Sechestru pe bunurile Petrolexportimport pentru datorii la stat de 25 milioane de euro
Sechestru pe bunurile Petrolexportimport pentru datorii la stat de 25 milioane de euro
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCe a ajuns firma condusă de un general STS
Ce a ajuns firma condusă de un general STS
Ovidiu Popescu, sursa foto: zf.ro
ANAF a pus sechestru asupra bunurilor deţinute de Petrolexportimport SA pentru datorii la stat de peste 25 de milioane de euro, firma care deţinea înainte de 1989 monopolul asupra afacerilor cu petrol ale României prăbuşindu-se după moartea, în 2011, a lui Ovidiu Popescu, cel care a preluat-o, prin privatizare, în anul 2000. Compania a fost moştenită de fiul său, Alexandru Popescu, acum în vârstă de 28 de ani, dar afacerea pare să-o fi luat pe un drum fără întoarcere: de câţiva ani, Petrolexportimport a renunţat la export, iar în 2014 raporta o veritabilă catastrofă financiară, cu o cifră de afaceri de 240 de ori mai mică decât în 2013. De parcă nu era de ajuns colapsul economic, tânărul patron Alexandru Popescu are acum şi probleme penale extrem de grave. Şeful Petrolexportimport este autorul tragediei de pe lacul Snagov, de acum două săptămâni, soldat cu moartea unui om şi rănirea altor cinci.
Marius Eugen Opran, sursa foto: epochtimes-romania.ro
Pe 23.04.2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate ANAF într-un proces cu Petrolexportimport SA, iar la 03.06.2015 Fiscul a instituit sechestru pentru bunurile imobile şi mobile din patrimoniul societăţii, se arată într-un raport emis vineri, 26 iunie, de Petrolexportimport SA. „Măsura sechestrului a fost luată pentru stingerea creanţelor fiscale în valoare totală de 110.536.525,6 lei conform Titlului executoriu nr. 251973/18.07.2006”, se maiarată în raport. Datoria de 25 milioane de euro este una uriaşă pentru orice companie, dar pentru Petrolexportimport SA pare o problemă insurmontabilă. În 2014, fosta companie de stat care asigura exporturile şi importurile de petrol pentru România a declarat o cifră de afaceri de 986.001 lei şi pierderi de 1.366.297 lei, cu 17 angajaţi. De 240 de ori mai puţin ca în 2013, când Petrolexportimport SA declara afaceri de 236.946.341 lei şi un profit net de 351.815 lei. Firma moştenită de junele Alexandru Popescu de la tatăl său, Ovidiu Popescu, unul din cele mai cunoscute nume din industria petrolieră după ’90, nu a desfăşurat practic nici o activitate în 2014, cu excepţia vânzării stocului său de 46.609 tone de motorină. Conducerea firmei motiva prăbuşirea prin neutilizarea depozitului Danubiana, deţinut în Popeşti Leordeni, renunţarea la importuri datorită (sic!, deci nu din cauza- n.red.) acutizării crizei economice mondiale (deşi cam toţi vorbesc despre creştere economică- n.red.), „accentuarea concurenţei din zonă, în special prin apariţia unor noi jucători în special în zona Mării Negre, cu o politică agresivă de promovare” etc.
Generalul Opran nu a putut salva Petrolexportimport
Pentru recuperarea celor peste 110 milioane lei, ANAF are la dispoziţie active ale Petrolexportimport SA de doar 10 milioane lei şi creanţe de alte 65 milioane lei. Compania deţine o clădire cu o suprafaţă construită de 4.207 metri pătraţi şi terenul aferent de 435 metri pătraţi, de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, un depozit de produse petroliere de 4.000 metri cubi în Popeşti Leordeni, câteva maşini şi aparatura de birou. Prăbuşirea Petrolexportimport SA pare şi mai misterioasă, în condiţiile în care, ca la toate companiile de succes, şi aici avem la conducere un fost general din serviciile secrete. Este vorba despre Marius Eugen Opran, general în rezervă STS, administrator al Petrolexportimport până la demisia de pe 26 martie 2015, când a constatat, probabil, că nu mai e nimic de făcut pentru salvarea companiei. În vârstă de 70 de ani, generalul Marius Eugen Opran este o somitate în businessul românesc de după 1990, de asemenea fost secretar de stat şi consilier personal al preşedintelui Ion Iliescu. Nu l-a putut ajuta însă prea mult pe Alexandru Popescu pentru salvarea afacerii moştenite de acesta de la tatăl său, Ovidiu Popescu, decedat în 2011 din cauza unui cancer. Şi, pentru ca dezastrul să fi complet, Alexandru Popesc este cel care a accidentat mortal un om şi a rănit alţi cinci, după ce a spulberat barca în care se aflau aceştia cu ambarcaţiunea sa, în cel mai grav accident produs vreodată pe lacul Snagov.
Cristian ANTON
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News