REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.2° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Semințele de mac: beneficii și rețete

Semințele de mac: beneficii și rețete

Replica API 16 martie 2021 | 00:00 1298

Semințele de mac provin de la planta Papaver Somniferum, adică de la macul de grădină. Aceste semințe sunt folosite în industria alimentară, însă știai că au și potențiale beneficii pentru sănătate?

Sursă foto: Shutterstock

Macul este cultivat pentru semințele sale de mii de ani. Totodată, este o plantă destul de controversată din cauza conținutului de opiu natural pe care îl secretă. Specialiștii au descoperit însă că substanțele opiacee se regăsesc în capsulele în care stau semințele, nu în semințele ca atare. Așadar, semințele de mac nu conțin cantități de opiu semnificative, scrie doc.ro.

Atenție, însă, semințele de mac nespălate, ceaiurile de mac și produsele care conțin mac comercializate ca analgezice naturale sau ajutoare pentru somn pot conține doze de opioide suficiente pentru a provoca dependență, supradozaj sau pot duce chiar la deces. Prin urmare, utilizarea lor este puternic descurajată, cu excepția cazului în care administrarea se face sub supraveghere medicală. Semințele de mac care se găsesc în magazinele alimentare pot fi folosite fără riscuri în cantități mici, în produsele de panificație.

Ce beneficii au semințele de mac?

Printre potențialele beneficii ale semințelor de mac se numără fortificarea sistemului imunitar și îmbunătățirea vederii, dar nu există dovezi științifice suficiente care să susțină aceste beneficii. Însă, și semințele de mac, și uleiul extras din acestea reprezintă o sursă bună de polifenoli², un tip de antioxidant care poate reduce riscul de afecțiuni precum bolile de inimă.

Semințele de mac sunt deosebit de bogate în mangan, un oligoelement important pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Acest mineral ajută, de asemenea, corpul să utilizeze aminoacizii, grăsimile și carbohidrații. De asemenea, sunt bogate în cupru, un mineral necesar pentru a produce țesut conjunctiv și pentru a transporta fierul.

Ar putea fi utile pentru digestie

Fie că suferi de constipație, fie că te confrunți cu diareea, semințele de mac îți pot fi de folos, întrucât conțin fibre din belșug. Mai mult decât atât, semințele de mac atenuează inflamațiile și durerile de la nivelul stomacului.

Pot consolida sistemul imunitar

Studiile făcute în ultimii ani au arătat că zincul are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Acesta se regăsește în cantități crescute în semințele de mac, ceea ce înseamnă că acestea ar putea stimula producția de celule albe și ar putea ajuta organisul să lupte cu infecțiile.

Pot susține vederea sănătoasă

Pe măsură ce înaintam în vârstă, putem constata că prezentăm diverse probleme cu vederea. Zincul, care, așa cum am spus, se găsește și în semințele de mac, ar putea încetini degenerescența maculară și ar putea menține vederea bună în ciuda trecerii anilor.

Pot fi benefice pentru sănătatea inimii

Pe lângă zinc, semințele de mac au un conținut bogat de fier, care este esențial pentru producerea celulelor roșii. Pe măsură ce crește aportul de fier consumat, circulația sangvină este îmbunătățită, iar organismul este oxigenat mai bine. Așadar, anemia este combătută, corpul este energizat și bolile cardiace sunt prevenite.

Ar putea contribui la prevenirea diabetului de tip 2

Deficitul de zinc este unul dintre factorii care pot contribui la declanșarea diabetului de tip 2, așa că semințele de mac pot fi de ajutor și din acest punct de vedere.

Pot avea beneficii pentru oase

Și sănătatea oaselor are de castigat de pe urma consumului de semințe de mac, datorită conținutului ridicat de mangan și calciu al acestora.

Rețete cu semințe de mac

Semințele de mac sunt folosite pe post de ingredient în bucătărie în întreaga lume. Ca și susanul, cel mai adesea semințele de mac se regăsesc în produsele de brutărie și patiserie. În India și Pakistan, semințele de mac se prăjesc și apoi se transformă, cu ajutorul unui mixer, într-o pastă folosita ulterior în sosuri sau la prepararea prăjiturilor.

În India, semințele de mac se folosesc la prepararea unui desert numit „kuskus payasam”, făcut din lapte, lapte de cocos, cardamom, stafide și zahăr. În Austria și Ungaria, semințele de mac sunt folosite pentru prepararea produsului de patiserie numit ștrudel. La noi, semințele de mac se folosesc pe scară largă în prepararea covrigilor.

Iată câteva idei despre ce mai poți face cu semințele de mac:

Chec cu mac și lămâie

Ingrediente:

50 g de semințe de mac

185 ml de lapte cald

220 g de zahăr pudră

3 ouă

300 g de făină integrală

180 g de unt

coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă de chec cu hârtie de copt.

Amestecă într-un bol semințele de mac cu laptele cald și lasă-le să se odihnească preț de 15 minute. Între timp, combină zahărul pudră cu untul, adaugă apoi ouăle și, treptat, și făina. Din când în când, toarnă câte puțin din combinația de semințe de mac cu lapte peste compoziție și amestecă în continuare. La final, încorporează și coaja de la lămâie. Folosește mixerul timp de 5 minute pentru a amesteca foarte bine toate ingredientele.

Pune compoziția în tava de chec pe care o dai apoi la cuptorul preîncălzit și coci la foc slab (150° C). După 40 de minute, poți verifica dacă s-a copt checul, cu ajutorul unei scobitori - se introduce scobitoarea în mijlocul checului, se apasă până ajunge spre partea de jos și se scoate. Dacă nu s-a lipit aluat pe scobitoare, înseamnă că este gata). Apoi, îl poți scoate din cuptor la răcit.

Blat de tort cu semințe de mac

Ingrediente:

6 ouă întregi + 2 albușuri

1 cană de zahăr brun

1 ¼ cană de făină (poate fi înlocuită cu făină de nuci sau de migdale dacă vrei un preparat fără gluten)

½ linguriță de praf de copt

¼ cană de semințe de mac

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă rotundă cu hârtie de copt.

Într-un bol, bate cele șase ouă întregi cu încă două albușuri, folosind mixerul. După un minut, poți începe să adaugi treptat zahărul. Amestecă apoi făina cu praful de copt și cu semințele de mac și încorporează-le în compoziția preparată mai devreme. Pune amestecul în tavă și coace-l timp de aproximativ 25 de minute la foc potrivit. Scoate apoi blatul de tort din cuptor și lasă-l la răcit. Ulterior, îl poți orna cu orice cremă, sirop și glazură preferi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212