ales în cazul unui scalp iritat, cu mătreață, este foarte importantă clătirea, deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp îl poate irita și mai tare. De asemenea, scalpul se va curăța cu mișcări circulare blânde, folosind buricele degetelor și nu unghiile, pentru a nu agresa și mai mult scalpul iritat.

După terminarea tratamentului, este important să alternezi folosirea șamponului obișnuit cu șamponul antimătreață, pentru a preveni apariția mătreții. De exemplu, la două, trei spălări obișnuite, a patra poate fi cu un șampon special, antimătreață.

Cum se tratează psoriazisul și cum se previne revenirea acestuia

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică care afectează inclusiv scalpul, ușor de recunoscut prin crustele groase, gri-argintii de pe pielea capului. Deși nu este o boală ușor de tratat, formele ușoare de psoriazis pot fi ținute sub control și ameliorate cu ajutorul unor șampoane speciale. Bineînțeles, trebuie evitați și factorii agravanți pentru piele, cum ar fi dușurile fierbinți, expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea joase și substanțele chimice nocive.

Așadar, folosirea unui șampon special pentru scalp sensibil, cu efect de calmare a pruritului, poate fi o soluție pentru formele ușoare de psoriazis al scalpului.

În cazul în care nu știi ce șampon să alegi, poți alege un produs dermatocosmetic care să conțină unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active:

• Glicerină;

• Pantenol;

• Acid salicilic;

• Pirocton-olamină, o substanță care reglează procesul de descuamare a pielii;

• Bisabol, un ingredient benefic extras din mușețel, care ajută la calmarea scalpului sensibil și iritat.

Atenție! Dacă ai un scalp sensibil, iritat, cu mâncărimi, care se descuamează sau poate chiar suferi de psoriazis, alege întotdeauna un șampon hipoalergenic, special conceput pentru pielea sensibilă, fără coloranți și sulfați. De asemenea, evită folosirea produselor de coafare a părului și colorarea acestuia, optând, în schimb, pentru metode naturale de schimbare a culorii părului, de exemplu, infuzia de mușetel pentru reflexe aurii sau cea din coji de nucă, dacă vrei să-ți închizi culoarea părului cu câteva tonuri.

Indiferent cât de grav este psoriazisul scalpului, există opțiuni pentru tratarea mâncărimii și a fulgilor - de la șampoane și topice fără prescripție medicală până la terapie cu lumină, tratamente orale și medicamente biologice. De aceea, este recomandat să mergi pentru un consult la medicul dermatolog încă de la primele semne, dacă suspectezi că ar putea fi vorba de psoriazis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272