REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Șeful NATO, lovitură pentru Turcia: contrazice argumentele lui Erdogan

Șeful NATO, lovitură pentru Turcia: contrazice argumentele lui Erdogan

Victor ROTARU 10 ianuarie 2023 | 00:00 677

Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO din 2023, a estimat duminică secretarul general al NATO, care a reamintit totuşi că decizia depinde de parlamentele turc şi ungar.

"Mă aștept (ca adeziunea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînțeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc şi Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru AFP.

Ungaria și în special Turcia blochează din luna mai aderarea celor două țări nordice la NATO.

"Am avut negocieri, şi ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda şi Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-şi intensifice colaborarea, atât în ceea ce priveşte exporturile de arme, cât şi, de exemplu, în lupta împotriva terorismului", a reamintit Stoltenberg.

"Finlanda şi Suedia au respectat acest acord şi s-au angajat în mod clar să aibă o cooperare pe termen lung cu Turcia în aceste chestiuni. În consecinţă, a venit momentul pentru finalizarea procesului de aderare şi ratificarea protocolului de aderare", a declarat el.

Anterior în cursul zilei, prim-ministrul suedez a spus că ţara sa nu poate şi nici nu vrea să atingă unele exigenţe pe care le are Turcia pentru a-i permite să adere la NATO.

În decembrie, Curtea supremă din Suedia a refuzat să-l extrădeze pe jurnalistul Bülent Kenes, după cum solicita preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara "susţine de asemenea că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm", a subliniat Ulf Kristersson în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate şi apărare.

Secretarul general al NATO a vorbit despre rapiditatea procesului de aderare a celor două ţări.

"Bineînţeles, mi-a plăcea să fie finalizat cât mai rapid posibil. Dar, în acelaşi timp, este un proces rapid în comparaţie cu toate procesele de aderare la NATO", a spus Stoltenberg.

"Sunt convins că acest lucru se va întâmpla, dar mă voi abţine să speculez asupra momentului exact", a conchis el, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cind ajungi la mana turcului asa se intimpla.Turcia nu este o democratie ci o dictatura islamica.
2
1
turcia are armata( nu ca noi). isi permite sa aiba gura mare.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367