rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani

Începând cu data de 4 februarie 2021, colonelul Cristian Mihail Amarandei, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, și-a început misiunea la malul mării, fiind împuternici inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța pentru o perioadă de șase luni. Nu a stat pe gânduri și a primit propunerea cu brațele deschise, chiar dacă asta a însemnat să-și lase familia, soția și părinții, la sute de kilometri depărtare. Într-un interviul acordat cotidianului Replica, comandantul ISU Dobrogea a povestit cât de greu i-a fost să lase totul în urmă și care sunt prioritățile sale la nivelul instituției, dar a vorbit și despre scandalul în care inspectoratul a fost implicat, după tragedia de pe bulevardul Mamaia. Amarandei recunoaște că au fost multe erori, însă totul se va lămuri în ancheta deschisă de procurori.

A absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” în 1995 și a fost repartizat în grupul de pompieri Botoșani. Acolo a trecut prin mai multe etape profesionale, fiind locțiitor comandant și comandant de unitate, ulterior a devenit angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență promovând mai multe trepte ierarhice, trecând prin mai multe structuri, ultimele funcții fiind de șef centru operațional și prim-adjunct al Inspectorului Șef, iar din 2016 a fost Inspector Șef al ISU Botoșani. Din 4 februarie, misiunea lui a continuat la Constanța, acolo unde a fost împuternicit să conducă instituția pentru șase luni.

Am primit propunerea ca pe o provocare

Dar cum a primit propunerea? ”În ceea ce privește venirea mea la Constanța, eu am primit-o ca pe o provocare, o provocare profesională având în vedere specificul acestei zone, specificul în ceea ce privește tipurile de risc identificate, modul în care trebuie să acționeze structurile ISU. Vorbim despre obiective cu grad ridicat de risc, obiective care fac parte din structura națională de infrastructură critică a țării, este cu totul o altă zonă de competență în care modul de abordare a situațiilor de urgență diferă față de cele din județul Botoșani. Toate operațiunile de intervenție sunt procedurate și sunt stabiliți foarte clar algoritmi pe care trebuie să-i respecte colegii de la structurile operative. Nu ar trebui să avem mari diferențe în ceea ce privește modul de abordare a unei misiuni de intervenție”, spune colonelul Amarandei.

Amarandei: Sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate

După nici două săptămâni de când a preluat conducerea, ISU Dobrogea a fost zguduit de un scandal de proporții, după inadvertențele intervenției de pe bulevardul Mamaia, acolo unde a izbucnit un incendiu la un apartament, în urma căruia a murit o femeie, aceasta aruncându-se la etaj pentru a nu arde de vie. Amarandei nu a făcut prea multe comentarii cu privire la acest aspect, având în vedere că este un dosar penal în lucru. Totuși, a declarat că s-au comis foarte multe erori: ”Misiunea de intervenție din data de 16 februarie care a avut un deznodământ tragic, pe care îl regret, a ridicat și multe semne de întrebare și în ceea ce privește modul în care colegii din cadrul Inspectoratului au gestionat această situație de urgență. Fie că vorbim de cei din dispecerat, fie că vorbim de cei din cadrul echipajelor de intervenție. Aceste lucruri sunt cercetate și fac obiectul unei anchete penale a Parchetului Militar și din acest motiv nu se poate discuta prea multe pe acest subiect. Cert este faptul că au fost comise erori și că sunt lucruri care trebuie îndreptate, anumite disfuncționalități care trebuie eliminate pentru că, pe fluxul unei misiuni de intervenție, toți cei care trebuie să contribuie la bunul mers al lucrurilor trebuie să respecte pașii și algoritmul pe care îi au stabiliți în acest sens. Faptul că au apărut acele sincope ne demonstrează că sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate, că sunt aspecte ce ne pot crea probleme pe timpul misiunilor de intervenție”, a mărturisit colonelul.

Comandantul ISU Dobrogea: Nu știam că autospeciala de lucru la înălțime este defectă

Comandatul ISU Dobrogea a mai precizat faptul că nu avea cunoștință de faptul că autospeciala de lucru la înălțime este defectă. „În momentul în care am preluat conducerea nu știam că este defectă, dar între timp am observat că, la nivelul Inspectoratului, din cele 5 autospeciale de lucru la înălțime doar 3 sunt funcționale, una la Detașamentul Palas, și câte una la Medgidia și Cernavodă, altele două fiind defecte. Respectiv una de la Constanța, de la Detașamentul Fripis, și una de la Mangalia. La momentul acela cei care au avut putere de decizie în ceea ce privește organizarea acțiunilor de urgențe la nivelul județului au considerat că indiferent de unde ar aduce autoscara în oraș ar rămâne o altă zonă descoperită. Nu există nici pernă de salvare la Constanța. A fost până la un moment dat, dar era veche și a fost casată, altele noi nu au fost achiziționate între timp, dar știu că este demarată o procedură pentru a se achiziționa astfel de echipamente”, a completat comandatul.

Parcul auto al ISU Dobrogea, învechit

Colonelul Cristian Mihail Amarandei a mai precizat faptul că ISU Dobrogea are nevoie de echipamente și autospeciale moderne, pentru că cele existente sunt foarte vechi. ”Din punct de vedere al dotării sunt necesare mai multe echipamente și autospeciale cu instalații moderne de stingere. Parcul auto este învechit, aproape jumătate din acesta este format din autospeciale de lucru cu apă și spumă care sunt cu o vârstă foarte înaintată, vorbim de 20-30 de ani. La cerințele actuale, acestea nu mai pot să asigure condițiile tehnice. Parcul auto a fost îmbunătățit de-a lungul timpului pentru că sunt și elemente de tehnică noi și moderne, dar sunt insuficiente la necesarul acestui județ, mai ales dacă vorbim de zona de litoral care a cunoscut o dezvoltare de o viteză foarte mare, au apărut foarte multe clădiri, construcții, imobile, aglomerări urbane și în acest context și misiunile noastre de intervenție trebuie să fie adaptate să facă față în situațiile date. Din ceea ce știm la ora actuală sunt în derulare astfel de programe la nivelul IGSU și consider că ISU Dobrogea va reprezenta o prioritate din acest punct de vedere”.

Care sunt prioritățile comandatului pentru ISU Dobrogea

”Vrem să finalizăm stabilirea echipei manageriale la nivelul unității, cu data de 1 martie a fost împuternicit lt.col. Cornea Nicolae pe funcția de prim adjunct și urmează, cu 15 martie, să vină și lt.col. Claudiu Gale, acesta va fi împuternicit ca adjunct al Inspectorului Șef și se va ocupa de partea de logistică. Lucrurile trebuie continuate și trebuie dezvoltate pe toate palierele, aici vorbim și de pregătirea personalului care trebuie să continue și în perioada următoare. De asemenea, trebuie să continue activitatea și în ceea ce privește dotarea cu mijloace tehnice, cu echipamente, cu echipamente de protecție, cu tehnică a tuturor structurilor operative de la nivelul Inspectoratului. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere și partea administrativă, sediile în care funcționează acele subunități, inclusiv sediul Inspectoratului. Sediul Inspectoratului nu a făcut obiectul niciunui proiect până în prezent”, a spus Amarandei.

”Având în vedere structura zonei de competență a Inspectoratului, consider că mai sunt necesari câțiva angajați care să suplimenteze forțele de intervenție. Este nevoie și de oameni și de tehnică. Noi avem în vedere acest lucru, analizăm din perspectiva activităților desfășurate anterior sau anumite aspecte cu care ne-am confruntat noi în decursul anilor anteriori pentru a putea vedea ce avem de îmbunătățit sau unde putem să venim cu elemente de noutate pentru ca atunci când apare o situație de genul acesta să putem fi cât mai eficienți”, a conchis șeful ISU Dobrogea.

Mai multe despre proiectele inspectorului șef al ISU Dobrogea, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

vineri, 12 martie 20216126
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1548

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3609
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!2732
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...4741

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1403
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video2816
24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2913

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3912
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene3909
5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7325

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8247
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3515
Vremea
8.7°8.2° - 8.7° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...503

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...560

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...554

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...485

Local
18 apr 17:01LocalFUNERALIILE prinţului Philip: William şi Harry, văzuţi DISCUTÂND

Prinţii William şi Harry au plecat împreună din capela St.George şi au fost văzuţi discutând la încheierea...1397

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1414

18 apr 22:10LocalAnchetă și la DGAS, după ce două persoane cu COVID au fugit din Centrul FILOFTEIA

1813

18 apr 21:10LocalIOANA petrece Paștele cu Ilie Năstase, chiar dacă sunt în divorț

Ioana Simion și Ilie Năstase au hotărât să divorțeze, însă Paștele îl vor face împreună. Bruneta a explicat...1326

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1399

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...880

17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...1027

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...1072

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2669

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...936

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...789

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1958

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2913

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3912

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3909

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7325

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8247

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...537

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...459

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

711

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...447

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...464

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

425

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...524

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...429

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

451

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...482

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...595

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

441

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...488

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...511

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...504

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...497

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...489

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

527

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT