REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani

ȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani

Replica API 12 martie 2021 | 15:55 8935

Începând cu data de 4 februarie 2021, colonelul Cristian Mihail Amarandei, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, și-a început misiunea la malul mării, fiind împuternici inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța pentru o perioadă de șase luni. Nu a stat pe gânduri și a primit propunerea cu brațele deschise, chiar dacă asta a însemnat să-și lase familia, soția și părinții, la sute de kilometri depărtare. Într-un interviul acordat cotidianului Replica, comandantul ISU Dobrogea a povestit cât de greu i-a fost să lase totul în urmă și care sunt prioritățile sale la nivelul instituției, dar a vorbit și despre scandalul în care inspectoratul a fost implicat, după tragedia de pe bulevardul Mamaia. Amarandei recunoaște că au fost multe erori, însă totul se va lămuri în ancheta deschisă de procurori.

A absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” în 1995 și a fost repartizat în grupul de pompieri Botoșani. Acolo a trecut prin mai multe etape profesionale, fiind locțiitor comandant și comandant de unitate, ulterior a devenit angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență promovând mai multe trepte ierarhice, trecând prin mai multe structuri, ultimele funcții fiind de șef centru operațional și prim-adjunct al Inspectorului Șef, iar din 2016 a fost Inspector Șef al ISU Botoșani. Din 4 februarie, misiunea lui a continuat la Constanța, acolo unde a fost împuternicit să conducă instituția pentru șase luni.

Am primit propunerea ca pe o provocare

Dar cum a primit propunerea? ”În ceea ce privește venirea mea la Constanța, eu am primit-o ca pe o provocare, o provocare profesională având în vedere specificul acestei zone, specificul în ceea ce privește tipurile de risc identificate, modul în care trebuie să acționeze structurile ISU. Vorbim despre obiective cu grad ridicat de risc, obiective care fac parte din structura națională de infrastructură critică a țării, este cu totul o altă zonă de competență în care modul de abordare a situațiilor de urgență diferă față de cele din județul Botoșani. Toate operațiunile de intervenție sunt procedurate și sunt stabiliți foarte clar algoritmi pe care trebuie să-i respecte colegii de la structurile operative. Nu ar trebui să avem mari diferențe în ceea ce privește modul de abordare a unei misiuni de intervenție”, spune colonelul Amarandei.

Amarandei: Sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate

După nici două săptămâni de când a preluat conducerea, ISU Dobrogea a fost zguduit de un scandal de proporții, după inadvertențele intervenției de pe bulevardul Mamaia, acolo unde a izbucnit un incendiu la un apartament, în urma căruia a murit o femeie, aceasta aruncându-se la etaj pentru a nu arde de vie. Amarandei nu a făcut prea multe comentarii cu privire la acest aspect, având în vedere că este un dosar penal în lucru. Totuși, a declarat că s-au comis foarte multe erori: ”Misiunea de intervenție din data de 16 februarie care a avut un deznodământ tragic, pe care îl regret, a ridicat și multe semne de întrebare și în ceea ce privește modul în care colegii din cadrul Inspectoratului au gestionat această situație de urgență. Fie că vorbim de cei din dispecerat, fie că vorbim de cei din cadrul echipajelor de intervenție. Aceste lucruri sunt cercetate și fac obiectul unei anchete penale a Parchetului Militar și din acest motiv nu se poate discuta prea multe pe acest subiect. Cert este faptul că au fost comise erori și că sunt lucruri care trebuie îndreptate, anumite disfuncționalități care trebuie eliminate pentru că, pe fluxul unei misiuni de intervenție, toți cei care trebuie să contribuie la bunul mers al lucrurilor trebuie să respecte pașii și algoritmul pe care îi au stabiliți în acest sens. Faptul că au apărut acele sincope ne demonstrează că sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate, că sunt aspecte ce ne pot crea probleme pe timpul misiunilor de intervenție”, a mărturisit colonelul.

