REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Șeful ISU Dobrogea, la bilanț: 'La IMPRIMANTE stăm cel mai bine!'. PROMISIUNI pentru o dotare mai bună!

Șeful ISU Dobrogea, la bilanț: 'La IMPRIMANTE stăm cel mai bine!'. PROMISIUNI pentru o dotare mai bună!

Replica API 30 ianuarie 2019 | 01:38 755

Prezent și Raed Arafat!

Prezent și Raed Arafat!

Sala de şedințe Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța a găzduit, marți, 29 ianuarie a.c., şedința de evaluare a activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Prezent la evaluare a fost şi dr. Raed Arafat, secretar de stat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Au mai fost prezenți și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, prefectul Dumitru Jeacă, administratorul public al județului Constanța Mirela Matichescu, subprefectul Ionuț Dobre, dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Laurențiu Bădescu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, prof. Gabriela Bucovală, inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Col. Gheorghe Popa, inspector șef ISU Dobrogea, a prezentat bilanțul activității desfășurate de pompierii constănțeni în anul 2018. Iar cifrele au fost concludente: în jur de 14.000 de intervenții pentru salvarea de vieți omenești sau de bunuri, mii de intervenții la accidente, la incendii etc, în urma cărora au fost salvate de la distrugere bunuri de peste 25 de milioane de lei dar, cel mai important, viața a mii de oameni. În spatele acestui efort al salvatorilor, care poate fi tradus în milioane de minute puse în slujba cetățenilor, se ascund, însă, multe neajunsuri. Prea multe, având în vedere că, totuși, vorbim despre salvarea de vieți omenești, iar salvatorii ar trebui să fie primii protejați – după cum a subliniat și dr. Raed Arafat.

Lipsurile de la capitolul dotări nu mai reprezintă o noutate de mulți ani. Autospecialele s-au învechit, rând pe rând, pompierii ajungând în situația de a merge la incendii cu mașini de stingere cu o vechime de trei decenii. Nici ambulanțele SMURD nu mai sunt „tinerele”. Cea mai mare parte dintre ele au o vechime de peste zece ani, ceea ce poate fi tradus, după cum a întărit și dr. Raed Arafat, că sunt „neutilizabile”.

Problematic este, însă, cam tot ce înseamnă dotări. Inclusiv în ceea ce privește căști de protecție – este asigurat 51% din necesar, mănuși de protecție – 61%, combinezoane etc. "La imprimante stăm cel mai bine!", a afirmat, cu o notă puțin hazlie, col. Gheorghe Popa, în cadrul prezentării dotării ISU Dobrogea. Din păcate, însă, acesta este adevărul!

Dacă cu dotări mai puține salvatorii s-au obișnuit, este mai dificil să intervină cu eficiență maximă la acțiuni în momentul în care nici oameni nu sunt suficienți. Căci o problemă majoră o reprezintă lipsa personalului specializat. „Evidențiez faptul că numai în ultimii doi ani s-au vacantat 36 de posturi, prin trecere în rezervă sau la alte arme ale Ministerului Apărării de Interne. Chiar și un post de electrician neîncadrat duce la blocarea unor activități”, a afirmat col. Gheorghe Popa.

Pe de altă parte, în condițiile în care se dorește creșterea componentei navale a Isu Dobrogea, este necesară și mărirea numărului de personal specializat. „Operațional, unele dintre ambarcațiuni necesită acostare permanentă, o dană amenajată și stabilirea unui echipaj la bord. Dar în statul de organizare nu sunt prevăzute echipaje în permanență. Fiind nevoiți să diminuăm echipajele. Un echipaj deservește două sau trei autospeciale uneori, executând situații când sunt încadrați doar doi oameni în echipaj”, a mai arătat col. Popa.

Probleme au început să ridice și sediile în care își desfășoară activitatea pompierii din județul Constanța. În municipiul Constanța, clădirea de pe strada Mircea cel Bătrân a fost construită în secolul XIX și nu mai corespunde cerințelor actuale, cu toate renovările făcute de-a lungul anilor. Dispeceratul integrat SMURD – ISU – Ambulanță care numără opt persoane este înghesuit într-o încăpăre cât o garsonieră. Subunitatea de la Tuzla trebuie să elibereze spațiul închiriat – există însă promisiuni că vor putea să se mute într-un spațiu modern, la Eforie, care va fi realizat cu sprijinul Fundației pentru SMURD. Probleme sunt și în ceea ce privește subunitatea de la Cernavodă.

De asemenea, este nevoie de baze de antrenament pentru angajați.

Decebal Făgădău propune sprijinirea ISU Dobrogea în renovarea sediilor

„Foarte sintetic, am să spun următoarele: avem 923 de oameni care au grijă de populația întregului județ plus turiști. Cât ne costă acești oameni? 63 de milioane de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de 189 lei pe zi, adică 7 lei pe oră, adică mai puțin de jumătate de pachet de țigări. Ce au făcut acești oameni într-un an? 14.000 de misiuni, ceea ce înseamnă 34 de misiuni pe zi. Dintre acestea, întrucât în conștiința publicului, ISU se identifică cu activitatea pompierilor, vreau să vă spun cum sună la mine: 83,3% misiuni ale ambulanțelor, autospecialelor de stingere și descarcerare. Ce au făcut? Au acordat asistență pentru aproape 11.500 de oameni. Adică 31 de oameni pe zi și au salvat 298 de persoane. Mai sintetic: 932 de oameni, care muncesc 24 de ore din 24 și au grijă de peste 750.000 de oameni plus turiști, fac 34 de misiuni zilnic, acordă asistență medicală de urgență pentru 31 de oameni zilnic și salvează în medie un om pe zi. Asta pentru mai puțin de 63 de milioane de lei. Sintetic, pentru mine, asta înseamnă activitatea instituției într-un an de zile. Nu trebuie să vă scuzați pentru cifre, pentru ca asta înseamnă devotament. Și în numele municipiului Constanța vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre dvs..

Faptul că anul trecut au crescut cu 20% sporurile pare un lucru mic. Faptul că au fost primite ambulanțe noi, dacă ne gândim la câte misiuni sunt pe zi, conștientizăm rolul important al celor patru ambulanțe noi. Vreau să le propun conducătorilor de instituții să facem un efort comun, să punem mână de la mână și să ajutăm echipa ISU Dobrogea să dăm o față nouă măcar unuia dintre pavilioanele din municipiul Constanța unde își desfășoară activitatea salvatorii. Este un gest de minimă recunoaștere pe care îl putem face, mă angajez personal alături de echipa mea să facem acest lucru. Aș vrea să fie bazat pe voluntariat epntru acești oameni devotați, salvatori de vieți omenești!”, a afirmat primarul Constanței, Decebal Făgădău, în cadrul ședinței de bilanț.

Dr. Raed Arafat: Constanța în topul județelor la dotarea cu ambulanțe noi!

Secretarul de stat Raed Arafat a arătat, cu ocazia bilanțului, că în județul Constanța urmează să mai sosească în 2019 alte ambulanțe, avându-se în plan înlocuirea întregului parc auto al SMURD Constanța.

„După București care este cea mai mare aglomerare urbană, județul Constanța are niște provocări pe care nu le are niciun alt județ: aveți o centrală nucleară, portul, sezonul de vară care dublează numărul populației în Constanța. Toate acestea necesită o pregătire, o organizare care să fie capabilă pentru a face față acestor provocări. Nu este ușor, căci asemenea multor altor instituții ne confruntăm cu lipsuri și probleme, care sunt inerente și care trebuie să fie rezolvate.

Să începem cu dotarea: domnul colonel a vorbit despre mașini de pompieri care au o vechime peste zece ani. Dar nu asta este problema, sunt multe care au o vechime peste 30 de ani și este nevoie de o înlocuire urgentă. Ambulanțele: când ajunge o ambulanță să aibă o vechime de zece ani, deja este neutilizabilă, mai ales dacă este în serviciu în fiecare zi.

Numai în anul 2018 la nivelul situațiilor de urgență, și vorbesc despre o sumă de 124 de milioane de euro care a fost plătită din fonduri europene, 80 de milioane de euro deja rambursată bugetului de stat. Aici au venit dotări specifice Inspectoratului General pentru Situații de Urgență dar și pentru serviciile de ambulanță. A venit un număr de ambulanțe, dar nu ne oprim aici. Anul acesta urmează să se livreze diferența de la 420 de ambulanțe, livrate anul trecut, pe plan național, până la 1300 de ambulanțe. Constanța este al doilea județ care beneficiază ca număr de ambulanțe, după București. București a primit ambulanțe din partea primăriei, care a făcut un efort și a achiziționat un număr de 106 ambulanțe. Constanța a fost în top de listă, tocmai luând în considerare provocările. Nu ne oprim aici, dotarea nu este doar pentru înlocuirea echipamentelor. Vin dotări pe care până acum nu le-am avut până acum, și aici vorbim despre generatoarele electrice, o dotare nouă, taberele pentru sinistrați – parte au fost livrate, altele urmează, care ne dau capacitatea să cazăm, în tabere nu în alte locații, precum săli polivalente sau școli, aproape 7200 de persoane. Multe alte dotări, pentru căutare și salvare urbană”, a afirmat dr. Raed Arafat.

Mirela Matichescu: Consiliul Județean Constanța va contribui la dotarea ISU Dobrogea

Administratorul județului Constanța, Mirela Matichescu, a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, plecat la București: „Sunteți o echipă de profesioniști, care își riscă zilnic viața, sunteți cei datorită cărora cetățenii județului Constanța se simt protejați, și cei pe care cetățenii știu că se pot baza în orice moment. Colaborarea dintre Consiliului Județean Constanța și ISU se va concretiza și prin achiziționarea unei autoutilitare 4x4 în valoare de 158.000 de lei, de asemenea aparatura necesară pentru intervenții ale ISU în valoare de 475.000 lei. Cred că o colaborare reală este cea care determină progresul. Vreau să vă mulțumesc pentru activitatea dvs și să nu ezitați să ne cereți sprijinul atunci când este nevoie”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Spagagii la puscarie cu voi
0
0
Ofiteri nespalati
0
0
Numai lepre de ofiteri intrati pe spagi,jeguri de oameni!!
0
0
Felicitari tuturor ISU-istilor constanteni pentru devotament, curaj, pricepere, intuitie, si celeritate la interventie.
3
2
In judet nu au dat cu lopata la zapada doar unde se filma
1
3
cumparati autospeciala pentru stingerea incendiilor...urgent,nu poti trimite pompierii in anul 2019 cu o masina veche de mai bine de 30 ani,care saraca e plina de rugina,scoate un fum de numai vezi nimic si mai curge si apa prin toate partile...
6
1
Imposibil asa ceva atatia nenorociti inclusiv toti ofiterii,comandanti de la isu,sa ma sugeti de pula
1
3
Mirela Matichescu, nu este cea care ii organiza petrecerile lu Mazare? Impreuna cu familia budi nu detineau Crush unde Raducu isi aducea alaiul de de slugi si tarfe... ea este. Ea este administratorul judetului. Ireal. Pe mana cui sta soarta a miilor de locuitori a acestui judet. Mirela Matichescu.... incredibil!
7
0
Aveti imprimante fiindca imprimati la munca documentele personale, fara sa mai puneti la socoteala topurile de hartie cu care plecati acasa.
3
5
Senol, nu-i? Basca e cam mare pentru iel.
1
0
Ala cu Badescu de la Ambulanta nu mai zici nimic de el , ca a fost si el prezent ? Esti pe receptie ?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272