REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Scurt ghid de recuperare postpartum

Scurt ghid de recuperare postpartum

Replica API 12 iulie 2021 | 00:00 512

Primele șase săptămâni de la naștere sunt definite ca perioada postpartum. Aceasta este o perioadă intensă de recuperare, care presupune multă atenție și grijă pentru propriul corp și pentru bebeluș. Cu toate acestea, perioada de recuperare poate varia de la o mămică la alta, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

De exemplu, dacă ești la a treia naștere, recuperarea se va resimți altfel față de perioada postpartum de după prima naștere. De asemenea, dacă ai născut natural sau prin cezariană contează în felul în care te vei resimți în săptămânile ce urmează nașterii.

Deși fiecare femeie trece printr-un proces unic de recuperare, sunt câteva etape principale, considerate universale, de recuperare de care trebuie să ții cont. Mai jos, ai un scurt ghid elaborat pentru perioada de postpartum.

Săptămâna 1

Dacă ai născut la spital, este normal să rămâi internată pentru cel puțin câteva zile după nașterea naturală. În funcție de cât de dificilă a fost nașterea, este posibil ca zona vaginală să prezinte dureri.

Senzația de durere și tensiune perineală este normală, și e posibil să existe sângerări. În prima săptămână, sângerările ar trebui să aibă o culoare roșie intensă, dar, încet, încet, se vor transforma în sângerări mai închise la culoare, la fel ca la menstruație.

Este normal să resimți mici contracții, mai ales la alăptare. Contracțiile semnalează, de fapt, restrângerea uterului la dimensiuni normale. Dacă ai născut prin cezariană, perioada imediat după sarcină implică, de regulă, dureri la mișcare și în zona inciziei. Multe femei întâmpină probleme la ridicarea din pat după cezariană, dar mișcarea este importantă, pentru a evita riscul formării de cheaguri de sânge.

În ceea ce privește starea emoțională, ziua a treia după sarcină este considerată mai dificilă. Nivelurile de estrogen și progesteron scad, iar cele de prolactină și oxitocină cresc și scad pe parcursul zilei, în funcție de perioadele de alăptare. Aceste fenomene, în combinație cu lipsa de somn, pot duce la stări de hipersensibilitate și emoții intense.

Sfaturi pentru prima săptămână de recuperare

Dacă ai născut pe cale naturală, poți aplica o compresă cu gheață pe zona perineală, pentru a calma disconfortul. De asemenea, poți lua medicamente antiinflamatoare, chiar și preventiv, pentru a evita durerile. Bea cât mai multă apă și, la nevoie, ia un laxativ. Medicul îți poate recomanda și ovule vaginale cu rol hidratant și cicatrizant. Dacă ai născut prin cezariană, principalul scop din prima săptămână este să menții incizia curată și uscată. Urmează toate sfaturile medicului, consumă multe lichide și mănâncă la intervale regulate.

Săptămâna 2

Pentru unele femei, sângerările încep să se oprească chiar din a doua săptămână, în timp ce pentru altele, acestea pot continua până la șase săptămâni. Ambele situații sunt normale și nu trebuie să te îngrijoreze. Cu toate acestea, începând cu a doua săptămână, sângerările ar trebui să fie mai puțin abundente. Este posibil să resimți o ușoară senzație de mâncărime, ceea ce denotă vindecarea zonei. De asemenea, suturile încep să se dezintegreze și e posibil să îți dea senzație de disconfort.

Deși poate fi neplăcut, toate aceste semne indică faptul că organismul se vindecă și că, în scurt timp, vei reveni la normal. Dacă ai născut prin cezariană, durerile post-operatorii vor începe să se calmeze și te vei putea mișca cu mai multă ușurință. E posibil să începi să resimți o senzație de mâncărime la nivelul inciziei, semn că se vindecă.

În ceea ce privește sănătatea emoțională, este perfect normal să te simți ușor tristă și mai sensibilă. De fapt, majoritatea femeilor raportează fenomenul numit baby blues, adică tristețe asociată cu perioada postpartum. A nu se confunda, însă, cu depresia postpartum. Dacă te simți depășită de situație din punct de vedere emoțional și simți tristețe acută și anxietate, sau nu mai poți dormi și mânca normal, este important să soliciți ajutor medical imediat.

Sfaturi pentru a doua săptămână de recuperare

Dacă ai început să alăptezi, în a doua săptămână procesul se va resimți perfect normal. Este recomandat să ai un unguent cu lanolină la îndemână, pentru calmarea sfârcurilor. Un consultant în lactație poate fi de real ajutor dacă întâmpini dificultăți. De asemenea, este important să faci puțină mișcare în fiecare zi, fie că e vorba de o plimbare scurtă în jurul blocului sau un drum până la magazin.

Nu în ultimul rând, este important să continui să te alimentezi cum trebuie. Consumă cât mai multe alimente cu potasiu pentru a-ți întreține nivelul de energie zilnic.

Săptămâna 6

În a șasea săptămână, uterul își revine la forma inițială, pre-sarcină, iar sângerările se opresc. Majoritatea femeilor au undă verde pentru sport și activitate sexuală, dar dacă nu te simți în stare, nu te îngrijora, este normal. Aceleași aspecte sunt valabile și pentru femeile care au născut prin cezariană, dar, dacă e cazul tău, nu te forța să faci prea multă activitate fizică, mai ales dacă nu te simți în stare. Incizia nu ar trebui să mai prezinte dureri, dar e posibil să mai simți o ușoară senzație de mâncărime în jurul acesteia.

În ceea ce privește sănătatea emoțională, nu ar trebui să mai manifești niciun simptom. Dacă tristețea, starea de extenuare sau anxietatea persistă, e important să discuți cu un medic specialist.

Sfaturi pentru a șasea săptămână de recuperare Deși în săptămâna șase perioada postpartum se încheie oficial, multe femei nu se simt complet recuperate, deci trebuie să ai răbdare cu propriul corp, care își va reveni în ritmul lui.

Dacă te simți pregătită să reiei antrenamentele de sport, începe cu pași mici și nu te suprasolicita. Același sfat este valabil și pentru reluarea activității sexuale. Încearcă să te odihnești oricând ai ocazia, pentru a nu te suprasolicita.

După șase luni

Dacă ți-a căzut părul în exces după sarcină, la șase luni de la naștere nu ar trebui să mai ai această problemă. De asemenea, nu ar trebui să mai ai probleme de incontinență urinară, dacă a fost cazul.

Resursele de lapte încep să scadă după șase luni, iar menstruația poate reveni oricând, deși e posibil să revină chiar și la un an după naștere. Dacă ai născut prin cezariană, e posibil ca starea de oboseală să se resimtă în continuare, dar mai puțin, la șase luni de la naștere. Totul depinde de programul de somn al bebelușului. De asemenea, resursele de lapte încep să scadă și menstruația poate reveni oricând. Din punct de vedere emoțional nu ar trebui să existe probleme. Dacă te confrunți cu orice fel de simptom psihic, apelează la medic.

Sfaturi pentru șase luni de la naștere

Exercițiul fizic poate face minuni în această perioadă, atât pentru corp, cât și pentru minte. Încearcă să găsești o rutină de sport potrivită pentru tine și nu te forța. De asemenea, alimentația adecvată și odihna te pot ajuta foarte mult.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272