Comandantul ISU Dobrogea: Nu știam că autospeciala de lucru la înălțime este defectă

Comandatul ISU Dobrogea a mai precizat faptul că nu avea cunoștință de faptul că autospeciala de lucru la înălțime este defectă. „În momentul în care am preluat conducerea nu știam că este defectă, dar între timp am observat că, la nivelul Inspectoratului, din cele 5 autospeciale de lucru la înălțime doar 3 sunt funcționale, una la Detașamentul Palas, și câte una la Medgidia și Cernavodă, altele două fiind defecte. Respectiv una de la Constanța, de la Detașamentul Fripis, și una de la Mangalia. La momentul acela cei care au avut putere de decizie în ceea ce privește organizarea acțiunilor de urgențe la nivelul județului au considerat că indiferent de unde ar aduce autoscara în oraș ar rămâne o altă zonă descoperită. Nu există nici pernă de salvare la Constanța. A fost până la un moment dat, dar era veche și a fost casată, altele noi nu au fost achiziționate între timp, dar știu că este demarată o procedură pentru a se achiziționa astfel de echipamente”, a completat comandatul.

Parcul auto al ISU Dobrogea, învechit

Colonelul Cristian Mihail Amarandei a mai precizat faptul că ISU Dobrogea are nevoie de echipamente și autospeciale moderne, pentru că cele existente sunt foarte vechi. ”Din punct de vedere al dotării sunt necesare mai multe echipamente și autospeciale cu instalații moderne de stingere. Parcul auto este învechit, aproape jumătate din acesta este format din autospeciale de lucru cu apă și spumă care sunt cu o vârstă foarte înaintată, vorbim de 20-30 de ani. La cerințele actuale, acestea nu mai pot să asigure condițiile tehnice. Parcul auto a fost îmbunătățit de-a lungul timpului pentru că sunt și elemente de tehnică noi și moderne, dar sunt insuficiente la necesarul acestui județ, mai ales dacă vorbim de zona de litoral care a cunoscut o dezvoltare de o viteză foarte mare, au apărut foarte multe clădiri, construcții, imobile, aglomerări urbane și în acest context și misiunile noastre de intervenție trebuie să fie adaptate să facă față în situațiile date. Din ceea ce știm la ora actuală sunt în derulare astfel de programe la nivelul IGSU și consider că ISU Dobrogea va reprezenta o prioritate din acest punct de vedere”.

Care sunt prioritățile comandatului pentru ISU Dobrogea

”Vrem să finalizăm stabilirea echipei manageriale la nivelul unității, cu data de 1 martie a fost împuternicit lt.col. Cornea Nicolae pe funcția de prim adjunct și urmează, cu 15 martie, să vină și lt.col. Claudiu Gale, acesta va fi împuternicit ca adjunct al Inspectorului Șef și se va ocupa de partea de logistică. Lucrurile trebuie continuate și trebuie dezvoltate pe toate palierele, aici vorbim și de pregătirea personalului care trebuie să continue și în perioada următoare. De asemenea, trebuie să continue activitatea și în ceea ce privește dotarea cu mijloace tehnice, cu echipamente, cu echipamente de protecție, cu tehnică a tuturor structurilor operative de la nivelul Inspectoratului. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere și partea administrativă, sediile în care funcționează acele subunități, inclusiv sediul Inspectoratului. Sediul Inspectoratului nu a făcut obiectul niciunui proiect până în prezent”, a spus Amarandei.

”Având în vedere structura zonei de competență a Inspectoratului, consider că mai sunt necesari câțiva angajați care să suplimenteze forțele de intervenție. Este nevoie și de oameni și de tehnică. Noi avem în vedere acest lucru, analizăm din perspectiva activităților desfășurate anterior sau anumite aspecte cu care ne-am confruntat noi în decursul anilor anteriori pentru a putea vedea ce avem de îmbunătățit sau unde putem să venim cu elemente de noutate pentru ca atunci când apare o situație de genul acesta să putem fi cât mai eficienți”, a conchis șeful ISU Dobrogea.

Mai multe despre proiectele inspectorului șef al ISU Dobrogea, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920