rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani

Începând cu data de 4 februarie 2021, colonelul Cristian Mihail Amarandei, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, și-a început misiunea la malul mării, fiind împuternici inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța pentru o perioadă de șase luni. Nu a stat pe gânduri și a primit propunerea cu brațele deschise, chiar dacă asta a însemnat să-și lase familia, soția și părinții, la sute de kilometri depărtare. Într-un interviul acordat cotidianului Replica, comandantul ISU Dobrogea a povestit cât de greu i-a fost să lase totul în urmă și care sunt prioritățile sale la nivelul instituției, dar a vorbit și despre scandalul în care inspectoratul a fost implicat, după tragedia de pe bulevardul Mamaia. Amarandei recunoaște că au fost multe erori, însă totul se va lămuri în ancheta deschisă de procurori.

A absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” în 1995 și a fost repartizat în grupul de pompieri Botoșani. Acolo a trecut prin mai multe etape profesionale, fiind locțiitor comandant și comandant de unitate, ulterior a devenit angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență promovând mai multe trepte ierarhice, trecând prin mai multe structuri, ultimele funcții fiind de șef centru operațional și prim-adjunct al Inspectorului Șef, iar din 2016 a fost Inspector Șef al ISU Botoșani. Din 4 februarie, misiunea lui a continuat la Constanța, acolo unde a fost împuternicit să conducă instituția pentru șase luni.

Am primit propunerea ca pe o provocare

Dar cum a primit propunerea? ”În ceea ce privește venirea mea la Constanța, eu am primit-o ca pe o provocare, o provocare profesională având în vedere specificul acestei zone, specificul în ceea ce privește tipurile de risc identificate, modul în care trebuie să acționeze structurile ISU. Vorbim despre obiective cu grad ridicat de risc, obiective care fac parte din structura națională de infrastructură critică a țării, este cu totul o altă zonă de competență în care modul de abordare a situațiilor de urgență diferă față de cele din județul Botoșani. Toate operațiunile de intervenție sunt procedurate și sunt stabiliți foarte clar algoritmi pe care trebuie să-i respecte colegii de la structurile operative. Nu ar trebui să avem mari diferențe în ceea ce privește modul de abordare a unei misiuni de intervenție”, spune colonelul Amarandei.

Amarandei: Sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate

După nici două săptămâni de când a preluat conducerea, ISU Dobrogea a fost zguduit de un scandal de proporții, după inadvertențele intervenției de pe bulevardul Mamaia, acolo unde a izbucnit un incendiu la un apartament, în urma căruia a murit o femeie, aceasta aruncându-se la etaj pentru a nu arde de vie. Amarandei nu a făcut prea multe comentarii cu privire la acest aspect, având în vedere că este un dosar penal în lucru. Totuși, a declarat că s-au comis foarte multe erori: ”Misiunea de intervenție din data de 16 februarie care a avut un deznodământ tragic, pe care îl regret, a ridicat și multe semne de întrebare și în ceea ce privește modul în care colegii din cadrul Inspectoratului au gestionat această situație de urgență. Fie că vorbim de cei din dispecerat, fie că vorbim de cei din cadrul echipajelor de intervenție. Aceste lucruri sunt cercetate și fac obiectul unei anchete penale a Parchetului Militar și din acest motiv nu se poate discuta prea multe pe acest subiect. Cert este faptul că au fost comise erori și că sunt lucruri care trebuie îndreptate, anumite disfuncționalități care trebuie eliminate pentru că, pe fluxul unei misiuni de intervenție, toți cei care trebuie să contribuie la bunul mers al lucrurilor trebuie să respecte pașii și algoritmul pe care îi au stabiliți în acest sens. Faptul că au apărut acele sincope ne demonstrează că sunt lucruri care trebuie îndreptate și corectate, că sunt aspecte ce ne pot crea probleme pe timpul misiunilor de intervenție”, a mărturisit colonelul.

Comandantul ISU Dobrogea: Nu știam că autospeciala de lucru la înălțime este defectă

Comandatul ISU Dobrogea a mai precizat faptul că nu avea cunoștință de faptul că autospeciala de lucru la înălțime este defectă. „În momentul în care am preluat conducerea nu știam că este defectă, dar între timp am observat că, la nivelul Inspectoratului, din cele 5 autospeciale de lucru la înălțime doar 3 sunt funcționale, una la Detașamentul Palas, și câte una la Medgidia și Cernavodă, altele două fiind defecte. Respectiv una de la Constanța, de la Detașamentul Fripis, și una de la Mangalia. La momentul acela cei care au avut putere de decizie în ceea ce privește organizarea acțiunilor de urgențe la nivelul județului au considerat că indiferent de unde ar aduce autoscara în oraș ar rămâne o altă zonă descoperită. Nu există nici pernă de salvare la Constanța. A fost până la un moment dat, dar era veche și a fost casată, altele noi nu au fost achiziționate între timp, dar știu că este demarată o procedură pentru a se achiziționa astfel de echipamente”, a completat comandatul.

Parcul auto al ISU Dobrogea, învechit

Colonelul Cristian Mihail Amarandei a mai precizat faptul că ISU Dobrogea are nevoie de echipamente și autospeciale moderne, pentru că cele existente sunt foarte vechi. ”Din punct de vedere al dotării sunt necesare mai multe echipamente și autospeciale cu instalații moderne de stingere. Parcul auto este învechit, aproape jumătate din acesta este format din autospeciale de lucru cu apă și spumă care sunt cu o vârstă foarte înaintată, vorbim de 20-30 de ani. La cerințele actuale, acestea nu mai pot să asigure condițiile tehnice. Parcul auto a fost îmbunătățit de-a lungul timpului pentru că sunt și elemente de tehnică noi și moderne, dar sunt insuficiente la necesarul acestui județ, mai ales dacă vorbim de zona de litoral care a cunoscut o dezvoltare de o viteză foarte mare, au apărut foarte multe clădiri, construcții, imobile, aglomerări urbane și în acest context și misiunile noastre de intervenție trebuie să fie adaptate să facă față în situațiile date. Din ceea ce știm la ora actuală sunt în derulare astfel de programe la nivelul IGSU și consider că ISU Dobrogea va reprezenta o prioritate din acest punct de vedere”.

Care sunt prioritățile comandatului pentru ISU Dobrogea

”Vrem să finalizăm stabilirea echipei manageriale la nivelul unității, cu data de 1 martie a fost împuternicit lt.col. Cornea Nicolae pe funcția de prim adjunct și urmează, cu 15 martie, să vină și lt.col. Claudiu Gale, acesta va fi împuternicit ca adjunct al Inspectorului Șef și se va ocupa de partea de logistică. Lucrurile trebuie continuate și trebuie dezvoltate pe toate palierele, aici vorbim și de pregătirea personalului care trebuie să continue și în perioada următoare. De asemenea, trebuie să continue activitatea și în ceea ce privește dotarea cu mijloace tehnice, cu echipamente, cu echipamente de protecție, cu tehnică a tuturor structurilor operative de la nivelul Inspectoratului. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere și partea administrativă, sediile în care funcționează acele subunități, inclusiv sediul Inspectoratului. Sediul Inspectoratului nu a făcut obiectul niciunui proiect până în prezent”, a spus Amarandei.

”Având în vedere structura zonei de competență a Inspectoratului, consider că mai sunt necesari câțiva angajați care să suplimenteze forțele de intervenție. Este nevoie și de oameni și de tehnică. Noi avem în vedere acest lucru, analizăm din perspectiva activităților desfășurate anterior sau anumite aspecte cu care ne-am confruntat noi în decursul anilor anteriori pentru a putea vedea ce avem de îmbunătățit sau unde putem să venim cu elemente de noutate pentru ca atunci când apare o situație de genul acesta să putem fi cât mai eficienți”, a conchis șeful ISU Dobrogea.

Mai multe despre proiectele inspectorului șef al ISU Dobrogea, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

vineri, 12 martie 20217333
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
31 iul 00:22InterviuriStelian GIMA: Ministerul Transporturilor NU consideră IMPORTANTĂ Varianta Techirghiol! Video

Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL a fost prezent în studioul Replica,...1662

14 iul 23:47InterviuriCÎRJALIU: Prin absurd, ÎNLĂTURAREA mea ABUZIVĂ va reprezenta un DEZASTRU pentru Agigea6185
1 iul 00:06InterviuriGeorge MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia2441
10 iul 23:45InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: Proiectul „Constanța coffee break“ va aduce un suflu nou orașului

Mihaela Andrei, consilierul local municipal din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentă în studioul...1527

3 iul 00:02InterviuriMedicul Constantin Dina: Varianta DELTA a VIRUSULUI este foarte AGRESIVĂ, INFECTEAZĂ DUBLU! Video2887
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO2418
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video2060
19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video11461
26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video2214
25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!2710
Vremea
29.5°29.5° - 29.7° duminică, 1 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.94 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 aug 00:00SportCFR Cluj vs Chindia Târgoviște 1-0 / Denis Alibec, decisiv pentru campioană

CFR Cluj a obținut a treia victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă seară, pe teren propriu, scor 1-0, în fața...52

1 aug 00:00SportFC Voluntari, prima victorie a sezonului (2-1 vs U Craiova 1948)

FC Voluntari a obținut prima victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă, pe teren propriu, scor 2-1, în fața...103

1 aug 01:19SportRomânia a coborât pe locul 23 în clasamentul pe medalii / China se menține pe prima poziție

România a coborât de pe locul 21 pe 23 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la finalul zilei...136

1 aug 00:00SportIanis Hagi, gol spectaculos în prima etapă - A deschis scorul pentru Rangers, dar a părăsit terenul după un fault dur al unui adversar

Ianis Hagi a debutat perfect în noul sezon din Scoția: internaționalul român a înscris un gol spectaculos pentru...173

Local
31 iul 23:51LocalUn CONTAINER s-a DESPRINS și a AVARIAT o MAȘINĂ, între Castelu și Murfatlar!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este întrerupt,...1560

31 iul 23:52LocalPERCHEZIȚII DIICOT: Un individ prins în MAMAIA!

La data de 29.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din...1406

31 iul 23:52LocalLinia estivală City Tour, DEVIATĂ. VEZI pe ce RUTĂ!

604

31 iul 23:52LocalȘEDINȚĂ de Consiliu Local, la Medgidia. Vezi ce proiecte s-au aprobat!

Joi, 29 iulie 2021, s-a desfășurat ședința ordinară a lunii iulie în cadrul Consiliului Local Municipal Medgidia....596

31 iul 23:53LocalRAEDPP scoate la LICITAȚIE trei AUTOTURISME

Regia Autonomă ,,Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa organizează licitație publică cu plic...1113

31 iul 23:53LocalO MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT și a ajuns în ȘANȚ, la HÂRȘOVA! ȘOFERUL era MORT de BEAT

708

Politică
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...287

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”

Ședința de Consiliu Local Municipal nu se putea desfășura nici de această dată în liniște și prietenește....565

31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!

716

31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...462

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 82 de familii şi persoane singure din şapte judeţe vor primi ajutoare...313

31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie

345

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2060

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11461

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2214

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2710

Monden
31 iul 00:00MondenEmisiunea de talente The X Factor a lui Simon Cowell, anulată după 17 ani

Emisiunea de talente „The X Factor” a lui Simon Cowell a fost anulată de ITV după 17 ani, informează The Sun,...303

31 iul 00:00MondenRegé-Jean Page va fi Sfântul, într-o nouă adaptare Paramount a romanelor scrise de Leslie Charteris

Actorul Regé-Jean Page, care a devenit cunoscut graţie rolului din serialul „Bridgerton”, va interpreta rolul...213

31 iul 00:00MondenGérard Depardieu va filma un lungmetraj în Rusia

Actorul francez Gérard Depardieu, cetăţean rus din 2013, va filma în Rusia un lungmetraj despre un regiment francez...213

31 iul 00:00MondenActorul Bob Odenkirk se află "în stare stabilă", după ce a leşinat în timpul filmărilor pentru un serial TV

Actorul american Bob Odenkirk se afla în stare stabilă miercuri într-un spital în care a fost internat de urgenţă...214

31 iul 00:00MondenSerialul de animaţie pentru copii „Arthur“ se va încheia după 25 de ani de difuzare

Serialul ''Arthur'', cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani...175

31 iul 00:00MondenCântăreţul Johnny Ventura, vedetă a stilului merengue, a decedat la 81 de ani

201

Mapamond
31 iul 00:00MapamondUn oraş polonez pierde fonduri europene şi norvegiene pentru că s-a declarat „zonă liberă de LGBT“

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8...228

31 iul 00:00MapamondGermania: Bilanţul exploziei din uzina de tratare a deşeurilor din Leverkusen a crescut la cinci morţi

Trei cadavre au fost descoperite în ruinele incineratorului de deşeuri care a fost distrus în această săptămână...187

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: ECDC avertizează împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

187

31 iul 00:00MapamondAustria a descoperit peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul participanţilor la un festival în Croaţia

Austria a identificat cel puţin 215 cazuri de COVID-19 în rândul unor tineri care au călătorit în Croaţia pentru...194

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Autorităţile din Atena oferă servicii de vaccinare la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa

Autorităţile sanitare din Atena lansează o unitate mobilă de vaccinare în scopul inoculării la domiciliu...179

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia ridică interdicţia privind circulaţia pe timpul nopţii

187

Sănătate
31 iul 00:00SănătateTerapia comportamentală online, eficientă pentru copii și adolescenți cu tulburare obsesiv-compulsivă

Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Suedia, terapia cognitv-comportamentală online poate fi la fel de...175

31 iul 21:17SănătateExfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale...185

31 iul 21:15SănătateCum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

216

30 iul 10:05SănătateMINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ne așteptăm la un număr MARE de INFECȚII cu tulpina DELTA!

Tulpina Delta începe să devină dominantă, iar România s-ar putea aștepta un o creștere importantă a numărului...804

31 iul 00:00SănătateNutrienți esentiali pentru dezvoltarea copilului

Pentru a crește și a se dezvolta sănătos, un copil are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și de...184

31 iul 00:00SănătateActivități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi...180

31 iul 21:12SănătateGazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară,...211

31 iul 00:00SănătateMuzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai...187

31 iul 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările pentru sănătate?

205

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT